| AnonimFaraPereche a întrebat:

Cu ce se ocupa DIICOT, DNA si ANAF? Care sunt diferentele intre ele?

2 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) este o direcție în cadrul Ministerului Public din România, înființată prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 7/2005 pentru modificarea si completarea Legii nr. 508/2004. DIICOT efectuează investigații în materia infracțiunilor grave, definite de Legea nr.39/2003 privind prevenirea și combaterea criminalității organizate. DIICOT este independentă în raport cu instanțele judecătorești și cu parchetele de pe lângă acestea, precum și în relațiile cu celelalte autorități publice.
DNA desfășoară urmărirea penală pentru infracțiuni de corupție, asimilate și în legătură directă cu acestea. Modificările succesive ale legislației au vizat ca această structură specializată să se ocupe numai de combaterea faptelor de corupție de nivel înalt și mediu. De asemenea, DNA investighează infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Comunităților Europene precum și anumite categorii de infracțiuni grave de criminalitate economico-financiară.
ANAF-ul nu are legatura cu justitia (spre deosebire de cele de mai sus) si are rolul de a asigura resursele pentru cheltuielile publice ale statului prin colectarea și administrarea eficace și eficientă a impozitelor, taxelor, contribuțiilor și a altor sume datorate bugetului general consolidat.

| Irinelp a răspuns:

Diicot inseamna directia de investigati si interventi crima organizata si terorism acestia se ocupa cu prinderea infractorilor periculosi.Dna inseamna directia nationala anticoruptie acestia se ocupa cu prinderea celor care sunt corupti si iau mita. Anaf inseamna agentia nationala antifrauda acestia se ocupa cu prindere celor care nu platesc taxele catre stat.