| Șachi a întrebat:

Salut, TPU!
Am o întrebarea foarte importantă.
Sunt la facultatea de istorie. Pot fi depunctat pentru că folosesc varianta "î.e.n." în loc de cea clasică, religioasă? Menționez că preferința pentru prima formulare are drept motiv credința personală, sunt ateu. Mi se pare o discriminare să fiu depunctat pentru că nu cred în Isus/Iisus.
Ar trebui pentru non-creștini să se facă o excepție. Nu se încălca Constituția?
29(1)...Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale.
Eu sunt constrâns prin notă.
De asemnea:
(2) Libertatea conştiinţei este garantată; ea trebuie să se manifeste în spirit de toleranţă şi de respect reciproc.
Adică eu accept ca profesorii mei folosesc acele variante, deci și ei ar trebui să facă la fel, nu să creadă că religia creștină e superioară.
Am înțeles că Academia Română acceptă ambele variante.
Ce pot face? O sesizare la comisia de disciplină?
Personal, concluzionez prin a crede că al meu profesor se crede mai presus de lege.
Și, vă rog, să nu mă luați cu vorbe de genul: "Devino creștin pentru o zi".
Proful a mai susținut că istoricii care folosesc "î.e.n." o fac din moft(nu a spus nimic despre credință). Moft are el, că ne impune variantele pe care le preferă. E ridicol!
La tribunal de exemplu, mi se creează un teren favorabil (dacă sunt ateu, nu trebuie să jur nici pe Biblie, nici pe altă carte religioasă).

Răspuns Câştigător
| Nethany a răspuns:

Fiind la istorie si nu la teologie, profesorul nu ar trebui sa impuna formularea I.H.
Dar se vede peste tot, in toata presa, cum suntem dirijati usor-usor catre "crede si nu cerceta". Ne vor cretini.
Daca profesorul tau a facut la fel cu toti studentii depunctandu-i, poti face sesizare. La decanat, la comisia de disciplina.

6 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Mama cat timp liber ai...

| Șachi explică (pentru Nethany):

Sunt de acord cu comparația ta între istorie și teologie. Încă nu am dat parțialul, dar a vorbit despre aceste abrevieri. Din câte am văzut, colegii mei sunt preponderent creștini. Din câte știu decanul nu are nicio putere în acest sens.

| FreddieM a răspuns (pentru suntserios):

Nici cu tine nu mi-e rușine. (;
Cheers

suntserios
| suntserios a răspuns (pentru FreddieM):

Eee, dar eu nu imi ocup timpul cu false probleme.

| FreddieM a răspuns (pentru suntserios):

N-aveam nici o îndoiala, desigur ca ale tale sunt mai importante și mai serioase.
Cheers

| sierra1 a răspuns:

Pune și tu BC in loc de îen și toată lumea e fericită (doar e anul zero după...)