| Dior11 a întrebat:

Îmi explică și mie cineva de ce România e considerată o republică semiprezidențială? Dacă comparăm constituția României cu alte state din Europa (Republica Moldova, Polonia, Cehia, Croația etc.) atribuțiile președintelui sunt practic la fel însă aceste state sunt considerate parlamentare. Deci care e diferența?

13 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Diferenta este in atributiile pe care le are presedintele.
Compara aceste atributii si o sa afli.

| RAY a răspuns:

Fura toți, de sus în jos asa pe scara valorilor, valorile le primesc de la votanți pe care le păcălesc cu o țuică, președintele e un fel de joker iar parlamentul e în fel de ba da și noi vrem sa furam, asa ca președintele spune ba care m-au ajutat le pun premierul care va juca cum vreau eu, asa funcționează tot sistemul asta

| relian a răspuns:

Pentru ca presedintele este ales de populatie si nu de parlament.

In cele parlamentare presedintele este ales de parlament.

Avem :

-Republica parlamentara unde aia aleg presedintele si face guvernu ce i se subordoneaza-Italia,Olanda,UK, Canada, Japonia

-Republica semiparlametara, unde presedintele este ales de popor si el alaturi de guvern participa la administratia tarii-Romania,

-Republica prezidentiala unde presedintele este ales de popor si adminstreaza singur tara, asa cum e SUA.

| Dior11 explică (pentru relian):

Ok, însă în țările care le-am enumerat mai sus președintele la fel este ales de popor înșă totuși ele sunt clasificate ca parlamentare

| FreddieM a răspuns (pentru Dior11):

Se vede ca ți-ai făcut bine lecția când ai pus întrebarea, pacat ca cel care a răspuns s-a aflat doar în treaba.
Cheers

| relian a răspuns (pentru Dior11):

Nu are cum.Iti spun sigur de exemplu ca Italia este parlamentara, iar presedintele este ales de parlament si nu de oameni.
Daca tarile ce spui tu aleg presedintele popular si totusi is considerate parlamentare, atunci inseam na ca presedintele este de decor, asta pentru ca asa este legea, adica presedintele este mai mult onorific.
Asta am uitat sa o zic.Deci cand presedintele este ales de oameni,sau daca tara respetiva are rege,regina tot parlamentra este considerata,asta pentru ca presedintele ala sau rege au doara rol de floare in vaza laughing ma refer la conducerea tarii respective.

Deci tariele ce arati tu is parlamentare pentru ca presedintele ales de popor nu are prea mult de spus, nu prea are putere in conducerea tarii, el este asa onorific mai mult, relatii externe, intruniri cu alte state, adica face doara gargara.

| relian a răspuns (pentru FreddieM):

Cel aflat in treaba esti numai tu laughing odata ce raspunzi cuiva,fara sa spui nimic esti exact ce ai spus chiar tu, unu, gen o musca care se baga stii tu unde. Vorba ta cheers laughing arata ca eu am spus ceva gresit. Daca ao avut timp sa maninci rahat, puteai sa raspunzi omului, sa arati ce am spus eu gresit si sa arti tu cum e corect.

| FreddieM a răspuns (pentru relian):

Intrebarea a fost formulata inteligent în asa fel sa primească un răspuns specific, maniera generica în care ai raspuns, deși corecta, nu m-a mulțumit nici pe mine ca eram la fel de curios și se pare ca nici pe el. Mersi de înțelegere.
Cheers

| relian a răspuns (pentru FreddieM):

Intrebarea a fost formulta bine,spui tu,dar eu am raspuns ca na putut sa pricepeapa,zici tu si nici tu nu ai priceput.
E bun,atunci poate next time o sa va desenez,asa poate o sa pricepeti ceva.
Nu vad ce este atat de greu de inteles.
Presedintele in tarile aratate de cel care a pus intrebarea,este pe post pe poster,mai simplu de atat ce vrei?
Deci este doara floare in vaza,nu are nici o putere de decizie,este ales ca asa au facut altii si hai sa facem si noi ca aia.

Deci ala nu poate lua decizii,nu poate opri pe altii sa ia decizii,cum am spus consuma banii statului de pomana,asta daca intelegi pozitia lui.
Dar cum multi nu pricep, parlamentu de aia a si lasat asa, sa creada prostimea ca aleg ei presedinte, e ok alegeti ca oricum ala va fi doara de poza, plus de asta mai maninca si ala din buget ceva malai laughing

Deci care parte nu ai priceputo?

| FreddieM a răspuns (pentru relian):

Apreciez efortul.
Cheers

| relian a răspuns:

Cand am spus ca presedintele In RO participa alaturi de guvernul parlamentar la adiministrarea tarii,aia inseamna ca el are putere de decizie in ce priveste treburile administrative alea tarii.
Deci face parte din echipa guvernamentala sa intelegi asa mai bine.
Pe cand la tarile ce arati tu,presedintele este un fel de manechin,adica nu poate sa spuna nimic sau nu poate sa isi impuna punctul de vedere,deci legal nu contribuie la administrarea unei tari,doara asista,dar si asiatarea este tot apa de ploaie.
In tarile astea parlamentare au pus aia presedinte ca asa e moda, asa au facut aia inainte, de pe vremea cand erau regi, adica inca mai sunt, ceva genul asta, dar ei doara iau banii statului cam de pomana laughing.
Vrei mai simplu? Ok sa zic aia din guvern vor sa faca ceva.Se strang toti si apoi zic hai sa votam sa vedem care sunt de acord si care nu.

Deci voteaza si presedintele in RO,el are drept legal,bine eu dau exemplu asta sa poti intelege,ca idee.

In tarile parlamentare presedintele nu are dreptu ala,doara sta pe canea si se lafaie cu cateva fetite laughing
Ori aia vor sa faca ceva,aia din guvern,apoi presdintele trebuie sa aprobe, deci presedintele are putere sa le aprobe sau nu alora anumite proiecte.

Pe cand la aia parlamentarii aia is vad de treaba, presedintele de treaba lui.

Inca odata zic, asta este ceva in mare, nu stiu eu toate amanuntele, dar ca general asa se intampla.

| mi25 a răspuns:

1. De regula in republicile prezidentiale presedintele este si seful executivului: SUA - unde presedintele conduce direct guvernul, FRANTA -unde presedintele conduce sedintele de guvern, dar treburile cotidiene sunt conduse de primul ministru.
2. Republicile parlamentare unde presedintele, chiar daca este ales direct de popor, are rol doar de reprezentare a statului si unele atributii reduse ca de exemplu dizolvarea parlamentului.
3. Republicile hibrid, unde presedintele are anumite atributii de interventie. Este o hidra cu doua capete care in unele cazuri se musca intre ele.

| Den1sa a răspuns:

Pentru ca in românia presedintele face mai multe decizii in ceea ce priveste statul adica nu are doar rol protocolar dar face parte si din puterea executiva, pe cand in Republica Moldova presedintele e doar de fatada nu poate schimba nici o lege si nu poate lua decizii de exemplu parlamentul daca vrea sa adopte o lege Iar presedintele nu este de acord pai foarte usor il poate demite din functie pentru 24h si sa puna pe alt cineva ca sa semneze, sau retrag legea pentru revizuire si a treia oara cand parlamentul o da ca sa fie semnata presedintele este obligat sa o semneze practic nu are nici un rol in ceea ce priveste conducerea statului