| dragalasa123 a întrebat:

sunt sigura care crede ca spovedania nu ajuta cu nimic? Adica daca faci pacate, iti ceri iertare de la dumnezeu cand iti faci rugaciunea.

Răspuns Câştigător
| Lizzu a răspuns:

Buna

Nu,nu esti singura sa stii.
Acum ceva timp am inteles, in urma unei luminite aprinse deodata in mintea mea,ca faptul de a te duce si a-ti marturisi tu "pacatele" in fata unui "preot","duhovnic" sau ce-o fi,este egal cu zero.
Si stii de ce? -Pentru ca aceia sunt simpli oameni, nu au harul sau "imputernicirea" de Sus de a ierta ei pacatele omenirii si ale tale. Sunt fiinte umane, cu pacatele lor,cu greselile lor si nimic mai mult,nimic nu le ridica mai sus la rangul de iertatori ai celorlalti oameni.

Daca crezi in Dumnezeu si simti nevoia totusi sa ceri iertare pentru ceva ce ai facut si il simti ca fiind grav,atunci cere-I direct Lui iertare si nu oamenilor in numele Lui. Nu are sens. Mi se pare ciudat.
Cu ce e mai presus de mine un popa care poate bea,injura,fumeaza,si cine stie ce curveli face --toate astea facandu-l poate si mai pacatos decat mine, care ma duc umil sa-i marturisesc lui pacatele mele minuscule, ca am mintit sau cine stie mai ce am facut.

Pe bune...

Si oricum, in ziua de azi, din pacate, nu poti avea incredere sa mai marturisesti nimic nimanui pentru ca niciodata nu stii cand le va intoarce impotriva ta.Nici macar unui preot.

34 răspunsuri:
| Angel0 a răspuns:

Are puterea pe care tu i-o atribui in mintea ta.In cazul tau =0.

| danay72 a răspuns:

Asa ne spune si Dumnezeu sa ne cerem iertare lui si sa incercam sa nu mai facem acele greseli.

| mona a răspuns:

Nu stiu cat ajuta si cat nu dar eu de fiecare data cand ma spovedesc ma simt mai bine

| imale a răspuns:

Ai dreptate. spovedeste'te in mod direct lui Dumnezeu. Preotul nu te poate ierta, nu te ajuta cu nimic. Dumnezeu este cel care iarta!

| Mădă0611 a răspuns:

Buna!
De fapt spovedania chiar ajuta, ajuta crestinii neoameni sa se simta oameni. Un om are mustrari de constiinta cand face un lucru rau, asa ca se mai gandeste daca poate trai cu acel gand sau nu, la crestini asa ceva nu exista; pacatuiesc, se spovedesc si sunt ca noi, puri.

| milan9 a răspuns:

IMEDIAT DUPĂ ÎNVIEREA SA (fapt ce confirmă importanţa vitală a ceea ce avea să spună), Mântuitorul Hristos transmis apostolilor HARUL SĂU şi a confirmat puterea acestui HAR de a ierta sau "dezlega" păcatele:

Ioan 20, 21 :"Şi Iisus le-a zis iarăşi: Pace vouă! Precum M-a trimis pe Mine Tatăl, vă trimit şi Eu pe voi (pe apostoli, ulterior – episcopi şi preoţi). "
Ioan 20, 22 :"Şi zicând acestea, a suflat asupra lor şi le-a zis: Luaţi Duh Sfânt; "
Ioan 20, 23 :"Cărora veţi ierta păcatele, le vor fi iertate şi cărora le veţi ţine, vor fi ţinute (taina pocăinţei şi iertării- taina Spovedaniei)."


Astfel, Dumnezeu i-a "autorizat" DOAR PE APOSTOLI în administrarea şi transmiterea acestui har divin.

| 7Dany a răspuns (pentru milan9):

Si nu crezi ca apostolii care zici tu ca au "autorizati" de a ierta sau nu pacatele s-ar fi facut vinovati cand ar fi rostit Tatal nostru in care se spune "iarta-ne cum iertam si noi "? Nu preotul, nu apostolul, nu omul ci Fiul omului ( dupa cum este scris, nu interpretat) ofera iertarea pacatelor.

| milan9 a răspuns:

Este ceva obişnuit pentru cei care nu fac parte din Biserică, să nu aprecieze importanţa vitală a spovedaniei!

| AvalohAlyn a răspuns:

Pai ar trebui sa stii ca Mantuitorul a binecuvantat Sf. Taina a Pocaintei.El ne-a spus sa ne caim din tot sufletul pentru pacatele facute si sa urmam urmatoarele:POST, RUGACIUNE, SF. TAINA A POCAINTEI SI Sf. TAINA A IMPARTASANIEI.Mantuitorul a binecuvantat, a sfatuit, a indemnat prin cuvintele Lui si a invatat pe Apostoli(bine nu le-a zis hai spovediti-va la preot dar a zis si a binecuvantat Pocainta(Spovedanie).La fel a binecuvantat si CEREASCA SI DIVINA SF.IMPARTASANIE,stii tu, atunci la Cina cea de Taina cand a spus sa luam Trupul(painea ce se da la Sf.Impartasanie) si Sangele (vinul ce se da tot la Sf.Impartasanie) Mantuitorului.
Personal ma duc sa ma spovedesc dar caut un preot sau un monah bun de tot, care da sfaturi, trebuie sa alegi oamenii nu sa te duci la unul care te cearta sau nu are timp.
NU UITA:Nu te SPOVEDESTI in fata preotului ci in FATA LUI DUMNEZEU! Tine mintea aceasta, de preot nu trebuie sa-ti pese ca te asculta ci trebuie sa iti pese si sa stii ca Dumnezeu te asculta! Lui ii marturisesti pacatele.
A, era sa uit ceva IMPORTANT:CITESTE CARTEA:Leacul uitat aceasta:
http://www.librariasophia.ro/......o-103.html

(PS:Te va ajuta mult sa intelegi rostul acestei Sf. Taine)

Numai bine iti doresc.O zi placuta!

| Cocîrlăndosu a răspuns (pentru AvalohAlyn):

N-ai cu cine, nişte tărani! laughing

| Someonewhoappreciatelife a răspuns:

În prezent Dumnezeu nu a autorizat pe nimeni să ierte păcatele. Doar apropiindu-ne de El prin rugăciune şi cerându-ne cu sinceritate iertare pe baza jertfei de răscumpărare a lui Isus o putem obţine (1 Ioan 2:1, 2).

| WholeWorldTeam a răspuns (pentru Someonewhoappreciatelife):

Nu cred ca esti informat bine.Ai auzit de " Luati duh sfant, carora veti ierta pacatele se vor ierta si carora le veti tine, tinute vor fi "?

| Someonewhoappreciatelife a răspuns (pentru WholeWorldTeam):

Desigur că cunosc aceste cuvinte din Ioan 20:23. De aceea am şi spus că ÎN PREZENT Dumnezeu nu a autorizat pe nimeni. Ceea ce a spus Isus în acest verset se referea, după toate probabilităţile la o responsabilitate ce au primit-o doar apostolii. Relatarea din Faptele 5:1-11 dovedeşte că apostolii au primit capacitatea miraculoasă de a înţelege dacă un păcat avea sau nu să fie iertat de Dumnezeu.
Dar, Biblia nu arată nicăieri că în afară de apostoli alţi creştini ar fi primit autoritatea de a ierta cuieva păcatele.

| sunrises a răspuns (pentru WholeWorldTeam):

"Numai Sângele lui Iisus vărsat pentru mântuirea noastră are rolul de a curăţa sufleteşte şi de a ierta păcate." Aşa este, doar în virtutea Jertfei Mântuitorului pot fi iertate păcatele. El este Cauza, El este Mântuitorul.

Şi tot El este Cel care, prin harul Său, ca dar, a încredinţat această puterea de a ierta păcatele, încă din timpul vieţii Sale şi anumitor oameni. Astfel în timp ce Hristos era în lume, puterea de a ierta păcatele a mai fost dăruită odată cu harul şi anumitor persoane, alese în mod special: apostolii, preoţii, episcopii.
Adresându-li-se celor cărora urma să le împărtăşească acest dar, Mântuitorul le-a spus (Ioan 20, 22-23):,,Şi zicând acestea, a suflat asupra lor şi le-a zis: Luaţi Duh Sfânt; Cărora veţi ierta păcatele, le vor fi iertate şi cărora le veţi ţine, vor fi ţinute.

| NGheorghe a răspuns:

Iisus zicz asa: "23. Deci, dacă îţi vei aduce darul tău la altar şi acolo îţi vei aduce aminte că fratele tău are ceva împotriva ta,
24. Lasă darul tău acolo, înaintea altarului, şi mergi întâi şi împacă-te cu fratele tău şi apoi, venind, adu darul tău. "


Popi zic sa vi la ei la SPOVEDANIE, poate te-or trimite si la fratele tau sa te impaci cu el, dar nu-i deloc grav daca nu mergi. Odata ce te-ai spovedit el stie ce ai facut, si apoi afla si... multi altii.

| Cocîrlăndosu a răspuns (pentru NGheorghe):

Ia zi Gheorghiţă, tu ce ai aflat pâna acum de la popi? Te întreb pentru că văd că eşti bine informat în domeniu!

| NGheorghe a răspuns (pentru Cocîrlăndosu):

La Revolutie, popa din satul bunici si-a luat tălpășița si dus a fost, si se vorbea atunci si de altii din satele vecine, iar un an mai tarziu se stia sigur nu doar ca a fost Securist ci si pe cine "trada" (trada= avea grija).

Ca sa-ti raspund la intrebare ar trebui sa afirm ca, exact de la ei, nu am aflat nimic.
Cat despre informatiile in domeniu ar trebui sa iti intre bine la bibilica ca intre Biserici si Stat( sau Guverne) nu ar trebui sa existe niciun fel de legatura. Guvernele reprezinta un aparat fara niciun fel de responsabilitate, de asuprire a populatiei prin frica, teroare si planuri ascunse, exact ce facea biserica catolica in eviul mediu. Oricum, cine se aseamana se aduna.

| Cocîrlăndosu a răspuns (pentru NGheorghe):

"Ca sa-ti raspund la intrebare ar trebui sa afirm ca, exact de la ei, nu am aflat nimic."

Ştii care e concluzia, nu? MĂNÂNCI RAHAT!

| NGheorghe a răspuns (pentru Cocîrlăndosu):

Pe semne ca te doare tare daca altii rationeaza.
Eu, andreidu, LiZa29 si altii care nu au postat aici vedem ca nu are nicio logica faptul de ati sparge tie craniul si apoi sa mergem la un popa care sa ne spovedeasca ca sa fim iertati si mantuiti.
Daca te consideri mai profund atunci lumineaza-ne!

Altceva, pana sa tragi o concluzie, ar trebui sa-mi raspunzi la o intrebare: Ce motiv as mai avea eu ca sa raman un curios care vrea sa afle ce doctrine are un popa in cap cata vreme eu am avut ocazia sa cunosc scopurile ascunse ale acestei meserii?, de vreme ce un om care se spovedeste transmite niste informatii, caz in care popa are marea sansa de a devenii un tradator si un informator bine rasplatit.
Saracutu de tine, poate tu nu ai auzit expresia "Dosarele Securitatii".

(fa un efort si scrie mai igienic)

| Cocîrlăndosu a răspuns (pentru NGheorghe):

Eşti un mincinos ordinar!

| Lizzu a răspuns (pentru NGheorghe):

Total de acord cu tine!

| Lizzu a răspuns (pentru Cocîrlăndosu):

Heeei,mai usurel! Mai pune frana.

| Lizzu a răspuns (pentru Cocîrlăndosu):

Am vazut pe unde ai comentat ca tu crezi in Dumnezeu si te vrei crestin, atunci nu intelege mintea mea de ce vorbesti asa cu oamenii. Omul ti-a vorbit obiectiv pur si simplu, iar tu jignesti.

| Cocîrlăndosu a răspuns (pentru Lizzu):

Păi un minicnos şi un calomniator merită altceva?

| Lizzu a răspuns (pentru Cocîrlăndosu):

Nu avem de unde stii daca cineva minte sau nu, pentru ca nu cunoastem noi adevarul absolut si nici nu vom cunoaste vreodata.
Tu de ce tii partea la preoti? Nu ai vazut si nu ai auzit cate prostii fac si ca sunt oameni cu masti si nimic mai mult. Sunt si preoti adevarati dar foarte rari si din pacate nu ai de unde sa ghicesti ca la alba-neagra care e cel adevarat si cel prefacut...asta e...
Fiecare ne stim adevarul personal si parerile.

| Lizzu a răspuns (pentru Cocîrlăndosu):

Nu avem de unde stii daca cineva minte sau nu, pentru ca nu cunoastem noi adevarul absolut si nici nu vom cunoaste vreodata.
Tu de ce tii partea la preoti? Nu ai vazut si nu ai auzit cate prostii fac si ca sunt oameni cu masti si nimic mai mult. Sunt si preoti adevarati dar foarte rari si din pacate nu ai de unde sa ghicesti ca la alba-neagra care e cel adevarat si cel prefacut...asta e...
Fiecare ne stim adevarul personal si parerile.

| NGheorghe a răspuns (pentru Cocîrlăndosu):

Băi băiatule, au trecut patru secole si s-a schimbat si mileniul. Cu tine ce s-a intamplat? Ai ramas socat de sistemele politice de nu ai auzit de fair-play?
Daca pui intrebari si lumea iti raspunde ai face bine si tu sa raspunzi la intrebarile pe care ti le pun altii!
Apoi daca aduci acuzatii ai face bine sa ti le sustii!
Iar pana una alta, ca sa ramai conectat la realitate:
http://ziarulvesel.wordpress.com/......nationala/

Răspuns utilizator avertizat
| sitărescu a răspuns:

"sunt singura care crede ca spovedania nu ajuta?"

Tu de câte ori te-ai spovedit cu adevărat sincer?

Spovedanie sinceră nu înseamnă părinte eu nu fac, nu dreg (și începi să înșiri păcatele altora).

Spovedania e o auto- judecată a propriilor păcate.

La a 2-a venire oricum, se vor da pe față toate păcatele, doar că atunci nu te vei mai putea dezice de ele.

E bună și rugăciunea particulară, doar că un timp îndelungat fără Spovedanie slăbănogește sufletul.

Efectul Spovedaniei nu e condiționat de virtuțiile preotului ci, de calitatea propriei mărturisiri.

Iertarea vine în virtutea făgăduinței iertării, pe care Mântuitorul a ales s-o transmită apostolilor și urmașilor lor.

Preotul, nu de la sine-putere decide dezlegarea păcatelor ci, pune în aplicare o promisiune lăsată de Hristos.

Pt ca Spovedania să-și producă efectele e foarte necesară și o strădanie continuă de a lupta cu ispitele.

| Cocîrlăndosu a răspuns:

Nu te spovedi ca e naşpa! Poţi să faci cancer la aţă! Aţa care iţi ţine urechile!

| 7Dany a răspuns:

Ba da ajuta si asa zisa spovedanie sau marturisire. De multe lucruri ( de vicii spre exemplu ) nu poti scapa asa de usor si ai nevoie de cineva care sa-ti fie aproape, sa stie prin ce treci, sa te incurajeze in lupta pe care o duci, si sa se roage pentru tine si cu tine. Problema apare cand cineva crede ca doar spovedania este valabila si ca se face doar de cateva ori pe an. Este valabila si marturisirea directa spre Dumnezeu. Mai ales ca un pacat nu poate astepta zile, saptamani sau luni de zile sa fie marturisit, pentru ca nu sti cand pleci de pe pamant...

| sunrises a răspuns:

Daca pentru pacatele spovedite respective a existat pocainta (regretul sincer, constientizarea gravitatii), si dacă ele nu mai sunt repetate, Dumnezeu a dezlegat acele greseli facute, au fost iertate! Si asta inseamna ca nu vor mai fi imputate la Judecata finala...

Iata ce spune Apostolul Pavel:
Romani 7, 9 – "Acum ma bucur, nu pentru ci v-ati intristat, ci pentru ca v-ati intristat spre pocainta. Caci v-ati intristat dupa Dumnezeu, ca sa nu fiti intru nimic pagubiti"
Romani 7, 10 - "Caci intristarea cea dupa Dumnezeu aduce pocainta spre mantuire (…) iar intristarea lumii aduce moarte."

Un pacat mai greu nu trebui expulzat "cu forta" din constiinta doar pentru a fi uitat, doar pentru a ne fi noua mai bine. Ramanerea lui in constiinta (daca nu poate fi uitat, trecut cu vederea) este intr/un fel, pretul impacarii cu Dumnezeu, al unei smerenii adevărate –conditie pentru mantuire:

"Căci, oricine se înalţă pe sine se va smeri, iar cel ce se smereşte pe sine se va înălţa." - Luca 14, 11
"Zic vouă că acesta s-a coborât mai îndreptat la casa sa, decât acela. Fiindcă oricine se înalţă pe sine se va smeri, iar cel ce se smereştepe sine se va înălţa." – Luca 18, 14;

| ArinaRya a răspuns:

Corect, Isus este Mijlocitorul si Salvatorul, El este Savaotul! Lui Isus sa ne rugam, nu oamenilor. Caci Isus a fost si om si duh, Isus este singurul Mijlocitor, doar El poate ierta pentru ca si-a dat viata pentru noi, iar prin asta ni s-au iertat toate pacatele