| LanguageMaster a întrebat:

Un avocat poate fi patron la o firmă?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

La modul general nu poate fi, cu unele exceptii.
Conform Statutului avocatului, citez:
"ART. 29
(1) Sunt incompatibile cu exercitarea profesiei de avocat, dacă legi speciale nu prevăd altfel:
a) faptele personale de comerţ exercitate cu sau fără autorizaţie;
b) calitatea de asociat într-o societate în nume colectiv, de comanditar într-o societate în comandită simplă sau în comandită pe acţiuni;
c) calitatea de administrator într-o societate în comandită pe acţiuni;
d) calitatea de administrator unic sau, în cazul unei pluralităţi de administratori, aceea de administrator cu puteri depline de reprezentare şi administrare, de preşedinte al consiliului de administraţie ori de membru în comitetul de direcţie al unei societăţi cu răspundere limitată;
e) calitatea de preşedinte al consiliului de administraţie sau al consiliului de supraveghere ori de membru în comitetul de direcţie sau în directoratul unei societăţi pe acţiuni.
(2) Avocatul poate fi asociat sau acţionar la societăţile cu răspundere limitată sau la cele pe acţiuni.
(3) Avocatul poate îndeplini funcţia de membru în consiliul de administraţie sau în consiliul de supraveghere al unei societăţi pe acţiuni ori de membru al consiliului de administraţie al unei societăţi cu răspundere limitată, cu obligaţia de a aduce acest fapt la cunoştinţa decanului baroului în care îşi exercită profesia. Avocatul va furniza toate explicaţiile asupra condiţiilor în care exercită funcţia de membru al consiliului de administraţie sau al consiliului de supraveghere şi va prezenta toate documentele doveditoare în acest sens, cu respectarea regulilor confidenţialităţii.
(4) Dacă consiliul baroului apreciază că exercitarea funcţiei de membru al consiliului de administraţie sau al consiliului de supraveghere este ori devine incompatibilă cu demnitatea şi cu regulile de conduită impuse avocaţilor, poate, în orice moment, să solicite celui interesat să părăsească funcţia pe care o ocupă. Decizia consiliului baroului va fi comunicată de îndată avocatului în cauză. Dispoziţiile art. 26 alin. (6) şi (7) se aplică în mod corespunzător.
(5) Încălcarea de către avocat a prevederilor alin. (4) constituie abatere disciplinară gravă."

3 răspunsuri:
| TheGentleman a răspuns:

Da. Dacă deține firmă de avocatură, el este patronul acelei firme

| LanguageMaster explică (pentru TheGentleman):

Sau o fabrică de ciment?

| TheGentleman a răspuns (pentru LanguageMaster):

Poate. Dar nu știu în ce măsură se va ocupa de ea. Dacă angajează oameni care să preia din atribuțiile de patron de ce nu?