| Gabiiiiiii a întrebat:


Care este ritualul de a te spovedi? Stiu ca trebuie tinut post, si sa te duci la preot si sa-ti marturisesti pacatele Domnului.
Am multe pacate, din care unele grave si ma simt 'vinovat' fata de mine.
Va multumesc. Ofer Funda.

Răspuns Câştigător
| gratargratar a răspuns:

Nu se tine post inainte de spovedanie, numai inainte de impartasanie.
De spovedit, te poti spovedi oricand simti nevoia (preotul fiind disponibil).
Te sfatuiesc sa-ti alegi un duhovnic. Dupa spovedire, iti va da un Canon (unii nu dau, depinde de preot). Apoi, poti intreba, pe preotul respectiv, cand te poti impartasi si cate zile de post trebuie sa tii inainte de a te impartasi. Faci cum iti spune el.

Dar trebuie facut totul cu constientizare, nu mecanic. Adica cu smerenie si dragoste.

10 răspunsuri:
| danay72 a răspuns:

Fiind o traditie, in Biblie nu scrie acest ritual.Dar esti de apreciat ca vrei sa te caiesti sincer. Poti sa ii spui lui Dumnezeu in rugăciune ce ai facut si sa iti ceri iertare, apoi sa nu mai practici acel lucru.

| T0T a răspuns:

De ce ai avea nevoie de alt om, la fel ca tine, ca să împărtășești ceva unei divinități? Și cine ți-a spus că trebuie să faci așa, ce argumente ți-a oferit, cât de relevante erau și ce bază aveau ele?

| milan9 a răspuns:

Harul lui Dumnezeu este cel care aduce iertarea păcatelor în Biserică. Din punctul de vedere al celui care îşi mărturiseşte păcatele, este necesară sinceritatea mărturisirii, regretul profund şi sincer pentru greşelile făcute, hotărârea de schimbare în bine a vieţii.
Fără regretul pentru faptele rele, taina spovedaniei (taina pocăinţei) nu-şi poate face efectul.
Harul lui Dumnezeu nu poate lucra în mod automat, iertând cu forţa în mod obligatoriu dacă libertatea omului nu-şi exprimă regretul pentru păcatele săvârşite...

| milan9 a răspuns:

Întreaga viaţă este o luptă crâncenă cu păcatul cu orice formă a răului, este un effort de "a urca panta", de a progresa moral, de a ne forma moral. Mijloacele pe care le avem în această luptă sunt mai multe: harul încredinţat prin lucrările Bisericii, faptele bune, credinţa puternică, rugăciunea, înlăturarea patimilor, dobândirea virtuţilor (în care la loc de cinste se află SMERENIA), empatizarea cu semenii şi iertarea lor, etc…
Încurajator în această luptă este progresul. Este necesar să ne observăm permanent măcar un minim progres spiritual… happy

| milan9 a răspuns:

Spovedania nu este o "traditie" asa cum sustine iehovista @danay ci este o caracteristica a Bisericii prezentate in Noul Testament.

IMEDIAT DUPĂ ÎNVIEREA SA (fapt ce confirmă importanţa vitală a ceea ce avea să spună), Mântuitorul Hristos transmis apostolilor HARUL SĂU şi a confirmat puterea acestui HAR de a ierta sau "dezlega" păcatele:

Ioan 20, 21 :"Şi Iisus le-a zis iarăşi: Pace vouă! Precum M-a trimis pe Mine Tatăl, vă trimit şi Eu pe voi (pe apostoli, ulterior – episcopi şi preoţi). "
Ioan 20, 22 :"Şi zicând acestea, a suflat asupra lor şi le-a zis: Luaţi Duh Sfânt; "
Ioan 20, 23 :"Cărora veţi IERTA PĂCATELE, le vor fi IERTATE şi cărora le veţi ţine, vor fi ţinute (lucrare încredinţată Bisericii).

| Anonimuserr a răspuns:

Ții post, te împărtășești și te spovedești.
Foarte urât că ai multe păcate. Domnul te va ierta. E bine că înceasul al 12-lea îți mărturisești păcatele. Niciodată nu este prea târziu.
http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/3spovedania.htm
Nu e o regulă cu postul. Poți să te spovedești și așa fără probleme. Este bine că ai ales acest lucru. Această cale de purificare a păcatelor.
Indicat este în aceiași zi să citești rugăciunea înainte de spovedanie. Este foarte utilă.

| TrăieşteClipa a răspuns:

Unul dintre scopurile bisericii este acela de a te face sa te simti vinovat.
Pacatele le marturisesti "domnului" preot in primul rand care are in carca pacate de ti se face parul maciuca, dar este istet si nu le spune la nimeni.
Are o lista pregatita cu intrebari la care tu raspunzi cu da sau nu.
Cand subiectul devine interesant atunci duhovnicul cere detalii.
Ai aici lista intrebarilor pe care le face preotul:
http://www.scechurch.org/biblioteca/files/spovedanie.pdf

Dupa cum poti observa citind lista, se pare ca traim inca in Evul Mediu cand biserica avea drept de viata si de moarte asupra oamenilor.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pai intai trebuie sa te poti ierta tu pe tine insuti in inima ta,nu din varful buzelor, si apoi sa te spovedesti. daca ai constiinta e cam greu sa te ierti, dar stii? cainta este cazna sufletului, si daca el se caieste si regreta, inseamna ca-i e usor sa se si lase de pacatele marturisite.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Gruparea pagana iehovista, falsificatoare a versetelor biblice, la comanda satanei, n-are caderea de a vorbi nici de traditie, nici de preoti si nici de Dumnezeu.
Iehovistii neaga pe Dumnezeu, fiindca neaga Sfanta Treime si neaga dumnezeirea lui Iisus Hristos.
Organizatia iehovista este barca anatematizata a satanei, in care urca inselatii si ratacitii infratiti cu Arie, al doilea Iuda.

| raduthebest a răspuns:

Ai avea nevoie si de un indreptar, adica de un fel de registru unde iti poti scrie pacatele pe care doresti a le spovedi. Asta pentru a nu uita vreunul in momentul in care te vei vedea la spovedanie. Foarte bine faci ca vrei sa te spovedesti. Mult succes!