| NeverGonnaLetYouDown a întrebat:

Ma obliga seful sa lucrez sambetele impotriva propriei mele vointe, voi cum ati proceda? Nu accepta "NU" sub nicio forma... de fapt, nu-i pasa ca avem si noi treburile noastre in weekend. Sunt foarte nervos in legatura cu acest lucru si nu stiu ce sa fac. Ma gandeam ca pur si simplu sa stau acasa, fara sa anunt sau ceva(ca oricum nu accepta sa-i spun ca nu pot veni). Ce parere aveti?

23 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Inregistreaza-l cand ii spui ca nu poti veni sambata la munca! Orice telefon are o optiune de inregistrare. Apoi poti vorbi si cu alti colegi carora nu le convine. In final ii faci reclamatie la ITM si daca nu se rezolva, la Ministerul Muncii. Eu am bagat un patron in faliment pentru aceste nereguli.

| Violleta2022 a răspuns:

Daca patronul are un contract care trebuie terminat pana la o anumita data si are nevoie de oameni care sa-l ajute, evident ca apeleaza la voi, rugandu-va sa-l ajutati si evident platindu-va dublu.
De fortat nu are cum sa o faca, doar daca este mentionat in contract, dar probabil apeleaza la omenia voastra, mai ales ca va plateste foarte bine.
Scenariu doi este: sa angajeze oameni care vor accepta sa munceasca si in weekend si imediat cum i-a angajat pe aia, sa te dea afara pe tine (si pe cei care nu au vrut sa ajute).
Sa nu uiti niciodata: nimeni nu este de neinlocuit, nici macar tu.

| NeverGonnaLetYouDown explică (pentru Violleta2022):

Lol, in cazul asta se apeleaza prea des la omenia angajatului.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Nu ai ce face. Sau accepți sau pleci.

| Celcestietot a răspuns:

N-ai cum sa nu anunti, ca te va caracteriza intr-un fel negativ in raport (nu stiu mai exact ce va scrie).

| Frank51 a răspuns:

Presupun că nu ai de ales, și ești nevoit să stai la acel loc de muncă, deoarece nu ai alte posibilități. Nu ești obligat să mergi.

| Dismally a răspuns:

Nu te poate obliga si nici nu are ce-ti face daca refuzi. Multi accepta toate rahaturile de frica sa nu fie dati afara, asta e alta idiotenie, nu te poate da afara decat in anumita conditii dar nimeni nu se oboseste sa citeasca legislatia, i-a spus patronul "esti concediat" si el pleaca acasa ca prostul...

| Nirvanaaa a răspuns:

Daca în contract scrie ca ai full time 8 ore pe zi de luni pana vineri, contractul te acoperă. E dreptul tău. Deci da, poți sa nu te duci.
Dacă zice ceva, ii spui ca lucrezi cum prevede contractul, nu ai fost înștiințat printr-un act adițional la contract ca este prevazut sa lucrezi și în weekend.

| NeverGonnaLetYouDown explică (pentru Nirvanaaa):

LOL, daca-i spun fix asta seful va face ca drujba. Pur si simplu nu-i genul de persoana cu care poti rationaliza... nu incearca deloc sa vada lucrurile si din perspectiva noastra, a angajatilor.

| Nirvanaaa a răspuns (pentru NeverGonnaLetYouDown):

Nu te înțelege nici dacă ii spui ca ai treburi familiale de făcut în weekend? Omul asta e exagerat frate.

Răspuns utilizator avertizat
| NeverGonnaLetYouDown explică (pentru Nirvanaaa):

A zis sa le rezolvam in decursul saptamanii, iar sambata sa fim prezenti...

| Nirvanaaa a răspuns (pentru NeverGonnaLetYouDown):

Sa le rezolvati in decursul săptămânii când sunteți efectiv la munca laughing, asta e buna.
Clar cu omul nu poți rezona. Ori nu te duci fără sa zici nimic, dar asta e o mișcare riscanta. Ori cauți un alt job, sau sa te mute la alta filiala.

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
| haileewatson a răspuns:

Turele in weekend/sau suplimentare sunt precizate in contractul de munca pe care l-ai semnat. Citeste-l si vezi ce scrie acolo. Daca scrie ca programul tau de munca e de luni pana vineri, atunci seful tau nu are ce sa comenteze. Stai acasa si daca zice ceva il ameninti ca faci reclamatie la Inspectoratul Teritorial de Munca.

| SingleForOne a răspuns:

Daca in contractul de munca scrie ca trebuie sa stai de luni pana viner, inclusiv sau fara sambata, atunci trebuie sa fie asa cum este in contract și în programul stabilit de companie pentru fiecare angajat atat timp cat se va realiza maximul de 40 de ore pe săptămână, cu exceptie sa atinga 48 de ore pe săptămână înanumite perioade, nu mereu. Presupun ca solutia ar fi sa fie depasite acele 48 ore si/sau sa fie folosita aceasta exceptie de foarte multe ori.

| Sekim a răspuns:

Salutare.
Uita te la videoclipul asta si dupa o sa stii ce ai de facut, spor.

https://www.youtube.com/watch?v=rcTRqac2Nn4&ab_channel=Dezaburit

| Aditu94 a răspuns:

Asa face? e dur inseamna..ai grija. poate iti tai din salariu..pai bai frate, tu cunosti legislatia codului de munca? tu stii ca daca ai mai multe ore lucrate decat prevedea legea el e obligat sa le treaca la ore suplimentare si sa sa te plateasca suplimentar?
Art. 114. [durata maxima a timpului de munca]

(1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.

Art. 120

(1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.
(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Art. 121

(1) La solicitarea angajatorului salariatii pot efectua munca suplimentara, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115, dupa caz.
(2) Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilita potrivit prevederilor art. 114 sau 115, dupa caz, este interzisa, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Art. 122

(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Art. 123

(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.

(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Art. 137

(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.

(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Art. 138

(1) In cazul unor lucrari urgente, a caror executare imediata este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari.

(2) Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat in conditiile alin. (1) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Art. 260

(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:

i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000.

Asa ca, daca Seful tau nu intelege de buna voi, mergi frumusel la ITM si depune plangere.

https://www.inspectiamuncii.ro/

Succes!

| omuletulofficial a răspuns:

Depinde de ce ai semnat in contractul de munca

| NeverGonnaLetYouDown explică (pentru omuletulofficial):

In contractul de munca sunt 8h/zi- 5/7zile( luni-Vineri)