| OvyBluRay a întrebat:

o situatie de rezolvat, daca doi adulti F si B au un copil sa presupunem si copilu este trecut pe numele tatalui logic la nastere copilu preaia numele de familie a tatalui, acum cei doi adulti F si B nu sunt casatoriti se poate trece copilul pe numele mamei, pricezez ca cei doi nu sunt casatori sunt concubini si copilul mai exact este pe numele tatalui si are 18 ani deci nu mai este minor, ce se poate face este legal sa poata sa preia numele de familie a mamei.

2 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Daca si mama este de acord copilul poate face o cerere de schimbare a numelui, pe cale judecatoreasca sau administrativa, conform OG nr.41/2003, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART.6.(1) Persoana care solicitã schimbarea numelui pe cale administrativã depune o cerere la serviciul public comunitar de evidenţã a persoanelor, denumit în continuare serviciu public, aflat în subordinea consiliului local al comunei, oraşului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucureşti, în a cãrui razã teritorialã îşi are domiciliul. Cererea se depune personal sau prin împuternicit cu procurã specialã sau împuternicire avocaţialã.
(2) Cererea de schimbare a numelui trebuie sa fie motivatã prin unul dintre cazurile prevãzute la art. 4 alin. (2) şi (3) şi sa fie însoţitã de urmãtoarele acte:
a) copii legalizate de pe certificatele de stare civilã ale persoanei care solicita schimbarea numelui;
b) un exemplar al Monitorului Oficial al României, Partea a III-a, în care a fost publicat, potrivit art. 10, extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea cãruia sa nu fi trecut mai mult de un an;
c) consimţãmântul, dat în forma autenticã, al celuilalt soţ, în cazul schimbãrii numelui de familie comun purtat în timpul cãsãtoriei;
d) copie de pe decizia de aprobare a autoritãţii tutelare, în cazurile prevãzute de art. 7;
d^1) cazierul judiciar şi cazierul fiscal ale solicitantului;
e) orice alte acte pe care solicitantul le considera necesare pentru motivarea cererii sale."
Motivul invocat va cel al luarii numelui mamei, este unul dintre motivele prevazute la art.4.

| TheCritic a răspuns:

Da, poate sa preia numele mamei.