| Nume6 a întrebat:

Ce inseamna coproprietate?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Inseamna ca doua sau mai multe persoane fizice sau/si juridice sunt proprietari asupra aceluiasi bun ( bun imobil sau mobil).
Daca numai un parinte este proprietar nu exista coproprietate cu tine, ar exista doar daca ai fi obtinut bunul impreuna cu parintele sau acesta ti-a cedat proprietatea asupra unei cote-parti din bunul respectiv.

| Nume6 explică (pentru Ioandelasal):

Ba nu, bunurile parintilor sunt automat ale tale

| johnnny123 a răspuns (pentru Nume6):

Pai daca tu crezi ca stii mai bine decat juristii (spoiler alert: nu stii) atunci de ce mai intrebi?

| Nume6 explică (pentru johnnny123):

Care e jurist?

| Ioandelasal a răspuns (pentru Nume6):

Vorbesti prostii, bunurile parintilor pot fi ale tale, in calitate de singur mostenitor, doar dupa decesul acestora sau si in timpul vietii lor daca ti le transmit prin acte intre vii, cum ar fi donatie, vanzare-cumparare, intretinere, etc.
P.S. Si daca intrebi cine este jurist iti spun ca si eu sunt, am profesat cca 40 de ani.

| Nume6 explică (pentru Ioandelasal):

Ce fel de jurist?

| Ioandelasal a răspuns (pentru Nume6):

Exista un singur fel de jurist, cel ce a terminat facultatea de drept, cu diploma de licenta si a lucrat intr-o profesie juridica, indiferent care (procuror, judecator, avocat, notar, consilier juridic, etc).

| Nume6 explică (pentru Ioandelasal):

Pai sunteti avocat?

| Ioandelasal a răspuns (pentru Nume6):

Nu, acum sunt pensionar de 8 ani. Faptul ca m-am pensionat nu inseamna ca nu mai sunt jurist.

15 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Să deții o proprietate împreună cu altcineva.
In actul de proprietate poate fi specificat procentul din acea proprietate care revine fiecăruia. Uneori acea proprietate este în indiviziune. De exemplu casa scărilor la un condominium, asociație de proprietari, este în copropietate. Fiecare deține un procent din acea scară ( acoperiș, pivniță), dar un anume propietar nu poate afirma că de exemplu suprafața de casă a scării și din coridorul de intrare din fața ușii lui, este a lui. Fiecare mp din acea suprafață este a tuturor.

| CodrutElian1990 a răspuns:

Am vazut ca te contrazici cu oameni care au ceva carte in specialitatea juridica.
Eu am sa-ti explic cum sta cu cateva probleme aparute. Mai direct si mai transant.
Coopropietar inseamna ca esti propietar asupra unui bun impreuna cu alte persoane. Exemple.
1. Locatarii unui bloc sunt copropietari asupra partilor comune ale blocului: scari, holurile exterioare apartamentelor, uscatorii, lifturi etc.
2. Dupa moartea unui parinte, copiii si celalalt sot sunt copoprietari a locuintei parintesti in cotele-parti prevazute de lege si specificate in certificatele de mostenitor, daca nu s-a iesit din indiviziune cand s-a dezbatut mostenirea.
3. Eu si un cumnat de-al meu am facut contract de vanzare-cumparare cu dreptul de uzufruct viager a unei alte rude. Conform contractului, eu si cumnatul meu suntem coproprietari ai bunurilor trecute in contract.
In actul prin care au devenit coproprietari se poate specifica cota-parte a fiecaruia sau nu. Cand nu se specifica, fiecarui copropietar ii revine cota egala.

| NarcisIfrim a răspuns:

Dreptul de proprietate pe care il au 2 sau mai multe persoane, simultan si concurent, a caror propietate este divizata intre ele in cote-parti, fara ca bunul respectiv sa fie fractionat in materialitatea sa.

| Nume6 explică (pentru NarcisIfrim):

De ex daca parintele tau are un bun inseamna ca tu daca esti fiul lui esti coproprietar?

| NarcisIfrim a răspuns (pentru Nume6):

Aici e vorba de ceva legal,daca ai o propietate in acte,la comun cu cineva.
daca tu cu tatal tau aveti la comun,un teren, dar legal, cu acte, sa fiegureze ca esti copropietar, atunci te incadrezi.

| johnnny123 a răspuns (pentru Nume6):

Binenteles ca nu. Bunurile parintilor tai sunt ale lor, nu ale tale.
Daca vor sa ti le cedeze (sau le mostenesti dupa moartea acestora) asta este altceva. Dar nu devii automat coproprietar la bunurile parintilor doar pentru ca te-ai nascut.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru Nume6):

Asupra proprietatii detinute de parinti, cat acestia sunt in viata, copiii nu au nici un drept. Acestea devin ale copiilor dupa ce parintii mor. Pe timpul vietii parintii pot sa vanda toata averea fara sa fie necesara consimtamantul copiilor.
Daca un parinte moare, copiii au dreptul la cota-parte prevazuta de lege din averea detinuta sau care i se cuvine parintelui decedat. In acest caz cota-parte are si sotul ramas in viata.
Parintii pot sa lase mostenirea altor persoane, prin donatie sau testament, decat celor care au vocatie la mostenire, mai putin a partii rezarvatare care li se cuvine de drept acestora.