anonim_4396
| Anonim întreabă:

Vreau sa ma mut in chirie, dar omul nu vrea sa faca contract, cica ar plati mult la stat si d-astea. Mi-a spus sa-i dau un avans pe 3 luni iar luna urmatoare platesc normal chiria. Dar pentru ce i-am dat acel avans daca luna urmatoare o sa-i platesc iar chiria? Ma asteptam sa fi platit deja pe 3 luni. Insa el mi-a spus ca o sa-i primesc inapoi acei bani de avans in momentul cand o sa parasesc chiria, asa sa fie?

Răspuns Câştigător
| FreddieM a răspuns:

Cam asa functioneaza, doua chirii in avans drept garantie si una in curs, iar luna viitoare la data pe care ati stabilit-o, platesti chiria normal.
Desi nu prea e ok fara contract, daca iti convine pretul nu mai e treaba mea.
Recomand sa stabilesti cu proprietarul cat timp este preavizul daca vrei sa pleci. La fel, te poti acorda daca sa iei banii de garantie, sau stai ultimele doua luni fara sa platesti. De regula iti da banii. Semnati si vreo doua hartii si mai ales, zii sa-ti taie si o chitanta de primire a banilor, chiar nefiscala. Daca nu e de acord nu-i bai, oricum nu te poate da afara daca nu e legala treaba. Bafta

20 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Da, se numeste GARANTIE, pentru cazul in care nu platesti facturile sau strici ceva prin casa si/sau lasi pagube dupa plecarea din chirie.
Daca totul este in regula, primesti banii de garantie inapoi la plecare.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Bula):

Iti dai seama ca fara contract ala e prost de ii da inapoi, nu? Adica nu vrea sa plateasca la stat si o sa ii dea fraierului garantia inapoi? Sa fim seriosi! Gaseste el ceva in neregula...

| Bula a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Nu trebuie sa-i dea garantia inapoi.
Din garantie se scade ultima chirie si facturile estimate care vor veni mai tarziu.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Bula):

Si pentru asta trebuie 3 luni garantie? Sa fim seriosi!

| Bula a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Depinde de dotarea locuintei, cheltuielile lunare, chiria ceruta.
Daca chiriasul sparge un televizor, atunci deja s-a atins deja chiria pentru 1-2 luni.
Facturile pe ti, p de iarna iarasi sunt destul de mari.
Daca da in chirie pentru 2-300 lei o camera, atunci proprietarul poate sa ramana chiar si in pierdere, cu tot cu garantia in mana.

O cunostinta si-a dat garsoniera in chirie pentru niste "studenti", cu contract inregistrat, 100 euro/luna.
In luna februarie i-a telefonat administratorul ca tinerii n-au platit cheltuielile de 3 luni.
Cand s-a dus la locuinta, nici urma de tineri, vecinii ni le-au vazut de doua luni.
Intrand in garsoniera, a gasit dezastru: peretii camerei si bucatariei vopsite cu vopsea neagra, patrunzatoare, televizorul spart bucati, robinetii lasati sa curga, mobila distrusa cu ciocan (?) etc.
Pagubele totale au depasit 6000 euro.
Pe asa zisi studenti nu le-a mai gasit nici cu ajutorul politiei, se pare ca au plecat din tara.
El a ramas cu paguba si cu impozitul platit.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Bula):

No, mai sunt si ciudati. Facturile pe timp de iarna? Maxim 500 RON, sa fim seriosi. Asta daca nu inchiriaza cu eu stiu ce furnal in loc de centrala cu termostat.

| Bula a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Da.
Facturile = 100 euro + chiria 100 euro + garantie eventuale stricaciuni = inca 100 euro.
Total de 3 x chiria.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Bula):

Daca mai gasesti sa inchiriezi cu 100 EUR pe luna... atunci da, sa zicem. P.S. Legat de "eventuale stricaciuni" corect si frumos ar fi proces verbal de predare-primire cu inventar si poze la tot ce e trecut in inventar. Inclusiv varul de pe pereti, lol.

| Bula a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Da, ar fi valabil si corect, cu oameni corecti.
Dar chiriasii, de regula sunt oameni care nu au altundeva unde locui, nici nu dai pe urma de ei. Sa le cauti, te poate costa sa devii tu homeless... tongue

| Simpatik a răspuns:

Daca acest nenorocit crede ca se mai pot face manevre de astea ca sa nu plateasca la stat, lasa-l in pace, il leaga si pe asta careva, mai ales ca ANAFUL a inceput sa fie cu ochii pe cei care au apartamente in chirie dar nu declara.
Si cum il leaga, pai simplu administratorii de asociatii sunt obligati sa raspunda sesizarilor venite de la ANAF, daca aceia te intreaba cate apartamente sunt in chirie si cate sunt proprietate etc acela le raspunde in scris si uite asa iese la iveala cateun evezionist!
Numai pentru asta sa numai stai prin arest, altii au fapte grele si tu ai inselatorii marunte, iei banii pe chirie la oameni inainte si apoi te faci ca ploua laughing
Nu ii da niciun ban si nu face "afaceri" cu acest om, sigur este un borfas.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Asa se face in general, platesti in avans niste garantii. Tu poti pleca maine din apartemantul ala cu tot cu televizor. Contract poti face cu el, nu e neaparat nevoie sa il inscrie la anaf ca sa nu plateasca.

| Annastassia a răspuns:

Wow, el iti cere bani in avans pe atatea luni, fara acte, ca apoi sa te arunce afara, cand are el chef.
Din pacate, nu-ti faci tie nici un favor, ca tu ai toate riscurile, sa ramai si fara bani si fara locuinta, iar el sa te poata da afara cu Politia chiar, cand are el chef si sa-ti impute chiria si ce are el chef.
Asa ceva sa nu faci niciodata, mai ales cand iti cere chiria pe atatea luni inainte, fara acte.
Legal se cere ca avans chiria pe 1 singura luna, nu pe 3.
Nici legal nu se cer 3 luni de chirie, asta stiu bine, ca doar am apartament inchiriat in tara, iar companie de inchirieri care o folosesc, a luat conform legii, deposit pe 1 singura luna.

| GabiDumitrescu a răspuns:

Fara contract, nimic. Legat de platit mult la stat, prostii. Nu e mult. Omul e un magar, si asa impozitul pe proprietate e bataie de joc la noi, ca si cum nu ar fi. mai vrea sa fure si la partea cu inchiriatul. Si dupa aia se plinge ca politicienii fura.

| Bizon95 a răspuns:

In teorie nu iti trebuie contract, ci inregistrare la fisc (aia e indeajuns, sa nu mai dai banii la notar)
insa EXACT de asta se fereste el, sunt impozite de platit

| Panamax a răspuns:

Nu este ok fara contract.La prima neintelegere te trezesti cu lucrurile in strada.Mai bine cauti ceva mai scump dar sa stai linistit.

anonim_4396
| Anonim explică:

Eu nu as avea încredere. Fără un contract, mai bine lipsa.

| LaTerreur a răspuns:

Crede-ma ca stiu ce vorbesc, ala vrea sa te prosteasca la bani si sa te dea afara.

| M1989 a răspuns:

In mod normal asa ar fi normal. Dar cand vrei sa pleci bani aia nu o sai mai primesti niciodata inapoi. O sa iti gaseasca motive ca ai sticat cine stie ce si nu o sai mai vezi. Si este mult 3 luni. Si eu stau in chirie dar platesc luna in curs plus avansul acela pentru o luna. Si cand este sa plec nu-i mai platesc chiria pe ultima luna.

| M1989 a răspuns:

Daca nu te ai mutat. Nu te duce. Sfatul meu

| shu7e a răspuns:

Impozitul pe chirii in Romania e mic comparativ cu Europa ( e vorba de%)
Pe 3 luni avans e mult
Daca nu găsești ceva mai bun cere-i o hârtie ceva semnată de amândoi cum că-i dai banii aia
Daca se ajunge la judecata ar fi bine sa fii pregătit. Fă-ți viza de flotant pe adresa că sa ai dovada că ai stat acolo (asta e doar o idee nu știu exact legislația ce se aplică aici). E un site ce oferă consultanță juridică gratuit. Întreabă acolo cum te poți proteja.
Daca nu e nici o cale atunci eu nu m-aș muta acolo. E vb de minim 600€ care îi poți pierde