| DeikrAndrei a întrebat:

Prieteni de pe TPU, am intrat in probleme mari la scoala si nu mai pot iesi, trebuie sa accept consecintele. Dar pana atunci, vreau sa ma mut la alt liceu. Sunt in Mehedinti la profil de matematica-informatica si vreau sa ma mut la un alt liceu in gorj, dar as vrea pe semestrul 2. Se poate sa ma transfer pe semestrul 2? Bun, sa zicem ca nu ma pot muta pe semestrul 2 la un alt profil, dar la un profil de stiinte ale naturii pot? Unde nu ar trebui sa dau nicio diferenta, pentru ca la mate infosi bio chimie pana in clasa a 10 a sunt aceleasi materii. Bun, trecem peste partea aprobarea, vorbim despre diferente. Daca ma mut la un liceu tehnic/tehnologic o sa dau diferente la toate modulele? Si inca ceva. daca directoare de la scoala mea, scoala unde am probleme nu o sa imi aprobe transferul, ce pot face in privinta asta? Va rog, dati-mi un raspuns, o sa fiu profund indratorat. Nu pot intreba conducerea scolii deoarece imi e foarte rusine. Ofer funda!

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Transferul este reglementat de Regulamentul-cadru aprobat prin Ordinul MENCS nr. 5079/2016, citez:
„ART. 148.Copiii şi elevii au dreptul să se transfere de la o formaţiune de studiu la alta, de la o unitate de învăţământ la alta, de la o filieră la alta, de la un profil la altul, de la o specializare/ calificare profesională la alta, de la o formă de învăţământ la alta, în conformitate cu prevederile prezentului regulament şi ale regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţii de învăţământ la care se face transferul.
  ART. 149.Transferul copiilor şi elevilor se face cu aprobarea consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ la care se solicită transferul şi cu avizul consultativ al consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ de la care se transferă.
  ART. 150.(1) În învăţământul antepreşcolar/preşcolar, primar şi gimnazial, precum şi în învăţământul profesional, liceal şi postliceal elevii se pot transfera de la o grupă/formaţiune de studiu la alta, în aceeaşi unitate de învăţământ sau de la o unitate de învăţământ la alta, în limita efectivelor maxime de antepreşcolari/preşcolari/elevi la grupă/formaţiune de studiu.
(2)În situaţii excepţionale, în care transferul nu se poate face în limita efectivelor maxime de antepreşcolari/preşcolari/elevi la grupă/formaţiune de studiu, inspectoratul şcolar poate aproba depăşirea efectivului maxim, în scopul efectuării transferului.
  ART. 151.(1) În învăţământul profesional, liceal sau postliceal aprobarea transferurilor la care se schimbă filiera, domeniul de pregătire, specializarea/calificarea profesională este condiţionată de promovarea examenelor de diferenţă.
(2)Disciplinele/Modulele la care se susţin examene de diferenţă se stabilesc prin compararea celor două planuri-cadru. Modalităţile de susţinere a acestor diferenţe se stabilesc de către consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ şi la propunerea membrilor catedrei.
  ART. 152. Elevii din învăţământul liceal, din învăţământul profesional şi din învăţământul postliceal se pot transfera, păstrând forma de învăţământ, cu respectarea următoarelor condiţii:
a)în cadrul învăţământului liceal, elevii din clasa a IX-a se pot transfera numai după primul semestru, dacă media lor de admitere este cel puţin egală cu media ultimului admis la specializarea la care se solicită transferul; în situaţii medicale deosebite, elevii din clasa a IX-a a învăţământului liceal pot fi transferaţi şi în cursul primului semestru sau înainte de începerea acestuia, pe baza avizului comisiei medicale judeţene/a municipiului Bucureşti, cu respectarea condiţiei de medie, menţionate anterior;
b)în cadrul învăţământului liceal, elevii din clasele X-XII/XIII se pot transfera, de regulă, dacă media lor din ultimul an este cel puţin egală cu media ultimului promovat din clasa la care se solicită transferul;"
"(3)Transferurile în care se păstrează forma de învăţământ, cu schimbarea profilului şi/sau specializării se efectuează în perioada vacanţei de vară.
(4)Transferul elevilor în timpul anului şcolar se poate efectua, în mod excepţional, cu respectarea prevederilor prezentului regulament, în următoarele situaţii:
a) la schimbarea domiciliului părinţilor într-o altă localitate, respectiv într-un alt sector al municipiului Bucureşti;  
b) în cazul unei recomandări medicale, eliberată pe baza unei expertize medicale efectuate de direcţia de sănătate publică;  
c) de la clasele de învăţământ liceal la clasele de învăţământ profesional;  
d) la/de la învăţământul de artă, sportiv şi militar;  
e) de la clasele cu program de predare intensivă a unei limbi străine sau cu program de predare bilingv la celelalte clase;  
f) în alte situaţii excepţionale, cu aprobarea consiliului de administraţie al inspectoratului şcolar."
CA al liceului actual da doar un aviz, nu aproba transferul. CA al liceului de transfer poate sau nu sa tina cont de avizul liceului actual.

Răspuns utilizator avertizat
| TheSpell a răspuns:

Nu te poți muta din semestrul întâi.
E obligatoriu să termini a 9-a acolo unde ai fost admis.
Iar dacă dorești să te muți din a 10-a, trebuie să dai diferențe, n-ai cum altfel.
Interesează-te de la alți elevi care sunt pe profilul pe care dorești să te muți, să vezi ce diferențe poți da. Sau mergi la respectiva școală și întreabă.
Baftă.