| Marlushka a întrebat:

Domnul profesor de romana al meu mereu ne zice ca trebuie sa citim cat mai mult pentru a nu vorbi prost. Nu se pune daca inloc sa citesc dintr-o carte citesc subtitrarea la film?

Răspuns Câştigător
| L0st24indreams a răspuns:

Eu zic ca profesorul tau are dreptate, dar nu cred ca ai inteles ce a vrut sa spuna. Atunci cand citesti, chiar daca autorul iti da o descriere vaga a unui personaj sau al unui peisaj, tu iti poti imagina fiecare punct, fiecare detaliu. De fapt, asta fac si scenaristii unui film, deci, daca tu doar vezi filmul, ideile imaginative sunt deja consumate, si nu poti decat sa urmaresti un fir narativ. Deci, nu, nu este acelasi lucru. Si iti imbogatesti vocabularul citind, intradevad. Deseori in subtritrarilor filmelor, mai ales pe internet se gasesc multe greseli gramaticale, dezacorduri, au lipse de diacritice (ş, ă, â, ţ, etc.). Poate ca nu iti place sa citesti pentru ca nu ai gasit inca o carte potrivita. Eu, de exemplu, mi-am „descoperit" pasiunea pentru citit prin cartile cu creeaturi supranaturale, gen vampiri, vrajitori, extraterestrii etc. Dar, de acolo am ajuns sa citesc cu placere si alte romane. Acum eu citesc „Gradina Secreta" de Frances Hodgson Burnett. Nu stiu ce varsta ai tu, dar eu am terminat clasa a 6-a. Sper ca te-am ajutat, sau ca macar te-am facut sa intelegi. happy

4 răspunsuri:
| Wehrmacht a răspuns:

Uite parerea mea:

1. Daca ciesti carti nu ti se imbogateste imaginatia. Poti sa reti niste chestii d-acolo dar nu este imaginatia ta.Este a celui care a scris cartea.
2. Daca vrei sa iti imbogatesti vocabularul poti cauta sinonime, expresii frumoase...etc. si este mai eficient.
3. Daca nu gandesti pana sa vorbesti cititul nu o sa te ajute cu nimic.

Imaginatia mea provine din filme si jocuri.Sunt idei luate de acolo si modificate putin.Dar cea mai buna parte din ea este facuta de mine fara ajutor din exterior.
Nu prea citesc dar totusi nu vorbesc gresit si nici nu scriu gresit.

| Wøodenpints a răspuns (pentru Wehrmacht):

Nu la tipul ăla de imaginație se referea. Aia este creativitate, cu totul altceva.
Imaginația pe care ți-o dezvoltă cititul, se referă la imaginea pe care tu ți-o creezi în momentul în care citești o carte. Totul se întâmplă în mintea ta, tu stabilești cum să arate ce citești.
În filme și jocuri, imaginea îți este deja expusă într-un anume fel, și nu mai ai ocazia să-ți faci tu imaginile așa cum vrei. Le primești cum le-au făcut producătorii filmului sau al jocului.

Degeaba cauți sinonime dacă nu le iei dintr-un context. Nu o să reții mare lucru.

Iar la partea cu gânditul, nu-i neparat că dacă citești gândești și mai mult. Dar afli de ideile altor oameni, care au scris cărți, despre modul lor de percepție a lumii și punctul lor de vedere, ceea ce te face să ai alte perspective și orizonturi mult mai deschise.

| presus a răspuns:

Profesorul meu spune la fel. Dar mi-a mai zis ca daca vizionezi filme si citesti doar subtitrarea... cica iti pierzi 'imaginatia'. Eu si vizionez filmele cu subtitrare, si mai citesc (nu prea mult);">. Bafta!

| gratie a răspuns:

Mie doctorul mi-a spus ca nu e bine in primul rand sa citesti de pe un ecran pentru ca in timp acest lucru dule la miopie, hipermetropie, cataracta sau prezbitism (dupa 45 de ani)... te sfatuiesc sa citesti cartea pentru ca atunci cand vezi filmul nu-ti mai poti imagina tu ceea ce se intampla vezi direct totul personajele, culorile etc. (iti pierzi imaginatia) mai ales ca la filmele subtitrate de x pot fii multe erori de scriere pe cand in carti mai rar... Sper ca te-am ajutat!