| andrei28743 a întrebat:

am o problema, am apelat la o firma de consultanta sa imi redacteze niște acte (toată discuția a avut loc pe whatapp și telefonică )nu am încheiat contract nu am semnat nimic. Ziua următoare Eu nu am mai avut nevoie de actele respective, nu am mai discutat cu domnul și i-am zis când m-a sunat ca nu imi mai trebuie, azi dimineața am primit o notificare din partea unui avocat cum ca vor sa ma dea in judecată( firma respectiva vrea asta )dacă nu ii plătesc prețul pentru acte (eu nici nu am primit actele alea încă )și ca imi face plângere penală pentru înșelăciune,(asta era trecută in somație /notificare). Ei au specificat in notificare cum ca contractul a fost consensual, am uitat sa specific in ziua când i-am zis ca nu imi mai trebuie actele mi-a trimis pe whatapp un contract semnat de administratorul firmei. i-am zis ca eu nu am semnat nimic și nu sunt de-acord cu contractul deloc.
In cazul in care ma da in judecată are șanse sa câștige?
In cazul in care face plângere penală împotriva mea și pot face plângere pentru denunț calomnios?
Am vorbit cu doi prieteni avocați și mi-au spus ca dacă nu are contract semnat de mine nu are ce sa facă și ca degeaba face plângere penală ca poliția oricum no sa facă nimic.
Chiar am nevoie de niște răspunsuri sunt curios și de părerile dvs..Va mulțumesc frumos!

5 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Plangere penala nu au de ce sa-ti faca, te pot da in judecata doar pe cale civila, daca pot dovedi intelegerea.
Sa stii ca nu pentru toate este nevoie de incheierea unui contract in forma scrisa, este nevoie de contract doar daca legea prevede expres aceasta. In cazul tau nu este nevoie, contractul se incheie doar pentru dovada, este valabila si intelegerea verbala.

| zilog a răspuns (pentru Ioandelasal):

Mă bucur că măcar teoretic există ceva în sensul acesta și în România, De și eu am piardut foarte mulțî ani din viață lundu-mi țepe după țepe șî tot sperând.
dacă ar fi doar să punctez așa câteva doar dintre cel ece mai mi-le amintesc:
1997 reparam calculatoare la niste oameni cu gigia mov dar îmbrăcați la cămașă și cravată șî costum, după o vară de reparat mi-au furat și comouter-ul meu din casă în loc să îmi plătescă munca prestată, am sunat la miliție apoi am fost amenințat că aș fi înșelat statul că pe atunci încă nu aveam diplome pentru că eram încă la liceu si am fost pus să dau declarație că am făcut acelor oameni nomanzi migratori cadou calculatorul meu,
2005 am lucrat la un service GSM șî pentru că s-a stricat un HDD de vechi si uzat mi-a fost oprit tot salariul de pe 2 luni.
2006 Am alocat 3 luni pentru o start-up-ul tehnic al unei televiziuni care există și în ziua de azi și nu doreau să îmi dea banii pe munca mea până la urmă am făcut o cerere scrisă și am obținut și nr de înregistrare la secretariat în care am scris că pe mine m-a costat ca să pot merge la acel job și că a trebuit să mănânc să beau și să fyt. 2006 alt job lucram la o tipografie pe strada Popa Nan și patronul de fiecare dată când mă vedea mă chema urgent până la el și chiar îmi dădea 70 lei, 50 lei, 170 lei, 250 lei, 30 lei Dar în decurs de 1 an ajunsesem să îmi primesc abia 5 salarii dar eu muncisem la tipografia aceea timp de 1 an.
pentru că îmi spunea că îmi dă mie toți banii pe care el îi are și eu tot speram că dacă o să mai muncesc o să aibă poate mai mulți și o să se revanseje șî regleze situația.
tot prin 2006 lucram și la un video-chat mă ocupam de serverele lor și în loc de bani mi-au spus că eu le sunt dator pentru că a fost o defecțiune tehnică într-o zi și a durat câteva minute să se remedieze și au fost deconectați clienții așa că nu am mai primit bani.
2007 lucram la o firma din Cluj care mă mințiseră că m-au angajat la astral dar nu îmi dăduseră nici un fel de contract, eu mă trezeam la ora 4 dimineața ca să ajung la sediul de la Muncii unde eram și gestionar și operator call center si coordonator echipe pe teren, si om tehnic programator introduceam in servere informatiile de pe contracte, plus că verificam calitatea lucrărilor.
2016 Am lucrat la un jmecher care zice că el este nașul unui copil al unui mare manelist
și chiar așa și este,
Că el a lucrat pentru câteva servicii secrete ale statului
si că el a fost în garda de corp al lui ȚAPU
așa că dacă mai vreau bani pentru salariu o să mă bage la crematoriu și că o să mă îngroape sub autostradă.
Iar de atunci în coace până când m-am hotărât să plec de finitiv din România
mi-am mai tot luat țepe după țepe astea pe contr propriu că am zis că hai să o iau eu cu traista în băț pe la clienți și majoritatea clienților din România când se vedeau cu mașinile de injecție mase plastice reparate adică cu sacii în căruță
atunci începeau să caute motitve ca să nu mai plătescă munca pe care eu am prestat-o. De exemplu: aveam bani să îti dau dar chiar acum au venit cămătarii și mi-au luat toți banii așă că o să mă duc în sat să mă împrumut de bani să aveți cu ce să plecați acasă măcar de benzină până la București.
Sau cum pe ce să vă dau eu atâția bani pe doi tranzistori si trei diode.
sau Eu aveam bani dar i-am avut la nevasta mea care i-ia cheltuit pe toți la mol
și o lua pe nevasta lor la pumni în gură ca să curgă sângele din ea și să mă îndupleșeze pe mine și să mă facă pe mine să spun că nu mai vreau nici un ban pentru reparație.
Si mulți foarte mulți spuneau că au spus așa la mișto doar la telefon că sunt de acord să ofere nnn Euro pe reparație, pentru că ii era frică că nu o să ma duc instataneu noaptea până la Durău. Dar el acum nu mai dă banii cu care a fost de acord când a vorbit la telefon. că a spus și el așa la mișto.
Sau alții când se vedeau cu sacii în căruță adică cu mașina de făcut țiglă metalică ondulată reparată de la Dragomirești mi-au spus că am consumat tablă ca să fac probe și că nu îmi mai dă nici un fel de ban pentru că tabla pe care i-am transformat-o în țiglă ondulată pe care el oricum o vinde, costă bani, iar eu nu aveam cum să o iau pentru că mă dusesem cu trenul.
Sau alții doreau să îi invăț toată electronica electroica electromecanica si programarea pe care eu o știu în banii de reparație eventual să le pun la dispoziție și codul sursă al softurilor gândite de mine pentru utilajele lor
și sa ii invăț tot ce știu eu să fac și asta în banii de reparație ca să imi dea banii pe reparație și mă constrângeau la sfârșit când utilajul era gata să le dau și scule și soft și să fac lecții de electrotehnică cu ei fără să îmi dea nici un ban în plus.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Ai intrebat 2 avocati și totuși cauti raspuns pe TPU?

| zilog a răspuns:

Bucurăte că nu a cedat creeanțele unor cămătari recuperatori de bani și că a luat-o pe calea legală!
Pt că orice om care muncește și investește timp și bani ca să îți presteze ție o muncă un produs vrea șă îi fie achitată munca și investiția respectivă!
Se numește
business agreement
! Se condideră contract și înțelegerile verbale!
în ELVEȚIA SE FOLOSESC FOARTE MULT DOAR ÎNȚELEGERILE din cuvinte
Eu am lucrat acolo și mă sunau clienți nu încheiam nici un fel de contract oamenii îmi spuneau la telefon cei vor să le prestez eu le prestam apoi le trimeteam factura iar ei imi trimeteau banii!
Contracte și alte minunății din astea se fac la popoarele jepcare latine care au în sânge să tragă țeapă este un fel de fală știndard național faptul de a nu plăti marfa primită un fel de laudă.
Dar într-o țară civilizată te chemă omul îi faci treba și nici măcar nu discutați nimic despre bani cât o să îl coste ci in general este de la sine înțeles că și tu ca și prestator de servicii ai bun-simț și îi vei cere o medie de 50 euro / ora de muncă. Lucru la care se așteaptă atât clientul final cât și statul!
iar în cazuri în care i-se pare clientului ne justificat prețul cerut de tine
există la primăria orașului respectiv o listă orientativă cu prețurile pentru fiecare operațiune în parte.
în cazul în care prețul cerut de către prestatorul de servicii depășește cu mult prețul maxim dat de referință de primăria din orașul respectiv
atunci tot primăria are servici de control și anchetă care îl vor pune să justifice cu ce a fost cazul tău un caz mai special mai deosebit ce a necesitat o muncă sau materiale sau plătirea a altor subcontractori ce și-au adus aportul pentru ducerea la bun-sfârșit a cerințelor tale.
Iar în cazul în care organul respectiv consideră că a exagerat prestatorul respectiv îl va obliga să încaseze suma considerată de ei ca fiind cea legală și corectă.
îar în cazul în care consideră că tu i-ai adus acuzații ne fondate vei plăti tot eforul organelor de anchetă la 24 euro / ora in medie + îți va trece adresa ta din buletin pentru măcar 1 an de zile intr-o listă roșie
si atunci dacă casa ta se flă pe roșu toți vecinii tăi vor plăti taxă impozit și asigurări mult mărite
așa că înafara fapului că atunci când vei dori un credit de la o bancă și vor vedea că adresa ta este pe roșu
îti vor cere dobânzi mult mai mari, când vei dori ceva abonamente la telefoane mobile sau alte lucruri, adresa ta din buletin va apărea că este pe roșu.
Apoi o să vrei tu de bună voie să devii cel mai cinstit om de pe acea stradă pentru că îți vor sări vecinii în cap că au probleme datorită prostiilor făcute de tine!
Așa îi civilizează în țările cu adevărat capitaliste pe asemena indivizi!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu e nicio inselaciune, in schimb, nu e exclus sa te poti incadra aici pe alin 2, la o interpretare larga a articolului si prin aplicarea unor prezumtii
Articolul 239
Abuzul de încredere prin fraudarea creditorilor
(1) Fapta debitorului de a înstrăina, ascunde, deteriora sau distruge, în tot sau în parte, valori ori bunuri din patrimoniul său ori de a invoca acte sau datorii fictive în scopul fraudării creditorilor se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează fapta persoanei care, știind că nu va putea plăti, achiziționează bunuri ori servicii producând o pagubă creditorului.
(3) Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Da, pot sa te dea in judecata.Contractul e acordul de vointa al partilor, poate fi probat si prin discutia de pe whatsapp, nu e nevoie neaparat sa semnezi ceva. pentru contractul de prestari servicii legea nu cere o forma scrisa.
sunt destul de sigur ca prietenii tai nu erau avocati daca ai venit totusi sa intrebi aici.