| Mocanca_Bianca_1958 a întrebat:

Bună, sunt președinta a elevilor la mine la liceu și as vrea sa fac ceva pentru biblioteca, acum câteva zile am fost acolo și mi s-a spus ca nu au cărți "pentru adolescenți" cum a cerut o colega de a mea. Ea se referea la cărți de iubire, despre problemele adolescentine, gen Fluturi, jurnalul unui Adam etc. Dacă ma puteți ajuta cu un sfat. De unde as putea sa iau un sponsor pentru cărți, sau dacă are cineva sa doneze.
Mulțumesc anticipat

Răspuns Câştigător şi Apreciat de Editori
Bula
| Bula a răspuns:

Daca esti presedinta elevilor din liceu, poti initia o actiune anuala sau chiar trimestriala:
Fiecare elev sa caute si sa aduca pentru biblioteca scolii CEL PUTIN O CARTE, indiferent de subiectul ei!

Intr-un liceu sunt cel putin 2 x 12 clase, fiecare cu minim 20 elevi, deci minim 480 carti posibile.
Dar la majoritatea liceelor sunt chiar si 3 x 12 clase si peste 30 elevi, care inseamna deja peste 1000 carti la o singura actiune de acest fel!

Parintilor sielevilor le puteti explica (cu ajutorul dirigintilor) scopul acestor actiuni si faptul ca la o biblioteca este binevenita ORICE carte, de ORICE natura, fiindca si interesul elevilor este foarte diversificat... Cartile se pot cere si de la rude, vecini, prieteni care au biblioteci "mostenite", nefolosite.

Carti se mai pot obtine de la punctele de colectare de hartii (REMAT), anticariate, edituri, persoane fizice si juridice (firme, fundatii) etc., solicitand sponsorizari.

9 răspunsuri:
| Jassmina a răspuns:

Nu cauta donori pe site-uri, ca nu-ti trimite nimeni prin posta. Pune anuntul la avizierul scolii si discuta cu fiecare presedinte de clasa sa colecteze carti de la el din clasa si sa le doneze la biblioteca scolii.
In general, cartilede scoala ar trebui sa existe la biblioteca scolii, ma refer la cele din lista de literatura necesara orelor de limba romana, cartile despre iubire sun optionale si este problema fiecarui copil sa-si faca rost de ele (cerand de la alte colege, sau pe la vecini, prietenele mamelor samd).
ASta nu este datoria scolii sa le procure si sa le puna la dispozitia elevilor, pentru ca "iubirea" nu este o materie studiata la scoala si se presupune ca te duci acolo sa inveti, nu sa inveti sa iubesti.

| Volsvagan70 a răspuns (pentru Jassmina):

Pai nu citesti cartea la scoala. O citesti si tu acasa.
Parca eram incurajati sa citim, nu?

| Jassmina a răspuns (pentru Volsvagan70):

Dar baiete, esti incurajat sa citesti, dar nu pui presedinta scolii sa-ti caute tie carti! Iti cauti singura ca ai minte si gura sa intrebi, pe la prieteni, vecini, rude, colegi...
Cartile de iubire nu sunt subiecte de scoala, deci, sunt lectura suplimentara fara importanta pentru un adolescent.

| Volsvagan70 a răspuns (pentru Jassmina):

Da, dar cartile de la biblioteca nu trebuie sa fie doar subiecte de scoala, asta incerc sa zic.

| Mocanca_Bianca_1958 explică (pentru Jassmina):

De fapt eu cred ca mai multa importanta ar da un adolescent unei cărți despre iubire, tinerețe, adolescența. Sa cunoască aceasta etapa a vieții cu bune și cu rele. Plus ca la noi la biblioteca chiar sunt încurajați elevii sa aducă cărți de genul dacă au pe acasă.

| Jassmina a răspuns (pentru Mocanca_Bianca_1958):

Fetita draga, ce crezi tu la varsta asta este relativ!
Ca adult iti pot spune ca, un adolescent nu ia in serios si nu trateaza in serios problemele de dragoste, pentru ca nu are cum, este total lipsit de experinta si discernamant.
Oi fii tu presedinta elevilor, dar tot un copil afar experinta de viata ramai.
Cartile de dragoste sunt menite a fii citite si intelse de adulti mai mult decat de adolescenti. Educatia adolescentilor incepe in scoala, cu subiecte necesare dezvoltarii intelectuale ale copilului, in fiecare an introducandu-se alta si alta materie pana ajunge la maturitate cand are voie sa citeasca ce vrea, pentru ca este capabil sa inteleaga ceea ce pana atunci nu a fost. Aici apar si cartile de dragoste!
Cartile de literatura impuse de studiul limbii romane, au si pasaje scurte de dragoste, menite sa te faca sa intelegi la nivelul de inceput ce ar putea inseamna dragostea prin exemplele descrise de subiectul cartii.
Dar cartile adevarate de dragoste, de sex si alte materii, se studiaza acasa, in general dupa ce depasesti 18 ani, cand esti capabil sa intelegi despre ce se vorbeste acolo.
Tu nu ai nevoie la 15-16 ani sa cunsoti etape ale vietii de la 50 de ani de exemplu, pentru ca mai ai destule perioade in viata ta pe care trebuei sa le descoperi, experimentezi pana ajungi acolo.

Hai sa-ti dau un exemplu:
Cu multi ani in urma, prietena lui fii-miu, care avea 18 ani, imi spune intr-o discutie amicala ca, ea nu poate intelege ce nevoei mai ai de sex dupa 30 de ani, cand ea considera ca sexul trebuei sa fie facut la tinerete, cand se trezesc instinctele sexuale. Am ramas socata de raspunsul unei fete de 18 ani, care isi cam incepuse viata sexuala de cativa ani...
De atunci au trecut 15 ani, asa ca mai daunazi am intalnit-o, acum are 33 de ani si am intrebat-o daca mai face sex? La inceput nu a priceput, dar i-am adus aminte. S-a rusinat, a spus ca era o gasca care nu avea habar de multe, dar tot razand a spus ca inca mai are pana la 50.
Ei bine, aici vin eu care am peste 50 si spun, ca sexul se face cu mare drag si succes si dupa 50, mai ales cand este in strnsa legatura cu o dragoste puternica pentru partnerul de viata.

Deci este destul timp sa cunosti si sa intelegi dragostea, mai tarziu in viata, cand esti pregatit pentru ea. La varsta voastra de liceu, studia ti materiile de la scoala, ca sunt destule, iar cand devenit adulti, ajungeti voi si la romane siropoase de dragoste.

| Kaℓi a răspuns (pentru Mocanca_Bianca_1958):

Nu o lua in seama pe Cucoana Alba, ea le "stie" pe toate si da sentinte folosind cuvintele cu prea mare usurinta. Un adolescent are discernamant, e perioada in care acumuleaza si e laudabil ce vrei sa faci. Orice carte citita acum, la varsta formarii voastre ca adulti, e importanta, aduce un plus si va ajuta sa intelegeti viata si sa va dezvoltati gustul pentru lectura. Chiar si Sandra Brown (la care banuiesc ca s-a referit doamna), desi nu recomand! happy sunt atatea carti frumoase de dragoste, potrivite pentru adolescenti.

| BackAgain a răspuns (pentru Jassmina):

Nu toate romanele de dragoste contin scene de sex. Exista carti pentru adolescenti si tineri si exista carti pentru adulti. Cartile in care protagonistii sunt liceeni, prima dragoste, cu toate dramele si naivitatea adolescentei... alea pentru cine sunt? Nu pentru adolescenti si tineri?

| Sotir a răspuns:

Poti pune pe diferite site de exemplu pe olx, la jumate.ro etc ca vrei sa cumperi carti. Daca nu merge cauta pe internet un sponsor