| SevenScents a întrebat:

Intenționez să îmi fac casă. Doar că primăria îmi impune cedarea unei mici părți din teren pentru un spațiu de utilități publice, mai exact, pentru amplasarea unui transformator electric. Aceasta este condiția pentru a putea obține autorizația de construcție a casei.
Problema este că nu am fost contactat/înștiințat vis a vis de despăgubirea primită pentru cedarea terenului în cauză. Am căutat pe net, iar o firmă destul de mare de avocatură spune că acest lucru este abuziv, fără o ofertă corectă de despăgubire financiară, conform unei legi din 1994.
Nu doresc cedarea degeaba (am pomi și culturi acolo, plus gardul care a costat mulți bani) așa că întrebarea este următoarea:
Cum pot contracara acest lucru fără să ajung prin tribunale fiindcă mi-e silă de sistemul justiției române?

6 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Primaria nu are dreptul de a conditiona eliberarea autorizatiei de constructie de cedarea terenului pentru transformator.
Pentru aceasta exista 3 posibilitati legale:
1. Exproprierea pentru cauza de utilitate publica, cu plata unei despagubiri juste si prealabile, asa cum prevede Constitutia Romaniei si L.255/2010, privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local, cu md. si compl. ulterioare.
Daca esti despagubit la valoarea de piata a terenului nu te poti opune expoprierii.
2.Cumpara terenul la valoarea de piata.
3.Inchiriaza terenul.
In cazurile expuse la pct.2 si 3 este necesar si acordul tau.
Daca nu iti elibereaza autorizatia, desi indeplinesti conditiile legale, poti da primaria in judecata, nu exista alta cale legala.
Sigur ca te-ai putea intelege, in sensul sa soliciti o despagubire sau un pret ceva mai mic pentru teren, asa ca sa fie multumita si primaria.

Răspuns utilizator avertizat
Bula
| Bula a răspuns:

Firma de electricitate este una privata, iar primaria nu are dreptul sa le favorizeze (se pune problema unei mite si problema se paseaza la DNA).
Daca firma face o lucrare de investitie la comanda primariei, atunci intai trebuie realizat PUZ-ul, dupa care instiintati in scris cei vizati de exproprieri.
Abia dupa consultarea proprietarilor vizati (in scris) se cheama la negociere. In aceasta faza, trebuie sa se inteleaga cu fiecare proprietar in parte! Chiar in strada unde locuiesc, s-a dorit demolarea a aproape 10 case. In urma negocierilor s-a modificat planul initial si doar 3 case se vor demola. Pana la urma s-au inteles la un pret aproape dublu pretului de piata.

Tu cere raspuns SCRIS de refuz de la primarie! Daca afacerea lor este "curata", atunci te vor chema (tot in scris) la negocieri pentru terenul vizat de lucrari.
Tu le poti propune amplasarea acelui transformator in subteran sau la alta vecinatate.

Oricum, daca ei nz iti dau autorizare de constructie, atunci nici tu nu le vinzi pamantul mult dorit, eventual doar conditionat (de tine).

Răspuns utilizator avertizat
| Amimanera a răspuns:

Tu doar angajezi un avocat, nu trebuie sa alergi prin tribunale.
Un transformator electric polueaza si fonic si electromagnetic.
Plus ca din cand in cand vin echipe de interventie.

Răspuns utilizator avertizat