| Andrei9716 a întrebat:

Salut la toata lumea! Am si eu o intrebare! Sunt cu o fata si trebuie sa mi se nasca baiatul prin Aprilie! Intrebarea mea este daca eu nu mai stau cu fata aceasta si ma pune sa ii platesc pensie alimentara am si eu dreptul la custodie daca ea nu vrea?

14 răspunsuri:
| Nadeko a răspuns:

Instanța hotărăște cui acordă custodia copilului. Poate acorda custodie unică, adică doar unui părinte sau custodie comună, adică ambilor părinți. Dar de obicei, mamele au câștig de cauză, mai ales când e vorba de un bebeluș.

| costinvlad a răspuns:

Cred ca da. Dar de ce sa nu mai stai?

| Andrei9716 explică (pentru Nadeko):

Nu vreau sa iau copilul de la ea! Daca tot platesc pensie vreau sa il iau si eu de 2 ori pe luna si sa il vad la asta m-am referit

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Salut!
Daca ati fost de comun acord sa locuiti separati nu ar avea de ce sa te dea in judecata atat timp cat contribui si tu la buna crestere a copilului TĂU!
Daca ea are conditie materiala buna si nu are nevoie de bani de la tine, ține de ea daca ti-l da sau nu si o poti da in judecata.
Daca nu are conditie materiala buna si tu nu vrei sa o ajuti atunci esti unul dintre jegurile Pamantului si meriti dat in judecata.

| ziftode a răspuns:

Ca tu sa iti pierzi dreptul de vizitare trebuie ca fata sa abia o decizie DEFINITIVA SI IREVOCABILA de custodie absoluta (nu mai stiu termenul, inseamna ca tu nu ai nici un drept)

in general cand, despartirea a fost amiabila, copilul este recunoscut de tata si tatal plateste pensie alimentara, mai ales fara sa existe o hotarare judecatoreasca care sa il oblige, atunci o sa ii fie foarte greu sa iti taie drepturile de vizitare!

judecatorii favorizeaza intai pe mama (de obicei) dar nu inseamna ca tatal chiar nu are nici un drept sau chiar poate fi calcat in picioare, degeaba

| ziftode a răspuns (pentru ziftode):

Chiar legea merge si la mai sus
ea nu o sa poata pleca definitiv, chiar numai in alt oras (cu atat mai putin afara din tara) fara acceptul tau, iar daca face asta, tu poti sa o dai in judecata si chiar sa se trezeasca, ca e urmarita pentru rapire, chiar daca e propriul ei copil, asta e un lucru extrem, dar nu exlclus

| Lucya333 a răspuns (pentru Andrei9716):

Cunosc cupluri care numai sunt impreuna dar care copii stau la mama si tatăl îi i-a copii in 2 weekenduri/luna. Poti discuta cu mama copilului tau si sa va puneti de acord din înainte. Totul este posibil.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Am impresia că dta nu știi ce înseamnă dreptul la custodie.
Custodie înseamnă cu cine va sta copilul.
Dacă erai căsătorit cu ea, în momentul conceperii copilului, în urma unui divorț ai fi putut cere să ai drept de custodie, adică să iei copilul de la mamă la tine acasă, să te ocupi tu de el, de creșterea lui, să facă parte din familia dtale, prin decizia judecătorului.
Acum tu nu mai stai cu ea. Ai părăsit-o. Acum ea se naște în familia ei, formată din ea și copilul ei nou născut.
Ea are voie să ceară pensie alimentară și probabil o va face. Cu acordul dtale sau fără, se poate stabili paternitatea și să fii obligat prin lege să plătești pensie alimentară. Ea se poate căsători cu altcineva iar atunci copilul va face parte din noua familie iar dta vei fi obligat totuși să plătești pensie alimentară până copilul va avea 18 ani.
Dta poți să soliciți drept de custodie, adică să iei copilul la dta acasă, să îl iei de la mamă dar nu ți se va da voie. Ar trebui să demonstrezi pentru asta cu martori și probe foarte puternice că educația și viața copilului este nepotrivită cu mama lui, ca să îți dea ție copilul acasă la tine.
Ceea ce poți cere mamei, iar dacă ea nu acceptă, să ceri prin justiție, drept de vizitare a copilului tău. Dacă ți se acordă, atunci o dată pe lună vei avea voie ca o zi, o după masă, să stai cu copilul tău.
Dar mama, dacă vrea să îți facă o figură, nu te declară pe dta ca tată. Pur și simplu se lasă locul în actul de naștere liber. Tată necunoscut. Nu e prea uzitat dar se întâmplă. Atunci nu ai ce să mai cauți pe acolo. Astfel, dacă soarta a hotărât ca din uniunea voastră chiar temporară să se nască un copil, poate te mai întâlnești cu ea, iar dacă puteți trece ambii peste motivele de despărțire, să fiți din nou împreună, de dragul copilului, pentru viitorul lui. El va mai fi pe lume când dta nu vei mai fi, prin el viața dtale continuă în viitor. Pentru el, care este viață din viața ta, mai importantă decât viața ta, căci prin el viața din tine continuă, poate te vei răsgândi și te vei întoarce la ea.

| Andrei9716 explică (pentru sadrian46):

Vreti motive?

| baru a răspuns:

Obligat, pensie. Restul hotareste instanta.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns (pentru Andrei9716):

Nu doresc să cunosc neapărat motivele. Dar dacă mi le comunici, pot să le evaluez cu experiența mea, dau consultanță din 1966, să analizăm împreună dacă se mai poate repara ceva.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

In cazul expus nu este vorba de custodie, care inseamna incredintarea si stabilirea drepturilor parintesti numai unui parinte sau amandurora. Este vorba de stabilirea unui program de vizitare a minorului si acesta se poate stabili de comun acord sau printr-o hotarare judecatoreasca, in urma unui proces.
De altfel, dupa intrarea in vigoare a noului Cod civil (2011), de regula, custodia minorului este comuna si se stabileste doar domiciliul minorului la un parinte si celalalt este obligat la intretinere (pensie alimentara).

| Andrei9716 explică (pentru sadrian46):

De cand a ramas insarcinata s-a schimbat mult! Eu trebuie sa aduc doar bani si ea sa ii organizeze cum vrea ea si a si gresit in unele cazuri iar parerea mea nu conteaza! Ma trateaza de sus asa si isi permite cam multe chestii! Nu vreau sa duc o viata de subordonat! Este ceea ce simt eu si este mult de discutat! Daca tot sunt capul familiei ca asa se zice de ce parerea mea nu este luata in considerare niciodata?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Nadeko):

De unde stii ca mamele au, de obicei, castig de cauza? Si de unde stii ca instanta hotaraste si ce fel de custodie poate acorda?