| Kreator23 a întrebat:

Salut, am o întrebare: Să spunem că un angajator aplica codul muncii incorect. Adica... 14 zile lucrate (6 ore de luni până vineri + 12 ore sâmbătă + 12 ore duminică) după toate astea liber doar două zile în loc de 4 cum scrie în codul muncii. Adică 2 zile libere pe lună. Ce se întâmplă, ce se poate face? Vorbim de o companie mare iar salariul este minim pe economie după toate orele lucrate.

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Daca nu-ti acorda zilele libere trebuie sa ti le plateasca in plus cu cel putin 150% din salariul orar, iar orele suplimentare cu 75%, deoarece tu lucrezi 48 de ore pe saptamana, fata de 40 ore, cat este normal.
Conform Codului muncii, citez:
"ART.112.(1) Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.
(2) În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână.
ART.120.(1) Munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal, prevăzută la art. 112, este considerată muncă suplimentară.
ART.122.(1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
(2) În aceste condiţii salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) În perioadele de reducere a activităţii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere plătite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate în următoarele 12 luni.
ART.123.(1) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 122 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentară, acordat în condiţiile prevăzute la alin. (1), se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.
ART. 137.(1) Repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.  
  (2) În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
  (3) În situaţia prevăzută la alin. (2) salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.
  (4) În situaţii de excepţie zilele de repaus săptămânal sunt acordate cumulat, după o perioadă de activitate continuă ce nu poate depăşi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de muncă şi cu acordul sindicatului sau, după caz, al reprezentanţilor salariaţilor.
  (5) Salariaţii al căror repaus săptămânal se acordă în condiţiile alin. (4) au dreptul la dublul compensaţiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2)."
Daca patronul sau conducerea firmei nu respecta prevederile citate poti reclama la ITM.
Inainte de a reclama incearca o rezolvare amiabila.

0 răspunsuri: