| DonEduardo a întrebat:

Dar la urma urmei, ce-i asa rau daca un medic castiga la fel ca un taran semialfabet?

Răspuns Câştigător
| chuckmanson a răspuns:

Personal ma consoder marxist, anarhist și socialist libertarian și din perspectiva mea pot spune că nu mă interesează cine câștigă ce.
Ma interesează ca 1. Grupurile dezavantajate sa fie emancipate și ierarhiile sociale sa fie distruse. 2. Fiecare persoana sa aibă necesitățile de baza întâlnite și 3. Sa existe democrație economica lucrătorii sa aiba control asupra mijloacelor de producție.
Și dacă toata lumea ar trece la socialism de piață sau la o economie bazată pe vauchere de muncă, tot ar fi oameni care ar munci mai mult și prin urmare ar avea acces la mai multe lucruri. Important este sa ajungem sa fim plătiți exact cât meritam, lucru care nu va fi niciodată posibil în capitalism.
De asemenea, țăranii hrănesc lumea, deci din multe puncte de vedere jobul lor este mai important decât cel al medicilor și spun asta deși am admiterea la medicina în câteva luni. Ideea ca anumite job-uri sunt mai respectabile decât altele e doar un mit capitalist de a justifica existența sărăciei și o iluzie clasista.

78 răspunsuri:
| DonEduardo explică (pentru Anamaria9916):

Ce nu e același lucru?

| cristi202 a răspuns (pentru DonEduardo):

Pai are legatura.
Un medic e mai bine cotat ca un taran (si de aceea merita a fi mai bine platit) pentru ca inteligenta costa, Pune niste tarani la conducerea unei tari (tarani in sens de nestiutori, ca pentru taranul roman eu am tot respectul), si o fac praf. Avem exemplul chiar la noi. Pune-i pe cei cu scoala, cei care sunt la nivelul intelectual al medicilor sa conduca, si ei pot cu mintea lor sa ridice o tara. Japonia a fost facuta praf dupa razboi, in plus nu este o tara bogata ca resurse, dar, condusa cum trebuie de oameni cu cap, (medici, nu tarani, sa extrapolam in cazul nostru), a ajuns sa fie una din marile puteri economice. Inteligenta e ca o unealta pe care o poti folosi. Am cunoscut meseriasi care erau la nivel de tarani, cu scule multe si bune, dar care nu stiau cum sa le foloseasca, si tot se chinuiau sa munceasca ca si cand nu le-ar avea, asta era din cauza lipsei inteligentei. Daca o aveau, foloseau sculele, si produceau mai mult si mai bine. Si am cunoscut si meseriasi cu scule putine, dar care isi foloseau capul, si produceau mai mult decat cei cu scule multe si performante. Deci se poate spune ca inteligenta aduce profit, si de aceea costa. E o valoare inestimabila care transforma lucrurile. Si, orice adevarat student (nu cei care tocesc sau care isi iau examenele pe bani) iti va spune ca in facultate nu acumulezi neaparat informatii cum se crede, cit inveti sa gindesti, sa iti dezvolti inteligenta, caci ea poate fi dezvoltata. De aici si superioritatea medicilor in fata taranilor, si, implicit, nevoia de a fi platiti mai bine.

Daca nu intelegi, macar nu da "nefolositor" si "eronat".

| DonEduardo explică (pentru cristi202):

Aici ai dreptate, dar doar pentru ca nu sunt capabili sa conduca, taranii nu ar trebui sa fie mai prost platiti decat medicii. Mentalitatea ca acesti conducatori sa castige cel mai mult e o mentalitate de animal salbatic.

| cristi202 a răspuns (pentru DonEduardo):

happy
OK, hai sa luam doua exemple: taranul merge la uzinele BMW, sa se angajeze la masini. Prima intrebare e: ce stii sa faci? Raspunsul lui: sa dau la sapa! Si automat e trimis acasa. Apoi, merge un meserias adevarat, care a investit in meseria lui, si-a luat timp si dat si bani ca sa faca scoala, ca sa stie, ca sa obtina informatii si indeminari pretioase pe care la rindul lui le ofera celor de la BMW, si datorita celor care cei de la BMW au de cistigat. E automat angajat pentru ce stie sa faca. De ce? Pentru ca ofera ceva, da ceva de la el, ceva ce el are, si taranul nu, ceva ce a dus la constructia unor mastondonti ca BMW, Ferrari, Rolls Royce, si toate celelalte megauzine. Si cel ceva oferit de el costa, pentru ca e pretios, altfel BMW nu ar mai fi BMW, ar fi doar Dacia, sau, si mai rau, Trabant. Excelenta e adusa intotdeauna de inteligenta, care e un "bun", economic vorbind, care costa, si costa mult, caci si ofera mult, si de aceea meseriasii, medicii, si altii ca ei, care pot oferi acest lucru, sunt mai bine platiti pe drept.

| DonEduardo explică (pentru cristi202):

Dar si taranul are rolul lui. Si el ofera mult. Cat despre banii platiti ca sa invete, nu-i luam in considerare. Consideram ca si cum ar fi fost gratis.

| Emma30555 a răspuns (pentru DonEduardo):

Cine decide ca faci facultatea ca să ajuți alți oameni. Nu ești obligat sa faci asta. Faci facultatea fiindcă te duce capul și vrei sa îți oferi ție un trai mai bun apoi ajuți comunitatea prin munca ta. Inteligenta mereu face bani versus ignoranța și prostia. Și țăranii fac băni unii dintre ei, se extind și le merge bine. Nu poți încuraja egalitatea fiindcă în felul asta ii descurajezi pe intelectuali, mulți nu vor mai vrea sa învețe sa inventeze, sa facă lucruri fiindcă ar găsi mijloace mai ușoare sa trăiască decent. Eu sunt economist, am multa răspundere pe parte financiara, de ce m as mai complica dacă as câștiga la fel ca o vânzătoare în mall? As prefera un job fără răspundere și fără bătăi de cap. Țăranul poate nu are stres cât are un doctor. Contează mult pentru sănătatea noastră sa trăim fără stres, în plus la calculator îți strici ochii în timp pentru cei ce lucrează la birou etc. Toată lumea ar alege munca care avantajează și îți oferă mai mult timp

| DonEduardo explică (pentru Emma30555):

Faptul ca tu esti asa nu inseamna ca toti sunt asa. Unor oameni le plac foarte mult istoria, geografia, biologia, chimia si nu vor sa aiba o viata plictisitoare. Daca visul tau e sa stai degeaba cu burta-n sus la soare, atunci e clar ce fel de om esti.

| Emma30555 a răspuns (pentru DonEduardo):

Asta s ar întâmplă cu majoritatea. Toți ar vrea sa câștige bani fără stres. Tu nu vorbești din experienta, nu ai școala vieții. Oamenii nu muncesc numai din pasiune ci și pentru bani. De multe ori munca pe care o facem este foarte stresanta datorita răspunderii. Sunt joburi în care nu ai voie sa greșești. Tu ești un idealist care bate câmpii. Dimpotrivă tu ai vrea ca ăștia deștepți sa i tina și pe aia care sunt leneși sau care nu sunt în stare sa facă o munca grea dar vrei sa câștige toți la fel. Uite ca nu se poate. Eu dacă fac o munca de răspundere ma plătești diferit decât pe unul care sta și vinde haine în mall, îmi pare rău dar nu am de ce sa l țin eu pe ala și sa câștigăm amândoi la fel.

| DonEduardo explică (pentru Emma30555):

Dar daca nu poate mai mult cel care sta in mall? Trebuie sa te mai gandesti si la alti oameni in afara de tine.

| Emma30555 a răspuns (pentru DonEduardo):

Și mie mi e ușor sa nu mai pot. Sanatatea fizica și psihica ți o pui în joc când muncești. Dacă el nu poate mai mult decât mine el va fi plătit mai prost decât mine, asa e corect, și altul care poate mai mult va fi plătit mai bine. Nici eu nu am pretenția sa fiu plătită la fel ca un tip mai deștept ca mine sau care își mănâncă sănătatea în folosul familiei și a celorlați.

| DonEduardo explică (pentru Emma30555):

Dar nu este vina lor ca nu pot mai mult de atat. Chiar asa lipsita de empatie esti? Si sa stii ca la orice munca ti-o pui. Crezi ca gunoierii n-au de-a face cu deseuri radioactive?

| Emma30555 a răspuns (pentru DonEduardo):

Eu sunt empatica, dar vorbesc de corectitudine de dreptate. Nu e drept ca orice munca sa fie plătită la fel. În plus toți oamenii se nasc cu șanse egale în principiu, sunt mulți care se mulțumesc cu mai puțin, nu vor sa muncească mai mult nu neapărat ca nu pot. Sunt de acord cu faptul ca salariile unora sunt prea mici, aici ar trebui ca statele sa ofere prin lege dreptul unui om de a fi plătit pe cât muncește. Dar nu sunt de acord ca toți oamenii sa fie plătiți la fel indiferent de munca pe care o fac. Cum ți am zis, și mie mi ar plăcea sa muncesc mai puțin sau sa muncesc doar ce îmi place, dar din cauza dorinței de a avea un trai mai bun am doua joburi, un job principal și un part Time, crezi ca dacă as fi plătită cât as vrea eu mi as mai lua și al doilea job? Gândește logic, propunerea ta duce la stagnare și la lipsa motivarii.

| DonEduardo explică (pentru Emma30555):

De ce e nevoie de al doilea job? Iar daca tu crezi ca taranul doar sta si se uita la flori, atunci te inseli amarnic.

| Emma30555 a răspuns (pentru DonEduardo):

E nevoie de al doilea job pentru bani pentru ce crezi? Dacă vrei venituri mai mari muncesti ca nu prea ai ce sa faci altceva. Eu nu am zis ca țăranul se uita flori, muncește dar asta e alegerea lui cum și a mea sa am un al doilea job pentru un trai mai bun. Mie îmi plătește salariul o firma, lui cine vrei sa ii plătească salariu, el câștiga ce muncește.

| DonEduardo explică (pentru Emma30555):

Intrebarea mea era asa:societate ar colapsa daca nu ar mai exista oameni care au al doilea job?

| Emma30555 a răspuns (pentru DonEduardo):

Nu. Dar daca ar fi salarii egale, da

| DonEduardo explică (pentru Emma30555):

De ce?

| Emma30555 a răspuns (pentru DonEduardo):

Am explicat anterior, nu o iau de la capăt. Mai citește toate postările anterioare și o sa înțelegi. Asa o ținem pana la anul. Joburile grele, stresante, de răspundere mica sau mare, ar fi evitate, toți ar cauta sa facă munca ce le place adică din pasiune sau munca ușoară fiindcă ar sti ca ar fi plătiti la fel ca unul care își tocește nervii pentru ceva mult mai complex. Iar treaba aia ca fiecare muncește cât poate, e ceva ce nu poate fi demonstrat. Vor fi o gramada care vor spune ca ei nu pot decât ceva extrem de ușor. Sa îți mai dau un exemplu. În contabilitate șeful contabil sau directorul economic are răspundere mare și munca e mai dificila decât al unuia care este operator și tot ceea ce face este introducă date în calculator. Nu pot fi plătiți la fel, nici nu e vorba ca atât poate ci ca nu are experienta dar în timp o sa aibă și el și ii va creste salariul. La fel e în orice domeniu. Dacă omul nu e motivat de salariu ar ramane operator toată viata asta ca tot am dat exemplul de mai sus