| tee a întrebat:

Parintii mei stau intr-un apartament de serviciu, care de 3 ani s-a putut cumpara, in rate. Eu am platit avansul si ratele aferente pana in momentul de fata, din banii mei. Ce act se poate face intre mine si parintii mei, care sa dovedeasca, in caz ca se intampla ceva cu ei, ca eu am facut aceste plati, iar fratele meu (care nu mai vrea sa stie de noi, dupa ce m-a stors de bani- nu ca ar conta), nu poate sa vina cu pretentii?
Stiu ca un act de vanzare -cumparare nu se poate face, decat daca este platit integral. Multumesc anticipat!

Răspuns Câştigător
regis
| regis a răspuns:

Sunt mai multe variante, un notar te poate sfatui mai exact. Dar in primul rand conteaza cine este proprietarul apartamentului.
Daca ai tai sunt proprietari, se poate face chiar un contract de vanzare-cumparare, cu conditia ca cel care detine dreptul de ipoteca sa fie de acord. Sau poate ipotecarul este de acord cu mutarea ipotecii pe un alt imobil, caz in care ei ar putea din nou sa il vanda fara nicio problema. O alta varianta este promisiunea de vanzare, data in fata unui notar, prin care ai tai se obliga sa iti vanda la un pret simbolic acel apartament in momentul in care de vin proprietari, cu conditia ca tu sa achiti in continuare ratele. Daca ai pe altcineva de mare incredere, pot face o imputernicire notariala pe numele acestuia, prin care isi dau acordul ca imputernicitul sa vanda in numele lor proprietatea respectiva, numai ca in acest caz pierzi totul in cazul in care imputernicitul va deceda inainte sa rezolvi situatia.
Daca ai tai devin proprietari numai dupa achitarea integrala, cred ca tot ce poti face este sa platesti ratele prin virament bancar, dintr-un cont personal, putand dovedi astfel oricand ca ratele au fost achitate de tine. Nu stiu insa in ce masura te poate avantaja asta in instanta, dar ideea este ca nu te costa nimic sa faci asta.
Repet insa, cel mai bine ar fi sa consulti un notar, cu siguranta ei au mai intalnit cazuri si au si solutii.

6 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

@mihaa - problema in cazul expus de @tee este ca parintii nu ii pot vinde acel apartament, fie pentru ca nu sunt inca proprietari cu drepturi depline, fie pentru ca exista o interdictie de instrainare trecuta in CF. Daca parintii i-ar putea vinde acest apartament, nu ar mai fi nicio problema, uzufructul viager este doar un detaliu.

| mariazet45 a răspuns:

Faci un imprumut inbanca pe numele tau achiti apartamentu parintilor integral si apoi faci acte de vanzare cumparare, fara uzufruct desigur.

| EUSIATIT a răspuns:

Numai un notar si un avocat te poate ajuta [e bine sa faci tot ce trebuie cit sunt cei 2 parinti in viata ca altfel daca moare unul din ei va fi vai de tine pentru ca numai un parinte nu poate face nimic partea celuilalt care a murit se imparte in 2 adica si fratelui bafta ci cit mai repede

| mihaa a răspuns:

Mai exista varianta sa faci un act de vanzare -cumparare cu clauza de usufruct viager adica parintii tai sa locuiasa in acel imobil, pana la moarte si atuncii acel contract nu mai poate fii atacat nici ca slujbe, euu asa am incheiat 1 contract ca o matusa de-a mea, mi-a dat casa si am facut contract vanzare -cumparare cu uzuferuct viager, e ok, eu o intretin, platesc impozite taxe, dau papa, caldura dar in contract e trecut doar clauza uzufruct viager si cede-ma duap o perioada au venit baiatul ei din germania, vroia sa-mi atace contractul dar, sa interesat si si-a dat seama ca se lupta aiurea, nua re nici o sansa

| tee explică:

Exact cum a spus @regis, apartamentul nu se poate instraina, deoarece asa este stipulat in contract. Imprumut in banca nu pot sa fac pentru ca mai avem unul deja.
Multumesc pentru raspunsuri. Nu ramane decat sa intreb un notar, sper ca exista totusi o solutie.