| LanguageMaster a întrebat:

Orice lege poate fi adoptată de parlament cu majoritate de 50% +1 sau există legi pentru care trebuie un prag mai mare?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

La adoptarea trebuie sa fie prezenti majoritatea (cel putin 50%+1) din membrii fiecarei camere.
Unele legi (cele ordinare) se adopta cu majoritatea membrilor prezenti, altele (cele organice) cu majoritatea membrilor fiecarei camere.
Conform Constitutiei Romaniei, citez:
"ART. 67. Actele juridice şi cvorumul legal
  Camera Deputaţilor şi Senatul adoptă legi, hotărâri şi moţiuni, în prezenta majorităţii membrilor.
ART. 76. Adoptarea legilor şi a hotărârilor
  (1) Legile organice şi hotărârile privind regulamentele Camerelor se adoptă cu votul majorităţii membrilor fiecărei Camere.
  (2) Legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră.
  (3) La cererea Guvernului sau din proprie iniţiativă, Parlamentul poate adopta proiecte de legi sau propuneri legislative cu procedura de urgenta, stabilită potrivit regulamentului fiecărei Camere."
Doar pentru legile constitutionale (revizuire a Constitutiei) este necesara un cvorum mai mare, citez:
"ART. 151. Procedura de revizuire
  (1) Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere.
  (2) Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţa comuna, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor."

1 răspuns:
| Niciunnumedeutilizator a răspuns:

Uite cum stă treaba stă așa:
Parlamentul are două camere: Camera Deputaților și Senat. Din 2003, senatorii au cuvântul pentru "legile importante" (apărare militară, structura Guvernului sau a sistemului de învățământ) iar deputații au pentru restul legilor. După ce o lege ajunge în Parlament (o lege poate veni din 3 surse, conform Constituției: de la 100.000 de cetățeni cu drept de vot, de la Guvern sau de la un singur parlamentar), este discutată întâi de o cameră. Rolul primei camere are doar rol consultativ. După legea ajunge în a doua cameră, unde se dezbate și se votează. La cea de-a doua cameră - care, de fapt și de drept, decide dacă legea intră sau nu în vigoare - se aplică acest principiu de 50% + 1.

Întrebări similare