| Wordofthat999999 a întrebat:

Salutare! Tatal meu a decedat și noi am moștenit din partea lui niște terenuri. Un teren l-am vândut printr-o agenție imobiliara și cumpărătorul face acum un împrumut la banca și așteaptă sa ii aprobe banca acel împrumut. Terenurile care au fost pe numele lui tata sunt acum pe numele meu, ale lui frate-miu și pe numele mamei, pe numele la toți 3 adică dar eu cu frate-miu avem un procent mai mare fata de mama ca noi am făcut dezbaterea de mostenire. Mie îmi este teama ca mama sa nu facă vreo manevra și sa ia ea mai mulți bani ca eu cred ca cumpărătorul o sa-i vireze ei banii direct în cont și ea a zis ca o sa-mi ofere un sfert din bani și mie nu-mi convine aspectul asta. Eu as vrea ca acea suma sa fie împărțită în mod egal la toți 3, mie asa mi se pare cel mai corect. Voi cum știți ca se procedează?

34 răspunsuri:
| mi25 a răspuns (pentru Yuoia):

Mi-a placut cum ai pus problema. E foarte urat din partea unui copil sa vorbeasca de rau parintii. Suntem 6 frati, dar pana nu a murit si al doilea parinte, totul a ramas la casa parinteaca, desi in acte aveam fiecare partea noastra legala. Dupa, am impartit prin intelegere frateasca, ramanand in buna parte fratelui care a locuit cu parintii. Si am avut, numai teren, peste 6 ha.

| mi25 a răspuns (pentru Yuoia):

Gresesti.
Sotul supravietuitori are dreptul de a mosteni la 25% din bunurile ce-i revin sotului decedat, indiferent ca sunt din mostenirea lui sau dobandite pe timpul casatoriei.
(Art. 972. – (1) Cota soţului supravieţuitor este de:
a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctuluiwinking Masa succesorala este compusa din toate bunurilor şi valorilor de orice fel, care, fac parte din patrimoniul defunctului, indiferent cum au fost dobandite. Nu exista masa succesorala pe categorii de mostenitori.
Nici copiii si nici mama nu au dreptul sa vanda fara consimtamantul mamei, decat daca s-a dezbatut mostenirea.

| mi25 a răspuns:

1. In primul rand impartirea mostenirii, daca terenul ese mostenirea tatalui tau (deci bun propriu al lui) se face astfel:
- mama 25%
- tu si fratele tau cate 37, 5%; de aici vine procentul mai mare, nu de la faptul ca ati facut dezbatereamostenirii, ca nu ati facut-o voi. A facut-o notarul, la care ati participat toti trei. Poate voi ati achitat taxele notariale pentru dezbatere, taxe care se impart de notar pe mostenitori.
2. Daca impartiti suma in mod egal, ii faceti o favoare mamei tale.
3. Avand certificat de mostenitor, puteti sa vindeti terenul cu semnatura de vanzatori a mamei si a voastra.
4. La incheierea contractului, notarul va trece suma ce revine fiecaruia si contul in care se vireaza banii fiecaruia. Notarul nu va elibera contractul pana ce cumparatorul nu vireaza banii si vine cu dovada acestor virari, cand voi veti semna contractul. Mai e posibil ca banii sa fie dati fiecaruia in fata notarului, lucru ce se consemneaza in contract.

| Marcu01 a răspuns (pentru sadrian46):

Buna ziua.Numele meu este Marcu Marius
La primaria de unde apartin se dezbate succesiunea si mai dureaza putin
eu am cumparat un teren iar vanzatorul a decedat am facut actele la notar cand era in viata
Mostenitori sunt minori
iar cu mama copiilor nu era casatorit
minori au obligatia sa duca la bun sfarsit dorinta sau promisiunea de vanzare al tatalui dupa ce se face succesiunea?!