| sabin89 a întrebat:

Ce fel de om a fost Hitler?
În perioada '33 - '39 a fost elogiat de mulţi. Winston Churchill, de exemplu, spunea în 1937 că realizările lui au fost "among the most remarkable in the whole history of the world".
Câteva din aceste realizări: 1. A reînviat economia (aflată în ruine) în cinci ani. 2. A şters ruşinea de pe faţa Germaniei înfrânte în W.W.I prin recuperarea aşa-numitei Rhineland şi prin înlăturarea tratatului nedrept de la Versailles. 3. A dat pentru milioane de germani vacanţe atractive prin programul "Kraft durch fruede" (putere prin bucurie). 4. A instituit şcoli profesionale pentru cei necalificaţi şi a asigurat de lucru pentru întreaga naţiune. 5. A ţinut crima sub control. 6. A construit autostrăzi şi a promis producţia unui automobil la un preţ accesibil omului de rând. 7. A dat germanilor un motiv de a crede în ei înşişi, de a crede că pot deveni din nou o mare naţiune.
Ce a urmat începând cu '39 se ştie.
Ce fel de om a fost? Cum poate să existe în acelaşi individ doi oameni diametral opuşi?

Răspuns Câştigător
| Teffan a răspuns:

Foarte buna intrebare.

Jung scria despre Hitler ca reprezinta o inteaga natiune."Cu Hitler nu se poate vorbi, intrucat in el se afla 90 de milioane de suflete,te uiti in ochii lui si descoperi,cu stupoare, ca nu se afla nimic acolo".
Nu se afla nimic in profunzimea acelor ochi, din cauza metamorfozei care s-a produs in Hitler, o transformare launtrica care l-a depersonalizat, o consecinta extrem de rara a nationalismului extremist.Hitler,in opinia lui Jung,nu era o persoana.El reprezenta vocea intregii natiuni,care rabufnea si se manifesta de fiecare data cand lua microfonul si se adresa tarii. Vocea unei natiuni zdrobite prin Tratatul de la Versailles,distrusa aparent ireconciliabil,cazuta din demnitatea si maretia care,in alte vremuri,nu ii era deloc straina.
Cu alta ocazie,Jung scria,in legatura cu ascensiunea nazismului,ca spiritul lui Wotan(Odin),adanc inradacinat in constiinta germanilor(dar NU anihilat) a renascut, dupa atatea veacuri de intensa fervoare. Jung era cunoscut pentru arhetipurile sale, iar Wotan era considerat un astfel de arhetip bine implantat in colectivul german.

Hitler a fost o personalitate.A dat dovada de o ireprosabila carisma, care era in stare sa hipnotizeze masele, dupa cum spune Neagu Djuvara.ACEL dar al carismei l-a adus in pozitia de lider, dupa parerea mea, NIMIC mai mult. Diferenta fata de politicienii din zilele noastre este ca Hitler a facut exact ce a promis in campania electorala.A ridicat calitatea vietii germanilor, ba chiar a pus bazele multor utilitati publice pe care le folosim astazi, facand din Germania cea mai mare superputere a vremurilor.Cu ce pret? Cu pretul nazificarii natiunii,pe baza unor teorii rasialiste cu tangente in secolele trecute(in special cele ale lui Gobineau) si fundamentate pe teoriile conspiratiei legate de evrei,de asemenea cu radacini adanci in secolele trecute si in societatea germana,care plesnea de antisemitism.(inainte de Hitler). Prin urmare,Hitler nu a inventat rasismul asa cum il cunoastem din nazism,nu a inventat antisemitismul.S-a spus de atatea ori,mai spun si eu:Hitler a fost produsul societatii germane din timpurile lui, prin urmare germanii aveau, aproape in unanimitate, intocmai credintele lui, nepunandu-se problema unui sistem totalitar asupritor FATA DE germani.Germanii traiau extraordinar de bine in vremurile lui Hitler.Doar evreii si "degeneratii"(includem aici si putinii revoltati) erau vesnic prigoniti.

Sunt foarte multe de zis la capitolul asta.Nu voi intra in dezbaterile cu privire la vina sau nevinovatia evreilor, la masurile cultural-restrictive pe care le-a luat Hitler, si asa mai departe.


In schimb, vreau sa amintesc despre farmecul ideologiilor extremiste.Sunt atragatoare.Atat nazismul cat si legionarismul nu-si mai au locul in lumea noastra.Sunt produsul unor interpretari istoriografice de secol 19, tendinta oamenilor de a se identifica tot mai mult cu trecutul, de a se intoarce la vremurile din urma.Asa s-a intamplat cu germanii,unde unitatea rasiala era prezentata ca insasi identitatea natiunii, pe cand, spre deosebire de ei, noi romanii ne-am format identitatea pe limba si pe credinta ortodoxa(premisele aparitiei unei forme extremiste de nationalism-legionarismul).

Nu sunt eu mare progresist(mai mult conservator), dar inteleg ca extremismul de orice fel nu duce deloc unde trebuie.Vazand astazi tineri simpatizand tot mai mult cu miscarea legionara sau cu nazismul(eu, in trecut, facand apologia celui din urma), sunt cuprins de un sentiment foarte asemanator cu "cringe".

| sabin89 explică (pentru Teffan):

Întrebarea ar fi mers şi la 'filosofie'. Pentru că nu e uşor de înţeles (de explicat) cum se poate metamorfoza - ca să folosesc cuvântul menţionat de tine - un om în asemenea fel. Poate intervine şi chestia aia: puterea corupe. Se spune că şi Ceauşescu a fost bun în primii zece-doisprezece ani. Şi apoi...
Interesantă analiza făcută de tine.

| Teffan a răspuns (pentru sabin89):

"Poate intervine şi chestia aia: puterea corupe."

Altceva voia sa spuna Jung,nu cred ca ai inteles.
Ce s-a intamplat?
Hitler marturiseste in Mein Kampf ca si-a amplificat sentimentele nationaliste in momentul in care a observat tratamentul diferit pe care il suporta austriecii fata de germani. Spune el:"austriecii nu tot germani sunt?"In acest punct,Hitler,in tineretea lui,devine un asa numit nationalist de rasa,iar germanii insemnau toti aceia care aratau a germani:blonzi,inalti cu ochii albastrii.
Hitler reprezenta o intreaga natiune,o intreaga rasa "ariana".
Pozitionandu-se in fruntea Germaniei ca lider, si fiind ANIMAT de un asemenea sentiment nationalist, care se rezuma la iubirea nestingherita si absoluta pentru un colectiv, pentru poporul lui german, reprezentand toate patimile acestui popor in perioada Republicii de la Weimer.patimi care au absorbit aceasta natie in farmecul nationalismului(SINGURUL sistem politic care ar fi putut scoate Germania din mocirla in care se afla,DAR cu pretul nazificarii si indoctrinarii),toate acestea au contribuit la depresonalizarea unui om care,de acum incolo nu mai era OM,era un intreg colectiv,deoarece titlul de lider, precum si cel de presedinte de astazi, reprezinta vocea poporului, iar Hitler s-a nascut intr-o vreme in care nationalismul extremist castiga tot mai mult teren, ca o consecinta a primul razboi mondial.

Nu e vorba aici despre coruperea puterii.Hitler nu a fost niciodata corupt, asta este o minciuna.Hitler stia ce are sa faca inainte de a veni la putere.
Este simplu de explicat.El a fost cotropit de un sentiment puternic de iubire pentru natia lui. Ajungand la putere,si oamenii iubindu-l FANATIC, a devenit vocea acelui popor, prin depersonalizare si asimilare in colectiv. Jung era si poetic la capitolul asta.

BTW, posteaza mai des, esti printre singurii caruia ii raspund.

13 răspunsuri:
| mgtow a răspuns:

A fost un tip de treaba, trebuia sa se multumeasca cu ce a obtinut din europa, daca nu ataca rusii si UK e posibil ca in ziua de azi sa fie imensa Germania

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

De treabă.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ai enumerat calitatiile pozitive., asa ma gandesc sa le enumar pe cele negative?
Si sa te corectez: Economia Germaniei era deficitara sub comanda lui Hitler, a evoluat prin expansiune confiscand economiile, resursele altor natii din jur.
Cat despre personalitatea de lider? In comparatie cu Stalin de multe ori este catalogat in inferioritate fiind influentat de catre generalii sai, neputand convinge Spania in a intra in razboi, neputand controla eficient regimul Vichy, Nu si-a putut impune ordinele asupra lui Mussolini care facea gafa intruna fiind infrant pe toate fronturile. Stalin in schimb controland la sange toti subordonatii.

Iar ce este atat de straniu la el In afara de propaganda? Adica rasismul, anti-semitismul era ceva comun in toate natiile lumii. O imagine monstruoasa a fost format de catre propaganda engleza care vroia sa atraga atentia Americii. ps: NU a reusit sa invadeze nici macar Anglia.

| sabin89 explică (pentru anonim_4396):

"NU a reusit sa invadeze nici macar Anglia."
Era şi greu de invadat Anglia. Nici Napoleon nu reuşise; nici Armada spaniolă.

| anonim_4396 a răspuns (pentru sabin89):

Am scris un pic superficial mai sus., dar esecul invaziei s-a datorat incopetentei generaliilor in special cel a lui Herman Goring.
Invazia avea 3 etape : 1 Infrangerea aviatiei engleze (RAF)., 2 Atac aerian asupra navelor de razboi Britanice (pe mare era clar ca kriegsmarine nu poate face fata la Royal navy. 3. Invazia terestra
Spre deosebire de invazia Frantei care a fost planificata la ultimul detaliu, Atacul aerian impotriva Angliei nu era pus la punct, atacand haotic., desi nemtii erau in superioritate la numarul de aeronave, cu tehnologie similara, nu au putut exploata avantajul. Suferind pierderi de 2:1.
Iar invazia Rusiei. vara, tinand cont ca In vest Anglia reprezenta un pericol, in sud Italia o incasa pe toate fronturile nu este miscare prea inteleapta.

| DoarAlin a răspuns:

Avea o mustata sexy.

| Raizing a răspuns:

Ce fel de om a fost Hitler?
- 1 lunatic, o schizofrenie foarte AVANSATA (dupa privirea lui)

Singura lui greseala a fost: sa incerce sa "cucereasca" TOT... in final... n`a ramas cu nimichappy

| sabin89 explică (pentru Raizing):

"Singura lui greseala a fost..."
Numai o greşeală a avut el? happy

| kevin9 a răspuns:

A fost un om bun si a devenit unul rau din cauza ca i s-a facut rau lui sau poporului sau.

| InstructorDeIubire a răspuns:

A fost un ideolog. Ideologiile promit remediul la toate problemele dar se termina tragic (de ex: comunism, nazism, marxism etc)