| LavNic a întrebat:

Bună tuturor! Am și eu o întrebare.
Urmeaza sa ma casatoresc si nu stiu ce decizie sa iau in privinta numelui de familie.
Dorinta mea este sa-mi pastrez si numele de la tata, pana la urma este prima mea identitate pe aceasta lume, dar si sa-l iau pe al sotului, ca sa fim o familie.
Ideea este ca sotul ramane doar la numele lui, ceea ce este corect.
Dar… copiii vor trebui sa poarte ambele nume sau il pot avea doar pe al sotului? N-as dori sa aiba 2 nume ca si mine.

Răspuns Câştigător
| StoicAnalysis a răspuns:

Vorbeste cu notarul. El este in masura sa va clarifice treburile astea. Nu pe TPU... Ca asa in comentarii vei gasi pareri diferite. Vor fi sexisti, misogini, habarnisti ce isi dau cu parerea...

| LavNic explică (pentru StoicAnalysis):

Multumesc

| Ioandelasal a răspuns (pentru StoicAnalysis):

Raspuns eronat si nefolositor.
Notarul public nu are nici o atributie in stabilirea numelui de familie la casatorie, doar sotii pot stabili ce nume de familie sa poarte dupa casatorie.

| StoicAnalysis a răspuns (pentru Ioandelasal):

Stiu ca nu este el in masura sa faca alegerea... I-am spus sa se consulte cu unul, pentru ca el de obicei cunoaste legile. Doamna nu stie cum sa procedeze sau daca este corect ce s-a gandit ea sa treaca pe acte. Din moment ce nu a studiat codul civil. Nu i-am spus ca notarul are autoritatea, ci i-am spus ca el ar putea sa o clarifice. E mai folositor si inteligent sa apelezi la cineva care cunoaste legile decat sa apelezi pe TPU, nu esti de acord?

| Ioandelasal a răspuns (pentru StoicAnalysis):

Cred ca mi-ai vazut macar cateva raspunsuri si puteai observa ca stiu bine legislatia.
Si apoi notarul public, de regula, va lua un onorariu, pe cand la starea civila consilierea este gratuita.

| StoicAnalysis a răspuns (pentru Ioandelasal):

Sau starea civila, uite un lucru pe care nu il stiam ( ca se face gratuit consilierea ).

21 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Exista mai multe posibilitati.
Conform Codului civil, citez:
"ART.282.Alegerea numelui de familie
Viitorii soţi pot conveni sã îşi pãstreze numele dinaintea cãsãtoriei, sã ia numele oricãruia dintre ei sau numele lor reunite. De asemenea, un soţ poate sã îşi pãstreze numele de dinaintea cãsãtoriei, iar celãlalt sã poarte numele lor reunite."
La copii ramane la latitudinea sotilor ce nume de familie vor purta, daca numele sotilor este diferit.

| Violleta2022 a răspuns:

Doua nume de familie vor fi intotdeauna o mare durere in fund, pentru ca se va omite unul, din neatentie prin inscrisuri si atunci vei avea numai dureri de cap, sa mergi sa-ti rectifici numele, sa scot dovezi samd.
Alege impreuna cu sotul tau 1 singur nume de familie, care vi se pare voua mai frumos si folositi-l pe ala.
Copii vor avea numele de familie al tatalui, daca acesta ii inscrie pe numele sau la starea civila.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Iti alegi un nume si ramai la ala.
Nu e nicio tragedie daca nu iti schimbi numele dupa casatorie, mai putina birocratie, dar pe viitor ar fi mai usor sa aveti ambii acelasi nume mai ales pentru copil.

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Tu daca te mariti iei numele sotului. lasa traditia de ce sa ai si numewle tatalui de familie? Asa este normal femeia ia numele de familie al soțului si renunța la numele de fată, iar copiii vor avea numele de familie al tatălui. Plus si in acte nu este bine sa scrii 100 de nume. Un singur nume de familie este suficient.

| TheGentleman a răspuns:

Copiii sunt ai tăi, nu ai soțului. Dacă varianta cu 2 nume nu vă este pe plac (cum ar fi fair), atunci dă-le numele tău happy

Pentru că tu și organismul tău contribuiți mai mult. Soțul vine doar cu materialul genetic.

Sănătate!

| StoicAnalysis a răspuns (pentru TheGentleman):

Unde scrie in constitutia Romaniei referitor la copii, cum ca sunt doar ai femeii? laughing) Aici se vorbeste in termeni legali, pe acte. Nu suntem la psiholog sa consolam mamici laughing)

| TheGentleman a răspuns (pentru StoicAnalysis):

Da, dar nu tot ce e legal e moral si nu tot ce e moral e legal... laughing csf. sad

| StoicAnalysis a răspuns (pentru TheGentleman):

Atata timp cat traiesti intr-o societate, trebuie sa respecti regulamentul societatii in care traiesti. Sunt multe legi care nu implica si aspectul moral, dar asta nu inseamna ca nu sunt corecte pentru toti. Un exemplu ar fi legea actului consensual de relatie referitor la minori. Sunt minori in lumea asta care gandesc de 10 ori mai bine si mai matur decat noi doi la un loc. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa facem exceptie de lege doar pentru ei. Legea este pentru toti in egala masura. Nu conteaza ca esti mai indreptatit sau nu intr-o anumita situatie. Legea se aplica in mod egal.

| LavNic explică (pentru TheGentleman):

Multumesc frumos

| Alexandru1111199 a răspuns (pentru StoicAnalysis):

rolling on the floor ce logica pe el ma..mai e un pic si o sa incepem cu : nu conteaza ca tu barbat ai mostenit terenu asta de la parintii tai odata ce te-ai casatorit devine al femeihee hee o luam razna rau ca specie incepem acum sa punem toate realizarile pe spinarea femeii si toate drepturile tot pe spinarea ei. Daca nu e barbatu nu e spermatozoidu, nu e spermatozoidu nu exista copii.

| StoicAnalysis a răspuns (pentru Alexandru1111199):

Nu vreau sa arunc cu pietre, dar mi se pare penibil sa pupi in fund o anumita categorie de oameni doar pentru ca poarta sani si pasarica. Nu vreau sa se interpreteze gresit. Nu sunt misogin, ba chiar iubesc femeile. Au un rol destul de important in societate. Dar hai sa nu le ridicam pe un piedestal ca nu e ok asa. In primul rand pentru ca da nastere la extremismul feminist si in al doilea rand, ca barbat daca faci asta, nu mai esti privit ca barbat in ochii lor. Ci doar un pupator in fund cu sperante mari.

| Alexandru1111199 a răspuns (pentru StoicAnalysis):

Pai tocmai asta am si zis.La noi in tara exista 3 categorii de barbati aia care sunt hateri cu femeile, aia care le arata argumente de ce barbati sunt mai buni la unele chestii si mai sunt pupatori care ar zice orice ca sa le faca pe plac femeilor si deseori pupatori astia n-au pus niciodata mana pe o femeie si asteapta validarea lor.

| suntserios a răspuns (pentru TheGentleman):

Parca ultima data cand am verificat cam e nevoie si de un barbat sa apar un copil care are si el drepturi asupra lui

| ioana748 a răspuns:

Il pot avea doar pe al sotului.