| Theodora292001 a întrebat:

Stiu ca e tarziu dar am nevoie URGENT de raspuns: dimineata asta am avion si parintii mi au realizat procura notariala si la biroul notariala a fost semnata si duplicate si le-a fost dată iar ei au semnat o acasa. Este regula? Este vreo sansa sa nu mi o accepte pentru ca nu a fost semnata sub ochii notarului? Procura este stampilata de notar tot tot e in regula. Doar că semnarea actului s -a facut dupa întocmirea acestuia.

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu este vorba de procura ci de declaratie notariala, din care parintii au primit un duplicat. Acesta nu trebuie sa poarte semnaturile parintilor, partile semneaza doar pe exemplarul original ce ramane in arhiva notarului public, conform Regulamentului de aplicare a L.36/1995, rep. in 2014, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 225.(1) În cazul în care actul notarial se încheie în formă autentică de către notarul public, acesta se întocmeşte, potrivit legii, într-un singur exemplar original, care se păstrează în arhiva biroului notarial.
(6) Duplicatul eliberat la autentificarea actului reprezintă redarea fidelă a conţinutului actului notarial şi a încheierii de autentificare originale, cu excepţia semnăturii părţilor şi a notarului public. În locul semnăturilor originale ale părţilor şi notarului public se menţionează numele şi prenumele fiecărui semnatar. Pe prima pagină a duplicatului se va aplica o parafă cu menţiunea "DUPLICAT". La finalul duplicatului eliberat la autentificarea actului notarial îndeplinit, după încheierea de autentificare, se introduce formula de duplicat cu următorul cuprins, sub care notarul public semnează şi aplică sigiliul: "Prezentul duplicat s-a întocmit în. exemplare, de., notar public, astăzi, data autentificării actului, şi are aceeaşi forţă probantă ca originalul." În cazul înscrisurilor prevăzute la art. 101 din lege, formula de duplicat va avea următorul conţinut: "Prezentul duplicat s-a întocmit în. exemplare, de., notar public, astăzi, data autentificării actului, are aceeaşi forţă probantă ca originalul şi constituie titlu executoriu în condiţiile legii."

1 răspuns:
| tril a răspuns:

De regula, duplicatele nu se semneaza. Originalul e la notar si e valabil.