| ElenaSt2011 a întrebat:

Salut tuturor. Puteti va rog sa imi scrieti care lege si articol (eventual anul in care a fost postata in monitorul oficial) scrie informatii despre dreptul de a posta online doar doua (sau maxim 3 poze), care apar intr-un video-clip postat pe Youtube?

Stiu ca daca in video-clip-ul pe care urmeaza sa-l postez eu pe Youtube, citez sursa de unde am luat informatia respectiva (in cazul meu, link-ul direct al video-clip-ului la care vreau sa fac referirea), este perfect legal. 

In multe carti, la rubrica " bibliografie " apar numele autorilor, titlurile cartilor folosite de autor, ca sursa de inspiratie cand a scris cartea. 

(Nu am de unde sti daca autorii respectivi au aprobarea scrisa din partea autorilor ale caror carti le-a folosit ca inspiratie, in scrierea cartilor proprii).     

Intrebarile mele sunt:
1) Am neaparata nevoie de aprobarea persoanei care a postat video-ul la care vreau sa fac referire (doar la 2 sau maxim 3 fotografii ) in video-ul pe care doresc sa-l postez eu?

2) Sau este suficient sa amintesc in video-ul meu sursa folosita, adica link-ul direct al video-ului care contine cele 3 fotografii pe care vreau sa le mentionez in viitoarea mea postare pe Youtube?

(Evident ca este ideal sa am aprobarea scrisa a persoanei respective, pentru ca ceea ce este scris ramane).   

3) Pot fi data in judecata de persoana care a postat imaginile respective pe Youtube, daca le mentionez si eu in postarea mea pe Youtube, FARA sa am acordul scris al acelei persoane, (dar mentionand in postarea mea sursa fotografiilor)?

Mentionez ca am scris in messenger pe Facebook, un mesaj persoanei care aparea in acel video (aparea numele lui in video-ul respectiv) in care i-am cerut acordul de a posta 2 fotografii care apar in video-clip-ul mentionat.   Dar, desi asta a fost cu niste luni in urma, inca nu am primit nici un raspuns si, poate nu imi va raspunde niciodata. 

4) Alta intrebare ar fi cum pot scrie un mesaj persoanei care a postat acel video pe Youtube, daca nu-i stiu adresa de e-mail si nici nr telefon (evident). Am doar numele folosit de acesta, ca autor al canalului de Youtube.

(Ma refer la numele care apare sub titlul video-ului postat pe Youtube).   

Este EXTREM de NECESAR sa folosesc acele 3 fotografii despre care am scris, deoarece am intalnit 3 postari pe Youtube (poate sunt mai multe, doar ca nu le cunosc eu), in care lumea este extrem de INSELATA cu informatii false.

Este vorba despre o companie internationala, in care membrii care fac inscrieri (adica aduc si alte persoane care doresc sa fie membre in acel sa zicem club international), primesc bani din partea companiei.

Partea dureroasa este ca atat la prezentarile care au loc in interior, cat si in toate postarile pe Youtube, sunt prezentate informatii false referitoare la preturile excursiilor oferite de acea companie internationala.

Practic, excursiile la care fac referire sunt la pret dublu sau triplu (iar croazierele au pretul de 4 si de 7 ori mai mare decat apar in video-urile postate pe Youtube).

In ciuda acestor minciuni grosolane, persoanele care reusesc sa inscrie pe cineva in respectiva companie internationala, PRIMESC LUNAR un COMISION in dolari americani, din taxa lunara platita de membrii inscrisi.

Cum banii acumulati din abonamentul lunar pot fi folositi DOAR dupa un an de plata continua, venitul lunar este asigurat pentru cei care inscriu noi membrii, oferindu-le minciuni legate de pretul excursiilor.

Niciodata la nici o prezentare in interior, cat si pe Youtube, NU se arata PRETUL REAL al excursiilor, intrand pe aplicatie sau pe website-ul oficial unde excursiile sunt insotite de data (iar pozele postate pe Youtube NU beneficiaza de aceasta informatie).

In plus, nu li se comunica faptul ca doar dupa un an de plata continua a abonamentului lunar, vor avea acces la banii proprii.

Nici macar numele website-ului oficial unde pot citi termenii si conditiile nu este prezentat.   

Motivul principal care ma face sa postez un video-clip pe Youtube se datoreaza faptului ca m-am numarat printre victime si doresc sa avertizez alte persoane naive din populatia acestei tari, sa nu faca aceeasi greseala. 

Am cautat pe google si am citit informatiile postate pe urmatoarele website-uri, dar nu am gasit raspuns la intrebarile mele:
https://euipo.europa.eu/ohimportal/ro/web/observatory/fa qs-on-copyright.ro

www.ccea.ro (ghid impotriva plagiatului)
dojotech.ro (publicatiile straine se inspira de aici, desi nu in modul cel mai profesionist)

Am accesat inclusiv site-ul http://www.monitoruloficial.ro, iar la rubrica " Cautare in produse " am scris drept de autor si am alaes categoria Ghiduri legislative, dar rezultatul gasit a fost 0 produse si zero pagini.

Nici pe pagina oficiala nu am gasit informatia cautata.
De aceea apelez la ajutorul membrilor TPU.

Le mutumesc anticipat tuturor celor care imi vor raspunde.

1 răspuns:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Informatii privind dreptul de autor gasesti in L.8/1996, privind dreptul de autor şi drepturile conexe, rep. in 2018, cu md. si compl. ulterioare si normele de aplicare.
Daca nu este interzis expres poti prelua fotografii de pe internet, mai ales daca o sa citezi sursa.
Problema ta poate tine de faptul ca vrei sa faci publicitate negativa si asta poate atrage o actionare in judecata si poti fi obligat la plata daca nu o sa dovedesti ca sunt reale afirmatiile tale.