Zilele acestea clasa politica discuta despre schimbarea legii invatamantului. Exista doua proiecte concurente in discutie. Din pacate, ca de atat de multe ori in Romania, beneficarii legii (elevii si studentii, precum si parintii acestora) sunt prea putin bagati in seama.
Noi vrem sa schimbam acest lucru. Vrem sa va oferim posiblitatea sa va exprimati
De voi insa depinde succesul acestei actiuni. Iata de ce este nevoie:
1.Exprimati-va punctul de vedere despre chestiunea in discutie cat mai articulat/ rational/ corect gramatical.
2.CEL MAI IMPORTANT: Chemati-va cati mai multi prieteni pentru a-si spune parerea, fie prin e-mail, fie in retelele sociale pe care le folositi (HI5, FaceBook, Netlog), fie prin messenger (ca status).
Noi va promitem urmatoarele:
Daca vom strange suficiente opinii (masa critica este dincolo de 15.000 de opinii) in urmatoarea saptamana, le vom printa pe toate si le vom pune pe masa Ministerului Invatamantului si comisilor parlamentare de profil. Si vom merge in presa cu ele.
Poate suntem utopici, insa credem ca VOI sunteti schimbarea.
Voi stiti cel mai bine cum trebuie sa fie invatamantul, nu politicienii.
Voi aveti dreptul si obligatia sa va exprimati parerea despre viitorul vostru. Aceasta este esenta democratiei, nu doar prezentarea la vot o data la 4 ani.
Credeti ca putem sa ne facem auziti impreuna?
Iata o prezentare schematica a diferentelor dintre cele doua pachete, mai exact propunerea actualului ministru al Educatiei si Cercetarii, Ecaterina Andronescu , si propunerea fostului ministru, Mircea Miclea.

Sursa principala: realitatea.net
Pentru o comparatie mai detaliata a celor doua planuri, va punem la dispozitie analiza realizata de Societatea Academica din Romania .
Scrie acum parerea ta si da mai departe!
VOI SUNTETI SCHIMBAREA!
Amandoua propunerile au si parti bune si parti rele, daca s-ar putea colabora intre cele doua parti ar fi bine. Dar ce este mai tragic... faptul ca, copii incep imediat noul an scolar si cei din clasele terminale inca nu stiu ce ii asteapta, in special copii care intra acum in clasa a 8-a.
Sa fie un invatamant cu profesori care sa ne fie ca niste prieteni si sa se puna note pentru adevarata valoare a elevului sa nu se puna nota pentru cum se imbraca sau cat de respectat este in scoala/liceu sau cat de materialist e ca atunci iti vine sa-l strangi de gat pe profan nu gluma va zis acum sincer ca eu asa am patit`o si nu am fost fericit deloc
Proiectul lui Miclea mi se pare mai eficient pentru ca pune un accent mai mare pe evaluarea elevilor si a profesorilor. Consider ca evaluarea ofera masura performantei. Elevii si studentii trebuie sa invete si sa sustina examene pentru a trece la o treapta superioara... epoca "note pe nedrept" trebuie sa apuna... Singura mea obiectie adusa propunerii lui Miclea se refera la reducerea ciclului liceal... Totusi, e frumoasa viata de licean asa, traita in 4 ani...
Ar fi foarte bine daca un elev de clasa a 8 a care vrea sa se inscrie intr un liceu bun sa dea la sfarsitul gimnaziului un test cu subiect unic pe tara. insa elevul isi alege un liceu ia nota cuvenita iar liceele isi fac singure notele adica un elev sa intre intr un liceu cu o nopta mai mare de... iar la alt liceu cu o nota mai mare de...
Sincer chiar am observat ca in ultimii ani e un dezastru in scoli din toate punctele de vedere.Se bat copiii, nu mai iau masuri nici profesorii dar nici Directorul scolii iar de invatat ceva util nici vorba, doar chestii care de fapt nici macar nu au nevoie copiii in viitor.Am si eu un baiat care incepe clasa a VIII si sincer ma ingrijoreaza cand termina anul viitor deoarece inca nu stiu ce il asteapta si ar trebui sa se ia niste masuri in legatura cu scoala deorece tot timpul se schimba multe in invatamant. Sper spre binele copiilor si al parintilor sa se rezolve aceasta situatie.As opta pentru propunerea Miclea.
Tot ce vreau sa spun e ca nu este corect, de ce trebuie sa se schimbe, sa fie cum a fost si pana acum si gata.pentru bacalaureat aleg Mircea Miclea.In timpul anului nu este corect pana acum nu s-a procedat asa, si pana la urma de ce ca sa fim si mai stresati.eu una nu sunt de acord.
Cel mai bine este ca la liceu sa se intre pe baza unui examen de admitere, liceul sa cuprinda clasele IX-XII, examenul de bacalaureat sa se dea obligatoriu la limba romana si o limba straina si inca o proba in functie de profilul liceului, iar directorul scolii sa fie numit asa cum este stipulat in proiectul -Miclea-, mi se pare cel mai corect.Si inca ceva, nici inspectorii generali ai inspectoratelor sa nu fie membrii ai vreunui partid politic si sa ocupe aceasta functie tot pe baza de concurs. Iar programa scolara sa fie un pic mai simplista, sa se invete doar elementele de baza, iar copii sa fie lasati sa expuna liber, dupa propria gandire si intelegere esenta unei lectii.
Eu am terminat acum 42 de ani liceul si mai stiu franceza si acum si zic eu destul de bine.Profesorii erau mai respectati decat acum, dar si elevii mai silitori. Poate si unde nu aveau atatea tentatii ca in ziua de azi.
Sa nu mai fie atata violenta in scoli si sa fie cat mai organizata pazirea scolior.
Le dau la copii de scris mai mult decat este necesar mai ales pentru vacanta.Vacanta este pentru relaxare. Cel putin eu asa stiu.Programa scolara este de cacao asa cum sunt si alocatiile. Oricum speram sa se faca ceva in privinta asta.Va multumesc.
Eu in general as vrea sa se schimbe ceva...cred ca toti am vrea sa se schimbe...in plus materia sa fie ceva mai usor. ore putin mai scurte.si fara teme acasa...pentru ca de asta e scoala nu sa facem si acasa... daca de exemplu eu scap la 4 de la scoala
cand mai am timp sa invat sa scriu sa manac...si tezele sa fie la romana si matematica.si atat ce atatea obiecte.
Eu nu pot intelege ceva...de exemplu propunerea domanei Andronescu... dam testare pentru intrarea la liceu... dar la ce materii? Ma bucur ca s-au scos tezele unice, pentru ca multi dintre copii slabi puteau ajunge la un liceu mai bun decat altii care invata...pentru ca sa copiat la teze... dar nici asa nu este corect. Spre exemplu.nu toti copii se pricep la toate materiile... unii se pricep mai bine la matematica...altii la romana...si ce facem cu copii astia care ar putea sa nu treaca de evaluarea pentru liceu din cauza ca nu intelege matematica...sau engleza...sau romana? Eu ma aflu printre acei copii...nu ma pot descurca la matematica...pentru ca nu toti pot intelege.Eu acum trec in clasa a8a...si veau sa dau la liecul din Suceava Mihai Eminescu...la stiinte sociale...pentru ca am auzit ca nu este foarte multa matematica... dar cine ii mai intelege pe copii care nu pot...care nu inteleg? Eu cred ca ar trebui sa se gandeasca mai bine...si sa reflecteze...sa le dea o sansa tuturor...pentru ca unii mai prosti ajung la liceu...ca platesc.profesorii...si altii care invata...nu intra...rog mult sa se mai gandeasca!
Sunt de acord cu propunera Doamnei Andronescu!
Clar.Este mai lejer si mai 'curat' pachetul de propuneri a dansei.
De drag sa vin la scoala si sa invat cand stiu ca la sfarsit de an nu dau teze, sau la sfarsit de a VIII-a nu dau capacitatea.BAC-ul nu trebuie schimbat, zic eu. Dar e mai simplu.
Ah... daca ne-ar lua in seama si pe noi, elevii, cineva...
Nu am o decizie referitoare la cele doua propuneri. Insa eu vreau sa subliniez altceva. Nu lejeritatea e cea de care avem nevoie, ci de modul in care este predata materia. Ar trebui sa fie metode mai atractive de predare (poate ca asta tine numai de profesori) dar in niciun caz sa se extraga din ea, cum am observat ca s-a intamplat deja. Cred ca e mult mai corecta admiterea la liceu propusa de fostul ministru, desi pare un pic mai dificila. Cel putin asa fiecare va intra pe merit.
Eu nu sunt de acord cu cerintele doamnei andronescu...
pe vremea mea in 90 cand am terminat nu era asa..." de ce tot ce se viseaza noaptea trebuie pus in practica cum doreste andronescu etc apoi sa dispara coruptia, spaga si diferente dintre parinti ...adica acesta este fiul de y, x si restul ...stiti etc. sa se predea materia regulat pentru ca sunt 7-8 materi si sa poata elevul sa solicite la toate cum este in europa putin si bun si sa nu-l faca pe elev sa devina tocilar si la sfarsit nu stie nimic. Si bacul din doua materi si o limba straina la alegere etc succes tuturor urmasilor printre care este si fica mea viitorul inainte cu mult succes si bafta
dragi romani va scriu de peste hotare aveti grja cum votati si pe cine votati nu va mai lasati cu lingusiri, promisiuni, minciuni STOP sa ne aratam inteligenta europei cu fruntea sus, jos cei incopetenti si mafioti sa ajutam aceasta generatie sa aiba un viitor bun democratic numai bine
Scuze dar eu mi-am spus opinia si nu apare etc----------egal oricum nu sunt de acord cu andronescu sa mearga acasa sa doarma sa vedem ce va mai visa jos ca faci studenti, elevi sa devina tocilari, fara rezultate ca asa doriti voi, pe vremea ei cum se invata asa la fiecare an schib de tura intre ministri alte legi alte sisteme de invatamant fugiti ca santeti mai nebuni ca, si nebuni nu stiti nici voi ce doriti doar ocupati loc si furati bani.
Nu stiu daca o sa li se para bine la ceilalti de pe site, dar pentru mine scoala din ziua de azi mi se pare o joaca pentru copii...de exemplu eu sunt la liceu Mihai Viteazul din jud. Gorj, oras Bumbesti-jiu si pot sa spun k profesorii nu i-au in calcul k la elevii de clasele 11 si 12 le trebuie sa invete cat mai mult si profesorii trebuie sa isi dea interesul... dar la noi in liceu nu s-a pomenit de asa ceva...eu as vrea k invatamantul sa fie cat mai sever ca sa putem invata cat mai multe si sa fim siguri k atunci cand om da examene sa nu ne fie frica stiind k o sa pikm...asa ca pe timpuri
As vrea ca in invatamant sa ajunga doar cadre bine pregatite si de o moralitate neindoielnica.As vrea ca profesorii sa puna suflet, sa se considere ca niste parinti pentr elevi, care sa i educe ca oameni in primul rand si sa i pregateasca pe toti pentru viata. As vrea sa se predea mai putina materie, cantitativ, dar sa se pune accentul pe lucrurile esentiale. Materia e prea incarcate, se trece prea repede la urmatoarea lectie fara ca elevii sa inteleaga, sa apuce sa invete ceva.Sa se urmareasca esenta.In invatamint se face cantitate nu calitate, e mult ...balast, de aceea termina unii liceul si nu stiu sa se exprime, sa faca un calcul simplu etc.Si in primul rand nu invata sa se comporte in societata, daca in familie se stapinesc, la scoala dau cei mai rau din ei.Nu se mai face carte la scoala pentru ca profesorii sunt ahtiati dupa bani, sa i prinda pe elevi la pregatire si ar fi multe de spus
Sunt de acord cu parerea doamnei andronescu, dar consider ca aceasta nu este o solutie totala pentru a remedia invatamantul romanesc. introducerea tezelor nationale cu subiect unic nu sunt una din cele mai bune idei deoarece s-a creat o bulversatie totala. La sfarsit de clasa a 8 stiu ca am de dat un examen nu mai multe. iar referitor la mediul scolar, majoritatea elevilor nu sunt atrasi de scoala din mai multe motive. Unul dintre acestea este comportamentul profesorilor, ar trebui sa comunice mai mult cu elevii fara palme si fete acre. un al doilea motiv este faptul ca orele sunt prea incarcate si fiind multi elevi in clasa nu toata lumea are posibilitatea sa raspunda. O solutie ar fi ca clasele sa fie formate din 14 maxim 17 elevi. Astfel si profesorul isi va putea preda materia si toata lumea va avea posibilitatea sa raspunda. Profesorii ar trebui examinati mai bine nu numai la materia invatata ci si la felul cum e predata. pentru ca sunt profesori care nu stiu sa predea si ajung in cele din urma sasi piarda autoritatea in fata copiilor. Ar trebui sa existe si un pshiholog in fiecare scola, mai ales in liceu deoarece elevii mai ales adolescentii au multe probleme iar unii nu au cu cine sa vorbeasca si ajung sa se inchida in ei unii poate la extreme. Spun toate acestea pentru ca sunt in cunostinta de cauza si nu am intalnit doar un caz ci nenumeroase. Miar placea ca invatamantul romanesc sa se schimbe deoarece tinerii sunt viitorul si consider ca radacinile se foarmeaza in scoala. Daca scola va fi in mediu placut cu siguranta radacinile acesteia vor fi mai puternice si vor da rod, dar daca soala este un mediu negativ radacinile nu vor creste si poate vor putrezi in pamant. Cam atat am avut de spus si sper sa se rezolve ceva.
Sunt de acord mare parte cu pachetul propus de Ecaterina Andronescu desi sunt constienta ca nu toateplanurile vor fi respectate.
Sunt foarte dezamagita de profesori care pentru orice suma de bani sau orice favor facut din partea elevilor sau parintilor acestora dau note nemeritate.Nu e corect pentru cei care invata cu adevarat sa ramana in urma, iar bursele sa fie luate tot de cei care au bani si nu invata.Trebuie sa se faca ceva in aceasta privinta!
In plus nu toti profesorii isi fac treaba cum ar trebui:unii nu se prezinta la ore iar spre sfarsitul semestrului issi pune elevii sa faca un referat pentru a le putea pune note, desi materia nu a fost parcursa, altii regizeaza inainte orele de inspectie, pe cand profesorii universitari care iau o gramada de bani tiparesc, suporturi de curs si ii obliga pe studenti sa le cumpere, lucru ce contribuie lamarirea notelor. E corect asa?
Avind in vedere ca ambele variante au parti bune si mai putin bune, cred ca vad o combinatie intre cele 2 propuneri.
Trebuie avut in vedere, in principal, interesul elevului. Acest interes se regaseste, partial, in ambele variante.
Dar, indiferent la ce concluzie se va ajunge, cred ca aceasta lege ar trebui sa ramina in forma adoptata cel putin 5-6 generatii de elevi. Schimbarile prea dese sint contraproductive.
Pe vremea lui Ceausescu, am invatat dupa aceleasi manuale ca si fratii mei mai mici.