Si la confesiunea baptista se vorbeste tot de Dumnezeu, insa credintele sunt diferite in multe privinte, de exemplu baptistii cred ca nu au voie sa faca anumite lucruri pe care probabil le faceati voi sau le invatati la ora de religie ortodoxa. Totusi, nu inteleg de ce nu a stat, putea sa se informeze sa cunoasca mai bine alta religie. Daca el stia ce crede, nu cred ca era in vreun pericol.
Sectantii au ajuns si ei dupa 2000 de istorie a Bisericii sa auda si ei de "botez", dar cam tarziu pentru ei caci nu prea stiu ce inseamna. Confunda lucrurile.
Sunt soua lucruri total diferite "marturisirea credintei" si "Botezul" (ca intrare in Legamantul HARULUI, un echivalent petru ceea ce era la pruncii evreilor CIRCUMCIZIA)!
Evreii Vechiului Testament dar şi creştinii Bisericii nu au îndrăznit să-i nedreptăţească tocmai pe prunci şi să-i îndepărteze jumătate de viaţă de la unirea cu Hristos!
1). Astfel, evreii aveau "intrarea în legământ" (SINGURUL "BOTEZ" al evreilor aplicat pruncilor), la vârsta prunciei: CIRCUMCIZIA,
2). Iar Biserica, a dat inca de la INCEPUTUL EXISTENTEI EI această posibilitate a HARULUI inclusiv la această vârstă:
- Irineu de Lyon (anii 130-202!): "Iisus a venit sã mântuiascã prin Sine pe toţi, adicã pe cei ce se renasc printr-însul pentru Dumnezeu: pe copii pe tineri şi pe bãtrâni"
- Origen ( anii 185 - 254 d.Hr!) spune: "Biserica a primit de la apostoli tradiţia de a împãrtãşi şi pruncilor botezul".
Există însă foarte multe contexte din care reiese faptul ca apostolii botezau întreaga familie sau intregul grup al celor dinaintea lor.
Matei 28, 19-20 mai degrabă sugerează botezul în masă ("botezaţi toate neamurile") decât să "departajeze" grupe de vârstă! Această diferenţiere greşită nu este posibilă decât într-o imaginaţie suprapusă realităţii…
"Drept aceea, mergând, învăţaţi TOATE NEAMURILE, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh," - Matei 28, 19-20
Sau
- I Corinteni 1, 16: "Am botezat şi casa lui Ştefana; afară de aceştia nu ştiu să mai fi botezat pe altcineva." Prin expresia "casa lui Ştefana", Apostolul Pavel nu exclude pe nimeni din familia respectivă. În nici un caz copiii!
Sursa incerta 13 ian 2013 00:13
Despre botezul copiilor, Noul Testament vorbeşte în repetate rânduri:
- I Corinteni 1, 16: "Am botezat şi casa lui Ştefana; afară de aceştia nu ştiu să mai fi botezat pe altcineva." Prin expresia "casa lui Ştefana", Apostolul Pavel nu exclude pe nimeni din familia respectivă. În nici un caz copiii!
- I Corinteni 10, 2: "Şi toţi, întru Moise, au fost botezaţi în nor şi în mare."
- I Corinteni 12, 13: "Pentru că într-un Duh ne-am botezat noi toţi, ca să fim un singur trup, fie iudei, fie elini, fie robi, fie liberi, şi toţi la un Duh ne-am adăpat."
- Luca 3, 21: "Şi după ce s-a botezat TOT POPORUL, botezându-Se şi Iisus şi rugându-Se, s-a deschis cerul."
- Fapte 13, 24: "După ce Ioan a propovăduit, înaintea venirii Lui, botezul pocăinţei, la TOT POPORUL lui Israel."
- Fapte 2, 41: "Deci cei ce au primit cuvântul lui s-au botezat şi în ziua aceea s-au adăugat ca la trei mii de suflete." De ce trebuie unii să presupună că între cei trei mii de oameni prin care s-a întemeiat la început Biserica, nu se aflau şi copiii acestora? Cum puteau rămâne tocmai ei în afara Bisericii, rupţi parcă şi de părinţii lor? De unde barbaria şi păgânitatea unui astfel de mod de gândire?
Am observat ca @milan9 ori nu isi cunoaste credinta, fiindca raspunde cu aceleasi argumente pe care noi deja le-am explicat, arhiva lui are doar vreo doua texte din domeniu, asa ca le scrie pe aceleasi cam cat dureaza o discutie( si despre acest subiect continua sa repete acelasi lucru, in loc sa scrie el comentarii in care eventual ar putea sa ne "demonteze" argumentele noastre), ori credinta lui o fi oare confuza si i-a predat acele texte nefiind altele ce sa argumenteze acea credinta?
Probabil nu e "accesibil tuturor", cum spune el, sa isi cunoasca si apere credinta.
Dar intr-un fel este bine, stim dinainte exact ce o sa raspunda.
Nu consider ca imi repet mesajele. Iata poate prima data cand o fac la aceasta intrebare:
"Sectantii au ajuns si ei dupa 2000 de istorie a Bisericii sa auda si ei de "botez", dar cam tarziu pentru ei caci nu prea stiu ce inseamna. Confunda lucrurile.
Sunt doua lucruri total diferite "marturisirea credintei" si "Botezul" (ca intrare in Legamantul HARULUI, un echivalent petru ceea ce era la pruncii evreilor CIRCUMCIZIA)".
Bună.
Tu de ce nu te duci la o biserică de altă religie să vezi cum e?
Așa și el, dacă nu are aceeași religie cu tine ce nu pricepi?
Pa, pa.
Sincera sa fiu, nu prea merg la biserica mea, decum la alta.Si nu pentru ca nu as fi credincioasa,din contra. Oricum, nu asta e ideea, si am inteles, doar ca era o simpla ora, si chiar deloc complexa.Era asa greu sa stai sa asculti despre Iisus si altele ce au legatura cu El? Crede-ma caci daca i se spala creierul cu alte ciudatenii,si din cauza orei aleia,era convins sa isi schimbe religia, atunci nu mai postam intrebarea pe TPU, dar datorita faptului ca era o ora banala, mai mult ca sigur pleca de plictiseala. Oricum, multumesc pentru raspuns, din atatea am inteles si mai mult decat ar fi trebuit
. O seara placuta!
"De unde barbaria şi păgânitatea unui astfel de mod de gândire?"
De la Dumnezeu!
MATEI 3, 13. Atunci a venit Isus din Galilea la Iordan, la Ioan, ca sã fie botezat de el.
14. Dar Ioan cãuta sã-l opreascã. "Eu", zicea el, "am trebuintã sã fiu botezat de Tine, si Tu vii la mine?"
15. Drept rãspuns, Isus i-a zis: "Lasã-Mã acum, CACI ASA SE CADE SA IMPLINIM TOT CE TRBUIE IMPLINIT." Atunci Ioan L-a lãsat.
LUCA 3, 23. Isus avea aproape treizeci de ani, când a început sã învete pe norod si era, cum se credea, fiul lui Iosif, fiul lui Eli,
ISUS HRISTOS s-a botezat la APROAPE 30 de ANI, nu la 12 sau la 7 zile. Taierea imprejur arata ca acel om facea parte din poporul evreu nu ca devenea crestin. Iar ai incalcat PORUNCA a opt-a dragul meu.
Hristos a primit la vârsta PRUNCIEI botezul evreiesc (circumcizia). Botezul lui Ioan nu a fost decat UN ACCIDENT (o prevestire a spovedaniei prin se iarta prin HAR) in istoria poporului evreu, un fapt unic, care chema libertatea umană spre regretarea păcatelor. A fost doar un gest simbolic spre pocăință, spre regretarea păcatelor.
Mântuitorul Hristos a primit ca PRUNC "botezul Legii iudaice" – CIRCUMCIZIA. Până la Învierea Mântuitorului, acesta a fost singurul "botez", calea de intrare în LEGĂMÂNTUL pe care evreii îl aveau cu Dumnezeu.
Acel "botez" nu încălca drepturile copilului pentru că Legământul sacru al evreilor era privit ca DAR, ca legământ al promisiunilor şi profeţiilor divine. Era o dovadă a devotamentului față de legea Lui Dumnezeu…
"Botezul" făcut de Sf. Ioan Botezătorul a fost doar un FAPT IZOLAT, nicidecum procedura obişnuită a evreilor.
Tot la fel Scriptura prezintă cazuri de botez atât ale celor mici (când se prezintă botezul unor "case" întregi) cât şi al celor maturi (doar pentru că aceştia erau deja maturi şi nu puteau rămâne nebotezaţi).
Botezul iarta pacatele savarsite inainte de a fi fost botezat. Daca un musulman de 40 de ani se face crestin atunci el este botezat atunci, nu mai ai cum sa-l faci din nou copil (pentru a beneficia integral in viata sa de harul divin). Acel botez tarziu este insotit si de spovedanie, de marturisire.
Botezul nu ofera insa imunitate pe tot restul vietii. CAderile in pacat se redreseaza prin harul si iertarea sfintei spovedanii.
Iti zic din experienta. Milan9 nu doreste dialog.
El cand comenteaza, nici macar nu apasa pe butonul „Raspunde" la ceea ce afirmi. Ci comentaeza la comentariul sau ca sa para ca el vine cu mult mai multe argumente.
Desi cred ca protestantii au mici probleme (ce poate chiar ortodocsii au dreptate), ortodocsii nu au spatiu de interpretare si crestere, cel putin cei habotnici.
De asta trebuie sa zic: interpretarea ta a crestinatatii, chiar cu bun simt, nu am vazut niciodata ca cineva ca interlocutorul sa admita si in puncte minimale ca greseste.
Inainte sa se gandeasca Milan9 ca e atac la persoana (cine stie, poate imi va raporta raspunsul in acest fel) nu e. E pur si simplu experienta mea legata de felul sub care dialogul are loc.
TPU ofera butoane de a raspunde ca sa faci corectii dar din pacate, daca cineva i-ar raporta raspunsurile lui ca si Spam, el s-ar simti discriminat.
Deci postarea mea doar vrea sa aminteasca asta: sunt persoane ce nu pastreaza formatul de dialog ce TPU il ofera si sa anunt ca acest format este accesibil lui Milan dar el nu vrea sa il ia in vedere.
Cine stie, daca Milan va citi, poate e si ocazia lui sa isi imbunatateasca (desi imi amintesc ca i s-a amintit de mai multe ori sa apese pe Raspunde) stilul de dialog.
Toate bune!
Desi cam off-topic, colegul tau ar trebui sa treaca la ortodocsi deoarece baptistii au schimbat cum au vrut Adevarul si traiesc in minciuni si erezii. Daca vrei, incearca sa il sfatuiesti incet incet sa se boteze la ortodocsi. Ingerii din Ceruri se vor bucura, il vei salva si pe el, si pe tine.