| nemesmeda a întrebat:

Cum descrieti voi iubirea? Si ce muzica inseamna pentru voi iubire?

Răspuns Câştigător
| tudorvolcano a răspuns:

O întrebare destul de interesantă în legătură cu muzica.
Aș prefera să răspund folosind teoria din muzica bizantină, și din cea orientală.


Sunt mai multe maqam-uri/ehuri prin care iubirea se exprimă:

- Maqam Nahawand: Nahawand-ul oriental este considerată în muzica bizantină, în special cea românească, ca o variație a glasului 5, cu Vu ridicat și Zo coborât. Este un glas sentimental, un glas cu teme care se duc spre cel al atașamentului, spre iubire. Melodii foarte frumoase, care pătrund la inimă.
De exemplu, în muzica orientală, avem de exemplu Samai Nahawand:
https://www.youtube.com/......tps?/watch
În muzica bisericească de la noi, avem pe același glas, Antifoanele de la Liturghie, de exemplu Antifonul I pe ceea ce numim noi glas 5:
https://www.youtube.com/watch?v=AMB-tn7HY3g&t=22s&ab_channel=AndreiLupascu

- Maqam Sikah: glasul nunții. Temele atașamentului apar aici în muzica seculară. În muzica bisericească, este la noi glasul 4 leghetos, care se cântă, cu o mică variație, Ke Ifes, pentru Sfinții Mucenici și la Sfitele Mucenice de exemplu.
Exemplu de muzică laică în Orient:
https://www.youtube.com/watch?v=EUaPlry1f14&ab_channel=IssaMitriTarab
Un tropar de obște pentru o Sfântă Muceniță:
https://www.youtube.com/watch?v=AO8_c7wzh2Y&ab_channel=doxologia.ro

- Maqam Huzzam/Shed Araban/Hijaz/Shahnaz: în muzica laică, glasuri de petrecere, glasuri bucuroase, dar de asemenea și glasuri pătimașe, fiind glasul desfrâului, glasul beției, glasul unei desfătări fără măsură. Aici temele de iubire arată o iubire fără măsură, pătimașă.
În muzica bisericească, corespund cu glasurile 2 și 6, doar că acestea au un ethos complet diferit în Biserică, Glasul 2 fiind un glas al laudelor înalte, pentru Sfinte Dumnezeule, pentru Axion etc., iar glasul 6 este un glas înspăimântător, care cheamă poporul la pocăință, care învață pe popor frica de Dumnezeu. Deasemenea, glasul 6 este un glas funerar, foarte solemn.
Putem ignora aceste glasuri/maqamuri.

- Maqam Rahat al-Arwah (liniștea duhurilor): un glas numit în muzica bisericească și Glas 7 Varis Ihihastic. Glas al liniștii și al liniștirii, care pe vremuri calma soldații după o bătălie.
În muzica orientală, avem aici Bilayl ushatti, un cântec de iubire care descrie lacrimile care curg ca un râu al unei femeie îndrăgostite, dragoste asemenea unui dragon: Maqam Rahat al-Arwah este perfect pentru a face un contrast, deși textul arată izvoare de lacrimi, de dor de iubire aprinsă, notele maqamului calmează acest dragon al iubirii, care este aprins să scoată flăcări de dor:
https://youtu.be/0Rq6XxvZCv8
În muzica bisericească, avem Glasul 7 Varis:
https://www.youtube.com/watch?v=bdagzEitlS8&ab_channel=NectarieProtopsaltul

După cum vedem, iubirea se exprimă în multe forme în muzică. Sunt nenumărate alte forme de a exprima iubirea, acestea au fost câteva puține exemple.

| nemesmeda explică (pentru tudorvolcano):

Frumos dar nu asta voiam, ci iubirea dintre doi indragostiti, multumesc

| tudorvolcano a răspuns (pentru nemesmeda):

Scuzați, credeam că vreți exemple de cântece, pentru că ați inclus întrebarea pe tema muzicii.

Deși preferasem să fiu cât mai extins pe diferitele forme de iubire, pusesem și cântece care descriu și iubirea dintre doi îndrăgostiți în răspunsul meu:
https://youtu.be/0Rq6XxvZCv8
Maqam Nahawand, de asemenea, este considerat ca fiind un glas „romantic" după definiția populară, dat fiind sentimentalismul care se poate simți din notele care ies fie din voce, fie din instrument în cântare:
https://www.youtube.com/......tps?/watch

3 răspunsuri:
| aditimus a răspuns:

Iubirea nu se descrie in cuvinte, se traieste, se simte.