| redscorpion18 a întrebat:

Este vreo diferenta intre: CONTRACT DE VANZARE CUMPARARE CU UZUFRUCT VIAGER. si CONTRACT DE INTRETINERE CU UZUFRUCT? sau este unu si acelasi?

Răspuns Câştigător
| raluk27 a răspuns:

Sunt diferite. Dreptul de proprietate este format din 3 atribute: posesia, folosinta si dispozitia (asupra bunului). Cand inchei un contract cu uzufruct viager, proprietatea se imparte in: nuda proprietate (adica dispozitia) si uzufructul( adica dreptul de a detine si de a se folosi de bunul respectiv).
Contractul de vanzare cumparare cu uzufruct viager inseamna ca, cumparatorul primeste in schimbul pretului nuda proprietate, iar vanzatorul isi rezerva dreptul de a folosi in continuare bunul, pana la deces. Adica tu cumperi o casa de la cineva, dai banii si devii proprietar de drept. Vanzatorul continua sa locuiasca in casa respectiva si sa o foloseasca, urmand ca la moartea lui tu sa devii proprietar deplin. Cat timp el traieste, nu puteti face nimic unul fara celalalt. Daca tu decizi sa vinzi mai departe casa, de fapt instrainezi numai nuda proprietate (adica dreptul de a dispune de bun), insa dreptul de a folosi casa va trebui respectat pana la decesul uzufructuarului sau pana cand el decide sa renunte la dreptul de uzufruct. Asta e o metoda la care recurg persoanele in varsta, pentru a nu fi date afara dn casa. Diferenta fata de intretinere este faptul ca trebuie sa platesti pretul, fara a fi obligat sa il intretii.
Contractul de intretinere cu uzufruct, transmite tot asa, nuda proprietate asupra imobilului, insa nu in schimbul unei sume de bani (ca la vanzare), ci in schimbul intretinerii efective, adica asigurarea hranei, imbracamintei, medicamentelor etc. Si mai mult decat atat, intretinerea se presteaza la domiciliul intretinutului. Omul ramane in casa, o poate folosi si tu esti dator sa il intretii, cel mai probabil pana la deces. Dupa deces se stinge obligatia de intretinere si dreptul de uzufruct, iar tu devii proprietar deplin.

2 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Da, exista diferenta, in sensul ca la primul trebuie sa platesti pretul integral la cumparare ori cel putin un avans si restul cum te-ai inteles cu vanzatorul. La contractul de intretinere pretul este tocmai intretinerea la care s-a obligat intretinatorul, intretinere datorata pana la decesul intretinutului.
La ambele vanzatorul/intretinutul are dreptul sa foloseasca bunul pana la deces.

| ioanionel a răspuns:

Depinde ce scrie in contract, ce clauze are. Notarul in fata caruia ati semnat contractul era dator sa va raspunda la orice intrpare pe care o puneati pentru a va lamuri ce semnati. Contractul de vanzare cumparare pot sa aiba diferite clauze, printre care este clauza de intretinere si clauza de uzufruct viager, respectivul contract pot sa contina abele clauze sau numai una din ele. Nimeni nu poate da un raspuns corect si complet pana nu vede acel contract.

http://www.facebook.com/AsociatiaDeSprijinSiIntrajutorareSolidaritatea