| Ardeiv a întrebat:

Salutare!
Dacă o persoană are nevoie de ajutor, cerând bani și promite că-i înapoiază, dar e țeapă poate intra la înșelăciune? Cu dovezi desigur...se poate face plângere?
Multumesc

7 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Fapta nu este infractiune, avand in vedere ca tu l-ai imprumutat. Daca nu restituie imprumutul de bunavoie ai doar posibilitatea de a solicita restituirea printr-un proces civil si, dupa obtinerea unei hotarari definitive, sa faci executarea silita.

| Ardeiv explică (pentru Ioandelasal):

Nu se încadrează în articolul 244?

| Ioandelasal a răspuns (pentru Ardeiv):

Nu se incadreaza, avand in vedere prevederile Codului penal, citez:
„ART.244. Înşelăciunea
(1) Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
(2)Înşelăciunea săvârşită prin folosirea de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. Dacă mijlocul fraudulos constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.
(3) Împăcarea înlătură răspunderea penală."

Răspuns utilizator avertizat
| Gligore2000 a răspuns:

Prostii merita tepuiti.

| Ardeiv explică (pentru Gligore2000):

Prostii sunt oameni bunilaughing dar ce să îți explic ție...

| TudorRadu a răspuns:

Mie mi se pare o inselaciune tipica in conventii. Daca persoana respectiva era de rea-credinta inca de la momentul incheierii imprumutului, avand reprezentarea ca nu va inapoia si scopul obtinerii de foloase patrimoniale, atunci cred ca va fi o inselaciune, ci nu doar o simpla neexecutare contractuala. Desigur, reaua-credinta va fi dificil de probat aici, insa teoretic, cred ca se poate retine o inselaciune. Oricum, iti poti recupera banii pe latura civila.