| ss501 a întrebat:


Daca scara de la pod bate in curtea vecinului, primesc amenda?

7 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu esti clar, ce intelegi tu prin "bate in curtea vecinului"? Spune aceasta si o sa-ti dau un raspuns concret.

| ss501 explică (pentru Ioandelasal):

E facuta la mine in curte, dar daca ma urc in pod pot vedea in curtea vecinului si la mai multi happy

| Ioandelasal a răspuns (pentru ss501):

Nu exista nici o problema daca intre constructia ta si limita de proprietate a vecinului este o distanta de cel putin 2 m.
Conform Codului civil, citez:
"§3. Picãtura streşinii
ART. 611. Picãtura streşinii
Proprietarul este obligat sã îşi facã streaşina casei sale astfel încât apele provenind de la ploi sã nu se scurgã pe fondul proprietarului vecin.

§4. Distanţa şi lucrãrile intermediare cerute pentru anumite construcţii, lucrãri şi plantaţii
ART. 612. Distanţa minimã în construcţii
Orice construcţii, lucrãri sau plantaţii se pot face de cãtre proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţã de linia de hotar, dacã nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât sã nu se aducã atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimã se poate face prin acordul pãrţilor exprimat printr-un înscris autentic.
ART. 613. Distanţa minimã pentru arbori
(1) În lipsa unor dispoziţii cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sãdiţi la o distanţã de cel puţin 2 metri de linia de hotar, cu excepţia acelora mai mici de 2 metri, a plantaţiilor şi a gardurilor vii.
(2) În caz de nerespectare a distanţei, proprietarul vecin este îndreptãţit sã cearã scoaterea ori, dupã caz, tãierea, la înãlţimea cuvenitã, a arborilor, plantaţiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.
(3) Proprietarul fondului peste care se întind rãdãcinile sau ramurile arborilor aparţinând proprietarului vecin are dreptul de a le tãia, precum şi dreptul de a pãstra fructele cãzute în mod natural pe fondul sãu.

§5. Vederea asupra proprietãţii vecinului

ART. 614. Fereastra sau deschiderea în zidul comun
Nu este permis sã se facã fereastrã sau deschidere în zidul comun decât cu acordul proprietarilor.
ART. 615. Distanţa minimã pentru fereastra de vedere
(1) Este obligatorie pãstrarea unei distanţe de cel puţin 2 metri între fondul, îngrãdit sau neîngrãdit, aparţinând proprietarului vecin şi fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrãri ce ar fi orientate cãtre acest fond.
(2) Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrãri neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanţã mai micã de un metru.
(3) Distanţa se calculeazã de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe faţa zidului în care s-a deschis vederea sau, dupã caz, pe linia exterioarã a balconului, pânã la linia de hotar. Distanţa, şi în cazul lucrãrilor neparalele, se mãsoarã tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrãrii de linia de hotar şi pânã la aceastã linie."

| baru a răspuns:

Daca are inclinatia spre el, da! Se considera proprietatea lui.

| ss501 explică (pentru baru):

E facuta la mine pe propietate, dar ca intre spatele casei si gard cam 50 de cm cat e scara de lata nu este niciun spațiu. Dupa scara e cel legal de 60 cm. Faza e ca dansul vrea sa construiască pe hotar si părinții mei nu sunt de acord, el a zis ca daca nu il lasam sa faca zidul pe hotar ne da in judecata ca noi daca ne urcam in pod îi invadam lui intimitatea

| ss501 explică (pentru baru):

Scara este lipita de zid. Casa noastra are acoperis in 2 ape si podul este facut in partea din dreapta in spate.

| Crush247 a răspuns:

Tu zici ca scara care duce in podul casei tale trece prin curtea vecinului?
Daca da, o sa primesti amenda doar daca esti reclamat de catre acesta. Daca nu esti reclamat nu ai ce amenda sa iei.

Întrebări similare