| marin99925 a întrebat:

am si eu o intrebare.Am primit de la o matusa prin donatie un imobil eu si fratele meu, acum 3 ani am cumparat jumatatea fratelui meu prin vanzare-cumparare si am devenit eu propritar pe tot imobilul.Acum doua luni m-am decis sa vand imobilul si l-am vandut tot prin vanzare-cumparare.Intrebarea mea este mai poate fi atacata donatia in vreun fel de matusa donatoare sau de copii donatoarei care s-au nascut dupa ce a facut donatie? Va multumesc anticipat

1 răspuns:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Donatia poate fi atacata dar este greu de crezut ca ar putea castiga procesul, oricine ar ataca donatia (matusa sau copiii acesteia), cu 2 exceptii: ingratitudine si neexecutarea sarcinilor, daca donatia a fost cu sarcini.
Conform Codului civil, citez:
"Conform Codului civil, citez:
"ART.1.020.Cauzele de revocare
Donaţia poate fi revocată pentru ingratitudine şi pentru neexecutarea fără justificare a sarcinilor la care s-a obligat donatarul.
ART.1.021.Modul de operare  
Revocarea pentru ingratitudine şi pentru neîndeplinirea sarcinilor nu operează de drept.  
ART.1.023.Cazuri  
Donaţia se revocă pentru ingratitudine în următoarele cazuri:  
a) dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, ştiind că alţii intenţionează să atenteze, nu l-a înştiinţat;
b) dacă donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave faţă de donator;  
c) dacă donatarul refuză în mod nejustificat să asigure alimente donatorului ajuns în nevoie, în limita valorii actuale a bunului donat, ţinându-se însă seama de starea în care se afla bunul la momentul donaţiei.
ART.1.024.Cererea de revocare  
(1) Dreptul la acţiunea prin care se solicită revocarea pentru ingratitudine se prescrie în termen de un an din ziua în care donatorul a ştiut că donatarul a săvârşit fapta de ingratitudine.
(2) Acţiunea în revocare pentru ingratitudine poate fi exercitată numai împotriva donatarului. Dacă donatarul moare după introducerea acţiunii, aceasta poate fi continuată împotriva moştenitorilor.
(3) Cererea de revocare nu poate fi introdusă de moştenitorii donatorului, cu excepţia cazului în care donatorul a decedat în termenul prevăzut la alin. (1) fără să îl fi iertat pe donatar. De asemenea, moştenitorii pot introduce acţiunea în revocare în termen de un an de la data morţii donatorului, dacă acesta a decedat fără să fi cunoscut cauza de revocare.
(4) Acţiunea pornită de donator poate fi continuată de moştenitorii acestuia.  
ART.1.025.Efectele generale ale revocării  
(1) În caz de revocare pentru ingratitudine, dacă restituirea în natură a bunului donat nu este posibilă, donatarul va fi obligat să plătească valoarea acestuia, socotită la data soluţionării cauzei.
(2) În urma revocării donaţiei pentru ingratitudine, donatarul va fi obligat să restituie fructele pe care le-a perceput începând cu data introducerii cererii de revocare a donaţiei.
ART.1.026.Efectele speciale ale revocării  
Revocarea pentru ingratitudine nu are niciun efect în privinţa drepturilor reale asupra bunului donat dobândite de la donatar, cu titlu oneros, de către terţii de bună-credinţă şi nici asupra garanţiilor constituite în favoarea acestora. În cazul bunurilor supuse unor formalităţi de publicitate, dreptul terţului trebuie să fi fost înscris anterior înregistrării cererii de revocare în registrele de publicitate aferente.
ART.1.027.Acţiunile în caz de neexecutare a sarcinii  
(1) Dacă donatarul nu îndeplineşte sarcina la care s-a obligat, donatorul sau succesorii săi în drepturi pot cere fie executarea sarcinii, fie revocarea donaţiei.
(2) În cazul în care sarcina a fost stipulată în favoarea unui terţ, acesta poate cere numai executarea sarcinii.  
(3) Dreptul la acţiunea prin care se solicită executarea sarcinii sau revocarea donaţiei se prescrie în termen de 3 ani de la data la care sarcina trebuia executată."