| IoanaG18 a întrebat:

Bună seara. Are voie banca sa îmi pună poprire pe tot salariul?
Menționez ca incaswz salariul pe card.
Cum pot proceda în acest sens?

8 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Poprire are voie sa-ti puna pe salariu dar este complet ilegal sa retina intreg salariul iar executorul judecatoresc si banca ar trebui sa stie asta.
Conform Codului de procedura civila, citez:
"ART.729.Limitele urmăririi veniturilor băneşti  
  (1) Salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:
  a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;
b) până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.  
  (2) Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.
  (3) Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic  debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.
  (4) Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensaţia acordată salariaţilor în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziţii legale, precum şi sumele cuvenite şomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere şi despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel.
(5) Urmărirea drepturilor prevăzute la alin. (4) se va putea face în limita a jumătate din cuantumul acestora.  
(6) Sumele reţinute potrivit prevederilor alin. (1)-(4) se eliberează sau se distribuie potrivit art. 864 şi următoarele.  
  (7) Alocaţiile de stat şi indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum şi orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii."

| anonimuIl a răspuns:

Ți se blochează contul în care îți intră salariul.

Răspuns utilizator avertizat
| IoanaG18 explică (pentru Bubico2022):

Abia azi am primit email cu poprirea, și pe card am cu - (minus) pe 15 iau salariul. Mai am timp sa rezolv ceva fără sa îmi ia toti banii la salar?

| mi25 a răspuns (pentru IoanaG18):

Dar de unde stii ca-ti iat toti banii din salariu> Asta este ca drobul de sare.
Pana ce nu constati cat ti s-a oprit nu poti face nimic. Pe ce te bazezi cand ai vrea sa faci un demers?
Dar atentie, ca se poate intampla sa-ti retina de doua ori. Am avut u caz in care se retinea jumatate din salariu la institutia unde lucra, ca apoi din ce se depunea in cont sa se mai retina jumatate, astfel ca persoana "beneficia" doar de un sfert din salariu.
Daca se intampla asa ceva faci actiune in instanta si recuperezi si sumele retinute in plus. Dureaza vreo trei luni, cel putin.

Răspuns utilizator avertizat
| mi25 a răspuns (pentru Bubico2022):

In primul rand poprirea nu se face prin blocarea contului.
In al doilea rand, suma care iti poate fi oprita din salariu este de pana la 1/2, nu 1/3 cum spui tu. Asta depinde de datoriile pe care le ai, iar Ioandelasal a explicat bine si nu am vrut sa repet.
Pot fi luate toate sumele care provin din alta sursa decat salariu, mai putin cele prezentate de Ioandelasal.
Ai dreptate cu retinerea, dar executorii parca nu au nici o lege: trimit decizie de poprire la toate bancile unde ai conturi. Si nici nu le poti face plangere penala, deoarece nu este luata in seama. Poti sa rezolvi problema doar in instanta.

| IceRope a răspuns:

Nu. O poprire nu se poate face pe mai mult de o treime din venitul (salariul) încasat lunar. Așa spune legea.