| Andreila1 a întrebat:

Salutari!
Administrez un grup si o pagina pe FaceBook in care prezint situatia localitatii in care ma aflu si ma intrebam daca pot sa ma consider "jurnalist" pentru a putea solicita informatii de la institutiile publice. Doresc sa fac acest lucru pentru ca termenele de raspuns sunt mult mai scurte si pentru a informa membrii grupului si paginii mele cat mai repede. M-am saturat ca cititorii mei sa ma intrebe anumite chestii, iar eu sa solicit aceste informatii si sa astept 30 de zile pentru a primi un raspuns din partea Primariei, iar uneori cand informatia este prea "periculoasa" sa primesc un plic gol.

Daca ce propun eu nu este posibil si nu ma pot numi "jurnalist" sau "mijloc de informare in masa", desi peste 60% din populatia localitatii imi citesc postarile, cum pot "fenta" aceasta lege?

3 răspunsuri:
| doctorandus a răspuns:

Conform dreptului european nu oricine este jurnalist.

| Andreila1 explică (pentru doctorandus):

Ok, dar grupul se poate numi "mijloc de informare in masa"? Am gasit aceasta explicatie : Informaţiile de interes public solicitate verbal de către mijloacele de informare în masă vor fi comunicate, de regulă, imediat sau în cel mult 24 de ore (art. 8 al. 5 din Legea nr. 544/2004). În cazul informatiiilor solicitate în scris de către mijloacele de informare în masă, se aplică regulă din art. 29 lit. a din HG 123/2002, care prevede că structurile sau persoanele responsabile de relaţia cu presa a instituţiei sau autorităţii publice respective sunt obligate să furnizeze ziariştilor, prompt şi complet, orice informaţie de interes public care priveşte activitatea instituţiei sau autorităţii publice pe care o reprezintă. La mijloc de informare in masa cred ca ma incadrez. Ce parere ai?

| doctorandus a răspuns (pentru Andreila1):

Nu, nu cred ca un grup de pe Facebook e mijloc de informare in masa.

Pentru asta trebuie sa ai ziar, radio sau televiziune.

De ex. in Olanda s-a pus problema ca jurnalistii au dreptul legal sa-si protejeze sursele (informatorii), dar nu orice blogger conteaza drept jurnalist.