| Metal666 a întrebat:

Salut tuturor! Este ceva rau in a avea o simpatie fata un dictator/regim dictatorial? De la o vreme (mai exact de cand am inceput clasa a IX-a in septembrie) am inceput sa am un interes fata de Germania Nazista a lui Hitler. Stiu ca majoritatea persoanelor mai mari ca mine ma vor considera scrantit dar chestia e ca sunt pasionat de istorie si politica. Am citit in jur de 40 de pagini din "Mein Kampf" si mi-a mai povestit tatal meu cateva lucruri legate de subiectul acesta. Am observat ca la televizor, majoritatea documentarelor injosesc tot ce e legat de istoria Germaniei din acea perioada (propaganda, evident). Mi-am facut propria opinie cu privire la Hitler, Himmler, Hess, Goring, etc. Intrebarea mea este: e ceva in neregula in a avea o simpatie pentru asa ceva? Majoritatea persoanelor considera asta un lucru negativ, poate si pentru ca majoritatea nu doresc sa afle nimic dincolo de cuvintele spuse de propagandistii americani si englezi. Sunt si eu un "fanatic" in devenire? O intrebare tampita poate, dar nu am pe cine altcineva sa intreb, avand in vedere ca majoritatea oamenilor sunt cretinizati de-a dreptul.

Răspuns Câştigător
| ErrorFound a răspuns:

Mamaaa ce raspunsuri lungi...
Ti-o spun pe scurt:
Iti impart ideologia( sau tu pe a mea, cum vrei sa-i zici) si nu e nimic in neregula. Hitler considera handicapatii/ negri / tiganii si evreii sub-oameni, sau oameni care n-aveau dreptul sa traiasca.
Cum UNII de mai sus sau jos ar spune...acest lucru a fost oribil..vai.
Ma lasi cu chestiile astea? Tu crezi tot ce spun si au spus propagandistii si de aceea ai acest discernamant.Dar cand spaniolii, portughezii si alte colonii au tratat negrii ca pe niste sclavi timp de secole nu se mai pune nu? Ca nu ti-a spus vecinu' asta. Crede-ma intotdeauna se va impune asupra populatiei de rand idee data de invingator. Nu conteaza daca este corecta sau nu.
Este o tara libera si ai dreptul sa alegi.
Poti sa fi cat de rasist/extremist/ hitlerist/ stalinist vrei tu fara ca nimeni sa-ti spuna ce sa faci (atata tim cat nu dai in cap la unu din propria initiativa).
Democratia de care ai pomenit mai sus nu este decat un alt tip de mosierime unde taranii sunt bugetari iar mosierii sunt patroni. Mai exista desigur si dulai mai mari ca ei la care dau socoteala mosierii. Parlamentarii completand imaginea de ansamblu in postura unor imparati.
Deci societatea nu este guvernata de mdemocratie cu sensul din dictionar al acesteia acest cuvant fiind un inlocuitor pentru regim parlamentar.
Revenind la ce te preocupa...
Doctrina a fost un lucru sumbru care s-a intins asupra umanitatii de la inceputul civilizatiei.
Exemple:
crestinismul, islamismul-fiind obligati inca de la inceput sa credem in domnul dumnezeul adevarat(care dupa parerea mea nu exista)
comunismul si hitlerismul fiind cele mai cunoscute deoarece sunt cele mai noi dar metode de indoctrinare au fost pe tot parcursul evolutiei omului, neexistand un moment in care omul se putea considera cu adevarat liber
Am dat exemple si religii datorita faptului ca acestea au fost primele si cele mai costisitoare in materie de informatie vitala evolutiei omenirii.
Si multi de-aici sunt cretinizati (nu dau nume), numai ca nu ii cunosti asa de bine incat sa stii acest lucru.
Pana la urma omenirea si-a facut-o cu mana ei, si este singura care poate fi invinuita de dezinformarea (mai bine zis informarea incorecta) a multimilor.

Tu incearca sa te ridici doasupra multimii, gandeste liber, aduti argumente fata de fiecare decizie sau "credinta" pe care o adopti ca acestea sa nu iti limiteze ratiunea.In fond ratiunea si logica ar trebui sa fie credinta omenirii.
Sper ca m-am facut inteles in acest mesaj pe cat se poate de scurt.

| Metal666 explică (pentru ErrorFound):

Heii, pai eu nu prea am incredere in democratie. Nici in documentare sau ce ne zice profesorul de istorie la clasa. Doar ca nu poti pur si simplu sa spui ca il simpatizezi pe acest om impreuna cu doctrina sa. Si parerea mea e ca pana la urma, toti il injosesc pentru a nu ridica in mintea multimii simpatii fata de el, peste tot zicandu-se ca a fost un om groaznic, ca a avut relatii sexuale cu nepoata sa (desi el nu afacut nimic altceva decat sa tina enorm la ea si sa o inchida in casa de frica faptului ca ar putea pati ceva). Ba chiar el a interzis prostitutia. Dupa mine, lumea are nevoie de un pic de regim totalitar, altfel nu se poate mentine ordinea publica. "Libertatea" si "drepturile" din ziua de azi nu mai au mult pana sa iti permita sa dai cuiva in cap fara sa fi tras la raspundere, cred eu.

| ErrorFound a răspuns (pentru Metal666):

El nu a fost un om groaznic, pe atunci se discutau anumite aspecte pentru un asasinat al dictatorului dar si-au dat seama ca daca l-ar fi asasinat, acesta ar fi devenit martir in Germania.

13 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

La varsta ta, discernamantul ar trebui sa-ti arate ca acesti oameni au reprezentat un capitol ingrozitor in istoria omenirii. E adevarat ca au avut si calitati, toti aomenii au. Dar defectele lor major si modul in care au ales sa isi traiasca viata si sa influenteze vietile altora este fara doar si poate rau si trebuie evitat. Nu poti admira un om rau sau, daca o faci, devii si tu acelasi tip de om, iar societatea are tot dreptul sa te marginalizeze, fiindca reprezinti un pericol la adresa ei si a mebrilor ei, asa cum si cei citati de tine au pus in pericol insasi existenta lumii civilizate. Nimic nu poate scuza omorarea unor nevinovati, iar cand simtiastfel de simpatii, gandeste-te doar ca daca un astfel de regim totalitar ar mai aparea, tu si familia ta ati fi, cu siguranta, printre primii deportati in lagare de munca si exterminati prin infometare si epuizare. Imagineaza-ti cum ar fi sa-ti vezi parintii baturti, infometati, munciti pana la epuizare si daca ai putea sa simpatizezi atunci cu eci care ar ordona asta. Gandeste-te daca ai fi gata, din aceasta simpatie, sa iti sacrifici viata prosteste, intr-un lagar de munca, fara cel mai mic regret. Eu nu cred asta, cred ca i-ai sacrifica pe altii, dar simti ca tu ai fi protejat. Simpatia pentru un astfel de rehi, m trebuie sa se bazeze pe credinta ca tu ti-ai sacrifica viata pentru un astfel de regim, fara sa clipesti. Fiindca eu mi-as sacrifica viata pentru dreptul oamenilor de a fi liberi si a nu fi ucisi din capriciul unui dictator, mascat sub motive de gen: apartenenta etnica, religioasa, culoarea pielii, orientarea sexuala. Gandeste-te ca urmatorul reim totalitar ar spune: crestinii sunt rai, trebuie ucisi, caucazienii sunt o rasa inferioara, trebuie exterminati, barbatii sunt un deseu uman, trebuie inchisi cat mai departe. Si daca iti doresti asta, cu pretul vietii tale, atunci te poti declara simpatizant. Daca nu, te poti declara doar un ipocrit.

| Metal666 explică (pentru Brigaela):

Sunt de acord, partial. Diferentele etnice si omorul in masa au fost un lucru extrem de oribil. O crima impotriva umanitatii. Pe mine insa m-a fascinat competenta lui Hitler. Am citit mai atent articole, diferite manuale si carti. Pana la urma el a scos Germania din criza de dupa "Marele Razboi" din 1914-1918. Doctrina lor era bazata ca si cea comunista, pe principiile partidelor social-democrate. Social-democratia a reprezentat un interes major pentru Hitler. In fond, partidele social democrate inca mai exista. Exista si cele liberale. Lumea in care traim se completeaza cu lumea de atunci. Aspecte pozitive de atunci (caci existau, doar un prost poate spune ca o doctrina are doar parti negative) nu mai exista acum, la fel cum aspecte pozitive de acum nu existau atunci (libertatea presei, etc.). Democratia sincer este o minciuna. Faptul ca puterea se afla intru totul in mainile poporului e o minciuna spusa de politicieni cetatenilor si fiecare persoana ce crede ca exista democratie totala este fie naiva, fie ingusta la minte. Nu condamn societatea actuala, eu doar spun ca si acum, intr-o lume democrata exista extreme. Insusi partidele liberale constituie o extrema, ei favorizand in majoritatea cazurilor patronii, detinatorii marilor firme, etc. Deci nu cumva situatia ramane aceeasi ca mai demult si va ramane asa pentru totdeauna?

| anonim_4396 a răspuns (pentru Metal666):

Ai facut observatii interesante si chiar te feliicit ca gandesti tot ce spui dar, tin sa mentionez ca, tot ce-a facut pozitiv e de datoria fiecarui politician sa faca (chit ca nici in ziua de azi nu o fac, b e chiar mai rau), este obligatia lor fata de popor, sa le apere interesele. Ori Hitler a cam luat-o rara tare de tot. Nu e interesul poporului sa macelareasca, sa porneasca razboi in toata lumea etc etc etc. Dar, ia ce consideri ca a fost bun si inceraca sa vezi partile rele. E adevarat cand zici ca suntem conectati la trecut, dupa cum vezi germaniei I s-a acordat putin credit si deja a belit toate statele care i-au fost impotriva la razboi. Ideile lui Hitler si ce a pornit el atunci nu s-au oprit odata cu moartea lui, continua si astezi si nu fac bine deloc.

| Brigaela a răspuns (pentru Metal666):

Daca nu vezi diferentele evidente, inseamna ca ai o problema de maturizare si/sau discernamant. Diferenta intre democratia de acum (imperfecta, dar cu 99% calitati) si dictatura de atunci (ingrozitoare in 99, 99% din ea) sunt ca de la cer la pamant. Daca tie ti se pare ca seamana macar vag, a tunci ai cu adevarat o problema si raspunsul la intrebarea ta este: in general nu este o problema, dar cand o patesc oameni lipsiti de discernamant, poate deveni periculoasa. Cel putin deocamdata, din pacate, te inscrii in categoria respectiva. E posibil ca citind suficient si educandu-te, sa depasesti momentul si totul sa fie perfect. Este posibil sa te adancesti in aceasta problema si sa te pierzi. Deocamdata, cred ca poti alege, dar nu cred ca oportunitatea de a alege iti va sta mai mult de cativa ani la dispozitie.

| Metal666 explică (pentru Brigaela):

Imi pare rau, dar nu sunt un copil de clasa a 7-a caruia sa ii aduceti argumente puerile de tip "Hitler a fost un om rau pentru ca a omorat multi oameni". Asta doar un prost poate crede. Nu era ingrozitoare intr-o proportie atat de mare. Si sincer, mi-e mile de toti democratii de acuma care se incred in ce spun politicienii actuali. Eu sunt de partea monarhiei. Ma consider monarhist, intrucat monarhia constitutionala (nu cea absoluta) echivaleaza cel mai mult cu o doctrina democrata. Dar nici sa injosim oamenii de atunci nu e bine. Un lucru realizat de Hitler nu il va mai realiza poate nimeni. A facut ca, prin discursurile sale, natiunea germana sa fie mandra ca e germana. Fiecare neamt era mandru ca e neamt. Hitler insusi l-a avut ca model pe Frederic cel Mare, daca stiti cine a fost acela. Imi pare rau, dar argumentele dumneavoastra nu sunt cu nimic mai valoroase decat vorbele unui copil de clasa a 7a. "A omorat multi oameni". Ah...pai si Stalin care a aruncat o multime de persoane in gulaguri? Si totusi, el nu este atat de mult denigrat ca SS-istii si adeptii nazismului. Hitler din contra, a vrut sa civilizeze populatia. A interzis prostitutia atat de mult incat aceasta abia se mai practica. Noi, care ne consideram civilizati, traim intr-o lume total depravata. SI ASTA INTR-O SOCIETATE "DEMOCRATA". Hitler insusi spunea: "Decaderea morala si lipsa de educatie provin din prostitutie, aceasta injosire corporala si mai presus de orice, morala, a omului modern". Aflati deci, ca nu aveti niciun argument solid cu ajutorul caruia sa sustineti ceea ce spuneti, doar lucruri puerile.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Dar nu ti-am raspuns la intrebare. Nu, nu cred ca esti in pericol sa o iei rara tocmai pentru ca-ti pui problema asta.

| Metal666 explică (pentru anonim_4396):

Mersi mult. Acum, as vrea eu sa te intreb ceva. Ce parere ai despre politica actuala vs. politica de mai demult? Sau cum consideri democratia fata de monarhia constitutionala?

| anonim_4396 a răspuns (pentru Metal666):

Cel mai bun sistem este cel care ar reduce coruptia spre minim. Este monarhia constitutionala un astfel de sistem? Exista un sistem de genul? Atunci toate sistemele sunt facute ca sa permita coruptia si sa o acopere.

| Metal666 explică (pentru anonim_4396):

Din cate stiu eu, calea de mijloc este intotdeauna cea mai buna. Dar in politica oare care sa fie calea de mijloc? Exista una? Pentru ca evident nu exista un sistem care sa echilibreze vointa poporului cu autoritatea conducatorului. De asta exista Parlament, ca sa reduca din autoritatea Presedintelui, dar la noi in tara interesele Parlamentului nu sunt altele decat interesele proprii, aceleasi cu cele ale Presedintelui. Banuiesc deci, ca echilibrul social este o utopie?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu e nimic rău, cât timp te delimitezi de anumite aspecte. Şi eu îl apreciez pe Hitler din anumite puncte de vedere, iar nazismul mi se pare ceva mult mai acceptabil decât comunismul leninist sau stalinist, dar nu sunt prea ataşat de el.

| gvdgdsgvdgvdgd a răspuns:

Si eu am început sa fiu pasionata de Hitler. A avut o minte genială o.o Nu e rău să ai o simpatie. Cred că ai auzit de doctor Menagle. Experimentele lui pe gemeni sunt foarte stranii. q/q

Întrebări similare