| anageorgiana a întrebat:

am o fetita de 6 luni care nu este a sotului meu, dar eu sunt separata de el de un an jumate.fiind inaca casatorita cu el am trecut fata pe numele lui.acum vreau sa divortez si vreau sa stiu daca pot trece fata pe numele tatalui ei biologic la notar sau trebuie neaparat in instanat.

6 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

In cazul expus este obligatoriu sa faci o actiune in tagada paternitatii, este bine sa fie facuta impreuna cu tatal biologic, care sa solicite si stabilirea filiatei fata de el.
De asemenea stabilirea filiatei, dupa admiterea actiunii in tagada paternitatii, se poate face si prin declaratie la starea civila sau notar.
Conform Codului civil, citez:
"ART.429.Acţiunea în tăgada paternităţii
  (1) Acţiunea în tăgada paternităţii poate fi pornită de soţul mamei, de mamă, de tatăl biologic, precum şi de copil. Ea poate fi pornită sau, după caz, continuată şi de moştenitorii acestora, în condiţiile legii.
  (2) Acţiunea se introduce de către soţul mamei împotriva copilului; când acesta este decedat, acţiunea se porneşte împotriva mamei sale şi, dacă este cazul, a altor moştenitori ai săi.
  (3) Dacă soţul este pus sub interdicţie, acţiunea poate fi pornită de tutore, iar în lipsă, de un curator numit de instanţa judecătorească.
  (4) Mama sau copilul poate introduce acţiunea împotriva soţului. Dacă acesta este decedat, acţiunea se porneşte împotriva moştenitorilor lui.
  (5) Tatăl biologic poate introduce acţiunea împotriva soţului mamei şi a copilului. Dacă aceştia sunt decedaţi, acţiunea se porneşte împotriva moştenitorilor."
"ART.431. Tăgada paternităţii de către mamă
  (1) Acţiunea în tăgada paternităţii poate fi pornită de către mamă în termen de 3 ani de la data naşterii copilului.
  (2) Dispoziţiile art. 429 alin. (3) şi art. 430 alin. (2) şi (3) se aplică în mod corespunzător.
  ART.432. Tăgada paternităţii de către pretinsul tată biologic
  (1) Acţiunea în tăgada paternităţii introdusă de către cel care se pretinde tată biologic poate fi admisă numai dacă acesta face dovada paternităţii sale faţă de copil.
  (2) Dreptul la acţiune nu se prescrie în timpul vieţii tatălui biologic. Dacă acesta a decedat, acţiunea poate fi formulată de moştenitorii săi în termen de cel mult un an de la data decesului.
  (3) Dispoziţiile art. 429 alin. (3) se aplică în mod corespunzător."
"ART.416.Formele recunoaşterii
  (1) Recunoaşterea poate fi făcută prin declaraţie la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor, prin înscris autentic sau prin testament."

| anageorgiana explică (pentru Ioandelasal):

Dar daca fostul sot vine la notar si da declaratie ca nu e a lui pentru a nu il pune sa plateasca pensie alimentara

| Ioandelasal a răspuns (pentru anageorgiana):

Nu se poate in acest fel, decat printr-o actiune in tagada paternitatii, avand in vedere ca fetita s-a nascut pe durata casatoriei si, dupa cum chiar tu spui, nici acum nu sunteti divortati. Ti-am citat prevederile legale relevante.

| anageorgiana explică (pentru Ioandelasal):

Am inteles o sa imi caut unavocat si asa am sa fac multumesc foarte mult

| anageorgiana explică:

Multumesc frumos pentru raspuns si timpul acordat

| anageorgiana explică:

Dar daca fostul sot vine la notar si da declaratie ca nu este a lui pentru ca oricum il vor pune sa plateasca pensie alimentara.