| elena a întrebat:

Tata este decedat de 8 ani...mama vrea sa faca succesiune doar pe un apartament, din toata averea defunctului, se poate? Si cum?

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Hai sa lamurim lucrurile in mod organizat :
~ ipoteza nr.1) toti mostenitorii legali ai defunctului sunt de acord cu incheierea unui act de succesiune in care masa succesorala va cuprinde numai o parte din bunurile mobile si imobile care se mostenesc.
In acest caz, notarul incheie actul de succesiune potrivit declaratiilor si actelor prezentate de mostenitori, insa acestia isi asuma doua riscuri majore : primul, este legat de posibila crestere in timp a taxelor legale pe care tot ei, mostenitorii le vor plati in momentul cand vor dori sa incheie un act aditional pentru a completa primul act de succesiune cu bunurile nedeclarate initial. al doilea risc, f. posibil, este ivirea unor neintelegeri ulterioare intre mostenitori, situatie care, daca nu este evitata, poate creea tuturor multe neplaceri.
~ ipoteza 2) intrucat modul in care ai formulat intrebarea da loc la interpretari (creeaza dubii.), sa presupunem ca tu sau oricare dintre mostenitorii legali nu este de acord, chiar din start, ca mama sa ceara, iar notarul sa incheie un act de mostenire. incomplet.
In acest caz, persoana sau persoanele indreptatite si interesate se pot adresa, preventiv, cu o declaratie/notificare, oricarui notar pentru ca acesta sa consemneze cazul si sa-l inregistreze in registrul national. si in consecinta, actul de succesiune nu va putea fi incheiat daca nu vor fi declarate toate bunurile ramase de pe urma defunctului.
Daca mai doresti lamuriri, cere-mi.

6 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Succesiunea se face INTEGRAL, pe toata masa succesorala cunoscuta, deodata!
Timp de un an, se achita doar taxa notariala, iar dupa un an se achita si taxa aferenta valorii masei succesorale (cazul vostru). Taxele se suporta proportional cu cota parte din mostenire primita, de catre fiecare mostenitor pretendent.
Daca mostenitorii nu cad de acord asupra modului sau cuantumul impartirii, succesiunea se faace in instanta, in cadrul unei actiuni civile, intentat de unul din mostenitorii pretendenti.

| elena explică:

Cu ce?

| MihaiA a răspuns:

Elena, nu stiu sa-ti dau un raspuns exact, insa poti incerca asa : http://www.avocatnet.ro/content/forum

Iti trebuie un cont, pui o intrebare pe forum, si-ti vor raspunde avocati de meserie. In eventualitatea in care esti multumita de raspuns ii dai un calificativ, etc restul` il stii.
Pe urma mergi la un notar si rezolvi problema :D

| dalea a răspuns:

Apropo de raspunsul lui bula de mai sus :prin actiune intentata in instanta scapi mai ieftin, mult mai ieftin.Chiar ieri am discutat si eu problema aceasta cu cineva si ma sfatuit sa fac actiune in instanta si nu succesiune la notar.

| mami a răspuns:

Mergi la un notar cu intrebarea pe care ai pus-o aici

te intreb esti singura la parintzi, si parintzii tai au fost casatoritzi legitim

| cribus a răspuns:

Trebuie sa mergi la un notar