| GyeBaek a întrebat:

Care credeti ca ar fi cele mai bune masuri de redresare pentru a iesi din criza?

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ieftinirea preturilor, sa dea guvernul drumul si sa sprijine agricultura si sa infiinteze scoli profesionale pentru a putea lucra oamenii in fabrici si copii care au terminat aceste scoli

16 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Solutiile iesirii din criza se regasesc in orice manual de economie, fiind grupate in trei categorii:
- reducerea fiscalitatii, pentru stimularea investiilor, dar si a consumului;
- stimularea creditarii prin reducerea dobanzilor, nu degeaba creditul fiind numit "motorul economiei";
- dirijarea resurselor bugetare spre investitii de anvergura, care sa asigure pe de o parte absorbtia excesului de forta de munca (fiind de preferat sa platesti salarii decat ajutoare de somaj) si pe de alta parte dezvoltarea infrastructurii, in special a celei de transport, absolut necesara pentru viitoarea perioada de crestere.

Acestea sunt categoriile de masuri identificate de "parintii" economiei mondiale si verificate de foarte multe ori in practica in tarile cu traditie in economia de piata. Orice alte masuri care nu se incadreaza in aceste categorii sunt pur experimentale, cu mici sanse de reusita, iar cele care contravin acestor principii au absolut intotdeauna efecte inverse, adesea nu pe termen mediu sau lung, ci imediat ce intra in vigoare. Un singur exemplu: introducerea impozitului forfetar, masura contrara primei categorii, care trebuia sa aiba efectul colectarii unor sume suplimentare de la firmele care nu aveau profit, nu a adus niciun ban in plus, ci a dus la inchiderea a zeci de mii de firme, care plateau o sumedenie de impozite, taxe si contributii, pe care statul nu numai ca nu le mai incaseaza, dar are de platit si ajutoare sociale si de somaj fostilor angajati ai acestora. Bineinteles ca efectul inchiderii firmelor a fost prezentat ca un efect pozitiv, pentru ca noi suntem intotdeauna originali. Indiferent daca plateste sau nu un leu la stat, inchiderea unei firme nu poate fi un scop pentru niciun guvern intreg la cap, inchiderea ei fiind o cheltuiala care nu se recupereaza niciodata.
Incercati acum sa incadrati fiecare masura luata de Guvern de cand ne-a lovit criza in una dintre cele trei categorii. Veti avea o surpriza, va garantez.

regis
| regis a răspuns:

@cronki - normal ca te contrazic. Nu poti afirma ca inainte de 1989 nu aveam industrie. Inseamna ca nu stii cati bani a adus tarii exportul produselor industriale, numai in orasul meu fiind cateva fabrici importante a caror productie era destinata in mare parte pietelor externe: o fabrica de strunguri (ARIS), o fabrica de vagoane marfa, o fabrica de vagoane pentru calatori, doua fabrici mari de confectii, o fabrica de textile, un combinat de mobila si prelucrare a lemnului, un combinat chimic. Se poate spune ca datorita restrictiilor drastice la import, spre sfarsitul anilor 80 acestea au ramas putin putin in urma cu tehnologia, insa totusi e exagerat sa afirmi ca nu exista industrie si ca tara era sustinuta de agricultura, cand aceasta era mult mai inapoiata tehnologic, iar "taranimea" umplea trenurile de naveta, forta de munca din orase fiind departe de a putea acoperi nevoile industriei pe care tu o consideri aproape inexistenta.

regis
| regis a răspuns:

@Cronki - dupa cum poti citi, solutiile amintite de mine nu imi apartin, ele se regasesc in orice manual de economie. Nu numai ca sunt valabile in timp de criza, sunt singurele care s-au dovedit pana acum a fi corecte. Nu inseamna ca in timp nu se vor gasi si altele, insa acestea sunt verificate si au dat intotdeauna rezultate. Daca ele nu sunt aplicate de actuala putere asta nu le face mai putin valabile. Nu vreau sa iti aduc argumente in favoarea lor, pentru ca neavand o baza teoretica in probleme macroeconomice, este greu sa intelegi mecanismele. Ma limitez sa spun doar ca practica a demonstrat ca atunci cand impozitele cresc peste o anumita limita, sumele colectate la buget incep sa scada si invers.
Despre reducerea dobanzilor, aceasta s-a intamplat la scara mondiala si BNR face la randul ei eforturi in acest sens, din pacate mecanismele de care dispune par a fi insuficiente. Si ca sa vezi ca nu vorbesc prostii, indicele Euribor este in acest moment sub jumatate din valoarea pe care o avea in urma cu doi ani.
Restul nu comentez, pentru ca sunt opinii personale. Am argumentat deja faptul ca aveam industrie mai puternica decat agricultura in 1989 (nu am sustinut ca era si eficienta sau competitiva, ci doar ca exista si aducea foarte multi bani in tara). Despre momentul intrarii in criza se pot discuta multe, mie imi place sa vorbesc insa despre indicatori economici, nu despre impresii. Si daca guvernul actual a ajuns in situatia de a sta in genunchi in fata FMI pentru a obtine bani de pensii si salarii, desi se arunca bani grei pe tampenii de genul brandului de tara, nu imi arunca mie aceasta vina. Nu au decat sa stea in picioare si sa solicite ferm bani pentru investitii, FMI fiind un organism international, nu o autoritate caruia ne subordonam. Dar daca tot ai adus vorba, ai idee cate fonduri europene am reusit sa atragem in ultimii doi ani?
PS: inainte de a arunca cu afirmatii de genul "sustinuti de naivi precum regis", verifica pe cine am sustinut si pe cine sustin. Nu toti cei care gandesc altfel decat tine sunt naivi.

| Hombre a răspuns:

Intr-o convorbire telefonica acum vero luna cu amicul meu englez Charlie printre altele legat de situatia din Romania mi-a amintit ce-mi spusese in 1994 (era in Romania la acea data specialist in energie electrica de inalta tensiune si venise sa depaneze niste aparatura englezeasca in care isi bagase nasul niste cioflincari de meseriasi de-ai nostri si le facuse varza) "La voi trebuie inlocuit tot, fabrici, agregate si oamenii" insa noi le-am facut praf pe toate in loc se le retehnologizam, au mai ramas oamenii dar si ei sunt pe duca.Masuri de redresare!? Noi trebuie ca oameni mai intii sa ne schimbam, altfel nicio masura nu va da randament.Si nu glumesc cand spun asta.Suntem o tara de asistati social, someri, paznici(badyguard), cersetori, frecangii, pensionari(exclud pensionari de drept ci ma refer la cei facuti stiti voi cum "bolnavi" etc.) hoti de toate rangurile (cei mai mari fiind cei care inventeaza lucrari inutile pe bani publici si acestia sunt toti aceia care conduc Romania de la primari pana la guvern aici fiind cele mai mari tunuri). Si toate acestea pe spatele catorva milioane de muncitori care sunt ingenuchiati avand veniturile mici si din alea -25%. Germania dupa al doilea razboi mondial era distrusa aproape total, a fost o perioada in care muncitori isi primeau bani pe munca depusa zilnic datorita ratei inflatiei uriase si totusi in 30 de ani a devenit cea mai puternica economie europeana. La noi situatia dupa revolutie a fost alta, usoara comparativ cu Germaniei si au trecut 20 ani, ne-am prabusit si mai avem inca, intru-n an ne ducem dracului de tot. O sa primim salariile si pensiile in rate si o sa avem o rata a inflatiei greu de anticipat.Ca masuri vad urmatoarea varianta; Un premier neincarcerat politic, dur, rece, nemilos, ferm, cativa ministri la fel, la interne, industrii, dezvotare regionala si alt pesedinte (nu licheua asta de Basinescu si PDL-ul lui in care s-a vazut ca nu exista incopetenta mai mare si hoti mai multi in vreun patid ca in acesta) cu o misiune foarte importanta, aceea de a veghea ca justitia sa fie la modul real libera fara influentele politicului.Credeti ca putem avea asa ceva? Ma idoiesc.

NOname
| NOname a răspuns:

Ar fi suficient daca:
- o zi chinezii n-ar manca,
- o zi rusii n-ar bea
- si o zi romanii ar munci. oh go on

| hominid dreak a răspuns:

90-60-90

| mihaibrasov a răspuns:

Sa existe productie in Romania, care s-a dus de mult pe rapa si sa nu mai fure specimene precum Udrea zeci de milioane de dolari pe ineptii.

| GiovannyGrandiossu a răspuns:

Putere de munca si seriozitate din partea romanilor pentru ca la noi e o criza mai aparte. Normal ca e adevarat si treaba cu productia, importurile, reglarea masei monetare, etc. De ce sa-i tai cu 25%? Mai bine il FORTEZI sa produca mai mult cu 25%.

| Cronki a răspuns:

Inainte de "revolutie" economia tarii era sustinuta numai de taranime prin agricultura. Industrie n'am avut nici inainte de '89 si nici acum(chiar daca o sa ma contrazica unii). Si acum sa revin la intrebarea @lomana2010: Singura solutie ar fi interzicerea importurilor, dar numai in sectoarele de produse care se pot produce la noi in tara. Sa importam numai petrol, masini/unelte si unele electronice. La noi se pot produce multe, multe, insa nu avem loc de produsele mai ieftine aduse din import!

| Cronki a răspuns:

@regis inainte de '89 Daca intr'o fabrica din Romania lucrau 3000 muncitori, jumatate din acestia erau de umplutura(se plimbau pur si simplu cu o cheie in mana). Intradevar fabrici erau dar nu si industrie adevarata precum zici: "au ramas putin in urma cu tehnologia"este putin spus. Din tara s'au exportat mai mult materii prime decat produse finite. Ex:vagoane intregi de uraniu au plecat spre Rusia, cherestea spre America si Asia si multe altele, dar pe locul 1 la export erau produsele agricole. Au fost exportate si produse din industrie insa de umplutura. Apoi nu uita ca minciuna si dezinformarea erau bine gestionate, ca si acum dealtfel.
Vad ca la economie stai bine, insa solutiile din manualul de economie nu sunt valabile in democratia adoptata de putere. Cand o sa realizati oameni buni ca sistemul in care traim doreste "animalizarea" oamenilor cu scopul de a trai regeste cateva sute de familii! Romania nu mai este de mult un popor ci doar o populatie!

| Cronki a răspuns:

@regis?!

| Cronki a răspuns:

@regis solutiile tale pentru iesirea din criza sunt cat se poate de bune, dar nu pentru declinul economic extrem in care ne aflam. Trebuie sa-ti amintesc ca noi am intrat in criza inca din anii '90.Acum la noi nu este criza, e mult mai mult de atat @regis, este dezastru! Cele 3 solutii enumerate de tine erau valabile atunci, cand inca Romania dispunea de fonurile necesare pentru investitii de anvergura. Reducerea dobanzilor(cred ca glumesti oh go on ) in momentul acesta ar fi un esec total, iar reducerea fiscalitatii, nici vorba atata timp cat In tara asta nu mai sunt bani nici macar pentru pensii si salarii. Puterea ("sta in genunchi") tratand cu FMI (in conditiile care le stim) pentru a asigura pensiile si salariile pentru urmatorii 2 ani si tu ne vorbesti de reducerea fiscalitatii si investitii de anvergura? Romani inca nu stiti ce va asteapta! Cei care intr-adevar constientizeaza situatia dau raspunsuri aici precum @madvideo. @madvideo ai un vot la folositor din partea mea. Este o solutie radical extremista insa al naibi de necesara, pentru cei ce pot(ca acum n'o sa plece batranii, invalizii si handicapatii). @madvideo a considerat viata, mai presus de tara(si dobitocii ce o conduc, sustinuti de orgoliosi naivi precum @regis). Si pe bune dreptate exilul este o solutie, unde autostrada e intr-adevar autostrada, unde munca mea este intr-adevar apreciata si unde democratia nu este prost inteleasa! Te salut!

| madvideo a răspuns:

Sa plecam din tara.

| Andreea1119 a răspuns:

Sa se legaizeze drogurile usoare (iarba, hasisul) si prostitutia...romania ar fi plina de turisti straini iar banii din buzunarele noastre s'ar inmulti vazand cu ochii big grinbig grin

| BudăSpiritOfVengence a răspuns:

Taiarea salariilor parlamentarilor concedierea unor deputati care dorm sa nu se mai fure bani sa ia impozit pe bogatie Cu placere

| oriflame_9415 a răspuns:

Pai concedierea parlamentarilor si estomparea furtului la nivel inalt

Întrebări similare