| anonimsfart a întrebat:

Bună! Lucrez la privat și de curând șefii mi-au spus că pot să îmi desfacă contractul de muncă pe motiv de indisciplinare din ce înțeleg eu cu litera i!
Întrebarea mea este se mai poate desface contractul de muncă cu i?
Am înțeles de la câteva persoane care au mai lucrat în comerț cu oamenii că legea asta nu mai există că e veche și că nu se mai poate aplica cu i și alte chestiuni legate de desfacerea contractului de muncă!

2 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

La concedierea pe motive disciplinare nu exista lit.i), este litera a), conform Codului muncii, citez:
"ART. 61
  Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în următoarele situaţii:
  a) în cazul în care salariatul a săvârşit o abatere gravă sau abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern, ca sancţiune disciplinară;
  b) în cazul în care salariatul este arestat preventiv sau arestat la domiciliu pentru o perioadă mai mare de 30 de zile, în condiţiile Codului de procedură penală;
c) în cazul în care, prin decizie a organelor competente de expertiză medicală, se constată inaptitudinea fizică şi/sau psihică a salariatului, fapt ce nu permite acestuia să îşi îndeplinească atribuţiile corespunzătoare locului de muncă ocupat;
  d) în cazul în care salariatul nu corespunde profesional locului de muncă în care este încadrat."

| Violleta2022 a răspuns:

"Concedierea disciplinară, respectiv desfacerea contractului individual de muncă, este cea mai dură sancțiune disciplinară care poate fi aplicată unui salariat. Pentru a trece de proba unei instanțe judecătorești, o concediere disciplinară trebuie să fie rezultatul unei cercetări disciplinare. În caz contrar, dacă salariatul contestă în instanță o concediere care nu are la bază o cercetare disciplinară, aceasta poate fi anulată.

Potrivit legislației muncii, decizia de concediere luată în urma unei cercetări disciplinare trebuie comunicată salariatului în termen de 5 zile calendaristice de la emiterea ei de către angajator, fiind valabilă de la data comunicării ei către angajat.

În cazul desfacerii disciplinare a contractului de muncă, relația de muncă dintre angajator și salariat se termină cu art. 61, lit. a) din Codul muncii.

Acest tip de concediere nu oferă dreptul la accesarea ajutorului de șomaj de către fostul salariat, iar dacă salariatul intră într-un concediu medical pentru incapacitate de muncă, decizia de concediere își produce efectele de când salariatul este înștiințat despre ea."



https://www.avocatnet.ro/......C4%83.html