| DanielPH a întrebat:

Buna seara!
Mi s-au luat datele de catre o echipa a politiei pe motivul tulburarii oridinii publice (ora 01:30) si mi s-a comunicat ca voi primi amenda prin posta. Motivul mi se pare unul nejustificat, dansii au spus "am venit de trei ori in seara asta, nu avem ce sa va mai facem, pe voi v-am gasit aici" cu toate ca eu n-am fost prezent cand au mai venit si intr-adevar atunci era galagie si s-a diminuat spre 0, acum vorbeam in campus cu inca doi prieteni si o persoana cu un nivel inalt de irascibilitate, statea cu geamul deschis si a considerat ca poluam fonic, cu toate ca noi vorbeam nomal, nicidecum tare. Nu s-a intocmit niciun proces verbal, ni s-a luat CNP-ul si ni s-a comunicat ca vom primi amenda prin posta. Respectivul care a chemat politia doar a vrut sa ne faca un rau, nu exista nicio dovada ca deranjam, fiindca nu o faceam. Masurile luate nu ni s-au parut fondate. Voi cum ati proceda in asa situatie?

Răspuns Câştigător
| CodrutElian1990 a răspuns:

Normal, procesul verbal de constatare a contraventiei se incheie la locul faptei.
Daca iti vine prin posta il poti contesta, pe procesul verbal nefiind semnatura ta si nici a unui martor. Citeste art.16, alin.(1) si (7) si art.19.
Se deduce de aici unde se intocmeste procesul verbal. Cu martori poti dovedi ca procesul verbal nu s-a intocmit la fata locului, deci nu s-au aplicat prevederile de la aceste articole.

14 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Daca te consideri nevinovat poti face plangere contraventionala, la judecatorie, in maximum 15 zile de la data primirii procesului-verbal de contraventie.
Va trebui sa dovedesti cu martori ca tu nu ai fost prezent cand a fost galagie.

| Violleta2022 a răspuns:

Daca ti s-au luat datele personale inseamna ca erai prezent, deci nu poti infirma ca nu ai fost acolo!
Iar dovada exista, odata ce chiar Politia a venit la fata locului si au constatat galagia, pe care chiar tu o confirmi mai spus: "si intr-adevar atunci era galagie".
Deci au toate motivele din lume sa va dea amenda!

| sabin89 a răspuns:

Jasmina probabil nu a înţeles. Tu nu ai confirmat că era gălăgie când au venit ei a treia oară, de erai şi tu prezent. Gălăgie a fost mai înainte, în primele două dăţi când au venit; iar atunci tu nu erai prezent. Oricum, părerea mea e să plăteşti amenda, că n-o fi cine ştie cât. În felul ăsta închei capitolul şi nu te mai stresezi, cum ar fi dacă ai umbla să faci reclamaţie, să cauţi martori etc. Va fi greu să dovedeşti că în primele două dăţi tu nu erai acolo. Alege varianta stresului minim. Părerea mea.

| Zuzu1991 a răspuns:

Cuvantul militianului e toata dovada care le trebuie
crede-ma ca stiu din experienta proprie

| Iote a răspuns:

Cum "motiv nejustificat" cand au fost chemati de trei ori intr-o noapte?
"si intr-adevar atunci era galagie"!
Oricum politia auzea galagia si din strada, inainte sa sune la usa voastra.
"o persoana cu un nivel inalt de irascibilitate"?! Zau? Pai cand tu nu poti dormi din cauza altora, esti calm?
"Voi cum ati proceda in asa situatie?"
As plati amenda si nu as mai povesti nimanui ce idiot sunt.

| DanielPH explică (pentru Iote):

Daca asta-i ganditea ta, imi pare rau pentru tine. laughing
Prima data n-am fost prezent (20:30), a doua oara eram peste 25 de oameni in campus [in curte(ora 21:45)], a treia oara eram tot afara(01:30), 3 oameni, stand de vorba. Persoana care a sunat a avut o zi mai proasta, a auzit discutia politiei cu noi si faptul ca la urmatoarea venire ne vor amenda, si a profitat de faptul asta. Putea pur si simplu sa-si inchida geamul, care era larg deschis, sau de ce nu, sa ne spuna ca vorbitul nostru este poluare fonica pentru el.

Va inteleg totodata si pe dumneavoastra, ca poate aveti o varsta inaintata, sau inca aveti o mentalitate din alt capitol al istoriei, insa sfatul meu, aderati un limbaj mai cizelat, cu acesta demonstrati multe.
Zi faina!

| Iote a răspuns (pentru DanielPH):

Nu e vorba de mentalitate ci de respect fata de ceilalti, pe care tu nu il ai, si de respectarea legii, pe care tu nu o cunosti.
Candva circula o vorba acum uitata: "Vrei sa fii respectat, respecta-i pe ceilalti". Gandeste-te la asta.
Obraznicia ta demonstreaza multe.

| Vântulalb a răspuns:

Dupa ora 10 trebuie sa fie liniste. Voi inca mai faceati galagie dupa miezul noptii. Stii cum se aude totul noaptea? Omul putea fi "cu un nivel inalt de irascibilitate" din moment ce nu putea dormi din cauza voastra.
Nu te mai erija in victima. Voi toti sunteti vinovati.

| Dintrebare a răspuns:

In primul rand ar fi bine de stiut ca odata cu contatarea contraventiei agentul aplica si sanctiunea. Deci sunt sanse maxime ca doar sa te fi amenintat ca primesti amenda prin posta. Oricum, in caz ca intr-adevar iti ajunge procesul verbal de constatare a contraventiei, il poti contesta in instanta printr-o plangere.

| Ileanaeli a răspuns:

Poti contesta procesul verbal in instanta. Insa nu prea merita efortul. Poti plati amenda pe jumatate daca platesti in 48 de ore de la primirea procesului verbal. Va mentiona asta si in procesul verbal

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru Ileanaeli):

Conform art.16 modificat din OUG nr./2001, in procesul verbal de constatare a contraventiei se specifica "posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ;" Cum este cu 48 de ore?

| Ileanaeli a răspuns (pentru CodrutElian1990):

Cf cap III art 28 (1) Contravenientul poate achita pe loc sau in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii Pv sau de la data comunicarii acestuia, jumatate din minimul amenzii. Altfel termenul e de 15 zile pentru plata integrala, dupa care se poate trece la executare silita.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru Ileanaeli):

Aia este in forma veche. Pe langa ca am vazut acest lucru scris intr-un proces verbal de contraventie, acest lucru a fost modificat din forma veche prin LEGEA nr. 203 din 20 iulie 2018 publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 647 din 25 iulie 2018.
Eu nu ma iau dupa orice se publica. Eu ma bazez pe ce este publicat de organele in drept.
A fost anulata aceasta prevedere?

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru Ileanaeli):

LEGE nr.203 din 20 iulie 2018 Prezenta lege intră în vigoare în termen de 30 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu excepţia art. 1-17 care intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2019. La data intrării în vigoare a prezentei legi, dispoziţiile din actele normative în vigoare care stabilesc achitarea a jumătate din minimul amenzii contravenţionale, într-un termen mai mic decât cel prevăzut la art. 28 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, se abrogă.