| avocat_2897 a întrebat:

Este cineva pasionat de drept? ma refer la drept in sine nu la profesiile alese dupa terminarea facultatii?

6 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Sunt un vechi jurist si chiar imi place dreptul. Nu as fi postat la intrebarea ta, nici nu era adresata juristilor, dar m-a frapat parerea lui Parmalat, despre drept in general si notari in particular (mi se pare ca e ca in proverbul cu vulpea si strugurii). Mai am impresia ca a avut experiente neplacute cu dreptul si cu notarii si de aici pornirea lui. Sunt sigur ca greseste in ambele cazuri. Dreptul a fost reformat masiv, inclusiv Codul civil in vigoare a suferit destule modificari si anul trecut a fost adoptat unul nou, care urmeaza a intra in vigoare, se pare ca anul viitor. Nu mai vorbesc de restul legislatiei, exista foarte putine acte normative, adoptate inainte de 1989, care mai sunt in vigoare.Cat priveste notarii cunosc profesia bine, am prieteni si cunoscuti notari si aici are cca 50% dreptate. Este adevarat, se intra greu in profesie si au existat unele cazuri de genul celor aratate, dar nu trebuie sa generalizam. Se intra greu in profesie, dar si in alte profesii juridice se intra tot la fel de greu acum, se cere o foarte buna pregatire profesionala, examenele sunt severe si putini reusesc. In toate profesiile juridice - judecator, procuror, notar, avocat etc - este nevoie de oameni bine pregatiti, toate deciziile lor pot aduce atingere unor drepturi si libertati fundamentale ale oamenilor si nu trebuie usurata intrarea in respectivele profesii. Numai bine!

| Parmalat a răspuns:

In masura in care timpul imi permite, imi place sa ma informez cu privire la legislatia in vigoare.
Asta in afara faptului ca citesc 5-6 ziare in fiecare zi si automat trec in revista noile legi si hotarari adoptate. E cam 50% pasiune, 50% necesitate.
A fost prea mult de invatat pentru mine ca sa dau la Drept, si oricum in Romania e un domeniu nereformat cu mentalitati si practici ramase de pe vremea lui Cuza (nici macar de pe vremea comunistilor), n-aveam ce cauta acolo.
De fapt - daca nu ma insel - Codul Civil aflat in vigoare pana de curand era acelasi de pe timpul lui Cuza, exemplu mai concludent decat atat de sistem nereformat nu cred poate exista.

| Parmalat a răspuns:

P. S.
Si tot din lipsa de reforma, dupa 89 a aparut o categorie de oameni care castiga mult mai mult decat aportul social pe care si-l aduc: NOTARII.
Casta notarilor din Romania seamana cu Grupul Bildeberg, regulile sunt facute in asa fel incat avantajele sa se pastreze in familie: stagiul dureaza 2 ani, un notar are voie sa aiba pe langa el doar 1 singur stagiar, o repartitie in Bucuresti se plateste in sute de mii de Euro si in general poti sa te duci tu si cu banii in dinti ca nu te primeste nici dracu, au prioritate "rudele".
Sunt membru, votant, simpatizant etc... PNL, apreciez profesiile liberale, eu personal am o profesie liberala - trader de piete financiare, dar nivelul de nesimtire la care s-a ajuns in aceasta categorie sociala a notarilor depaseste orice limite.
Am facut tot posibilul sa discut aceasta problema cu cineva de la putere. La noi in partid au cam strambat din nas cand le-am spus ca trebuie luate masuri, dar dupa anul nou o sa am o intalnire cu dl. deputat Zatreanu de la PDL in care o sa-i expun toate argumentele mele in problema asta si SPER DIN TOT SUFLETUL ca se va concretiza macar intr-un proiect de lege, daca nu intr-o ordonanta sau hotarare de guvern.
Daca tot i-a curatat pe toti Emil Boc, macar sa-i curete si pe astia.

| Parmalat a răspuns:

@ioandelasal:
Ma faci sa-l laud pe Emil Boc. Deci s-a lucrat sau nu timp de 20 de ani dupa Revolutie pe Codul Civil din timpul lui Cuza?!
Si chiar daca s-a facut un pas acum pentru modificarea acestor coduri - crezi ca le-au nimerit perfecte din prima?! Parerea mea e ca va mai dura inca 20 de ani pana ajungem la o versiune stabila, timp in care ne putem astepta la orice.
Daca am vrut eu sau nu la un moment-dat sa ajung sa lucrez intr-o profesie din domeniul dreptului: am vrut, dar a fost prea mult de invatat pentru mine si am considerat ca rezultatele vor aparea mult prea tarziu fata de efortul depus. Mi-am ales alta meserie. Si sunt completat pe partea legislativa de un avocat bun, pe care il respect.
Dimpotriva, experientele mele cu dreptul au fost deosebit de placute, sunt si am fost mereu un sustinator al salariilor si pensiilor magistratilor de exemplu! Ba chiar mai mult decat atat - mi se pare ca pentru un magistrat cu zeci de dosare pe zi 10. 000 de RON pe luna ar fi un nivel minim de la care s-ar putea incepe salarizarea.
Dar cu notarii experienta e una singura valabila pentru orice om din tara asta - sentimentul ca ai platit bani de pomana. Cum e posibil ca un notar sa castige mai mult decat un judecator?! Pentru mine e de neconceput una ca asta. Este invitatie la coruptie, eu daca as fi judecator si as vedea ca un notar care pune stampile castiga mai mult decat mine pai mi s-ar intuneca imaginea in fata ochilor.
Nu am vorbit nimic despre avocati, avocatii in general isi castiga in mod corect painea, iar onorariile sunt adaptate conditiilor din societate si aportului social pe care il aduc.
Despre reforma justitiei nu mai vorbesc, discutia e aia care apare zilnic in ziare si televiziune. Si nici nu ma plang, desi de exemplu pe un dosar pe care il am acum inregistrat la Curtea de Apel Bucuresti a durat 1 an de zile pentru ca instanta sa-si decline competenta. Dar asta e situatia, atat se poate la momentul actual.

| MusicisMusic a răspuns:

Hm.Sa zicem ca eu! Imi place sa i se dea dreptate celui care o merita si nu conteaza cine este cel "nedreptatit". Si mi se par interesante legile...si chiar si drepturile omuluitongue

| Eugenica a răspuns:

Eu