| Petrovic a întrebat:

Care sunt limbile rare? Câteva exemple vă rog.

7 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

„Globalizarea si tehnologizarea galopanta au ca efecte secundare inclusiv disparitia rapida a unor limbi si dialecte. Limbile vorbite de mici populatii umane sunt printre cele mai amenintate de « atacul » computerelor si mass mediei. O serie de lingvisti rusi au lansat un proiect prin care incerca sa pastreze un numar de 5 din grupul celor mai rare limbi amenintate cu disparitia.

Ter Sami - vorbita doar de doua persoane, Ter Sami este probabil cea mai rara limba din lume. Este, de fapt, un dialect al limbii lapone care va disparea odata cu moartea celor doi vorbitori care mai supravietuiesc in nord-estul peninsulei Kola din Rusia. Majoritatea vorbitorilor de Ter Sami au fost eliminati in timpul regimului sovietic, sfarsind in gulag, in vreme ce restul au murit de batranete.

Kayardild - vorbita de 10 persoane. Este o limba folosita doar in insula Bentinckt de pe langa Australia. Conform specialistilor, va dispare in urmatorii 10-15 ani deoarece toti cei care o cunosc *** persoane varstnice, fara copii.

Ume Sami - este un dialect al limbii laponilor vorbit de circa 10 persoane care traiesc de-a lungul raului Ume din Suedia.

Pite Sami - de asemenea un dialect lapon, este vorbit de un grup de doar 20 persoane care traiesc de-a lungul granitei dintre Suedia si Norvegia. Este unul dintre cele 4 dialecte ale limbii Sami care nu are un alfabet sau o forma de scriere oficiala.

Limba Votica - Un mic grup de 20 persoane care traiesc in nord-estul Rusiei, in Ingria, mai vorbesc acesta limba straveche. Pe vremuri era limba oficiala a tribului votilor".

| IIIshaneIII a răspuns:

Limba de dinozaur este foarte rara

| Anon31241212 a răspuns:

Limbi rare sunt limbi care se vorbesc de un populatii mici de oameni sau care nu sunt de circulatie internationala cum sunt engleza, spaniola, germana sau franceza. Exemple : romana, norvegiana, suedeza, finlandeza, galeza, olandeza, flamanda, etc.

| Tuca10 a răspuns:

Romana, Italiana, Cele vorbite in tarile cu putini locuitori

| Anon31241212 a răspuns (pentru Tuca10):

Italiana nu este limba rara. Este vorbita de foarte multi oameni, nu doar de italieni. Gandeste te ca italiana o stiu jumate din romani, in special aia care au stat si stau in Italia.