| Zazen a întrebat:

Ce parere aveti despre superstitiile religioase? Ne pot,, apropia"aceste aberatii de Divin? sau de fapt sunt o masinarie subliminala cu intentie de manipulare si profit!? https://www.youtube.com/watch?v=_n2BcHUXjHY

Răspuns Câştigător
| AC4S4 a răspuns:

Eu cred ca aceste superstitii nu te apropie de Dumnezeu, din contra, te departeaza. Sa crezi ca te ajuta sfintii daca pupi moastele, sau ca te ajuta cu ceva ca bei apa sfintita, sau sa inconjori biserica... lucruri de genul le consider manipulari.

30 răspunsuri:
| danay72 a răspuns:

Dumnezeu nu e de acord cu ele.Deuteronom 18:10-12

| RAY a răspuns:

Ce nu face omul pentru bani? normal ca sunt vrajeli

| VelaJohnny a răspuns:

„ Ne pot,, apropia''aceste aberatii de Divin?" - din moment ce le consideri aberatii, e clar ca nu consideri ca ne pot apropia de Creator, si iti dau dreptate. In categoria superstitiilor intra si sarbatorile „batranesti" religioase, la care religia ortodoxa a renuntat de ceva timp la ele, dar care s-au pastrat, precum, ca in cutare zi nu e voie sa faci cutare munca, ca e cutare sfant sarbatorit sau cutare eveniment, sa speli haine, sau sa invarti lucruri, etc. Stiu de la bunica, care insista sa nu pun nici o caciula pe masa, pentru ca (virgula) cartitele vor face musuroaie, sau ca e gresit sa mananci stand in pragul usii. Si-a schimbat religia din ortodoxa, devenind penticostala, si desi, in prezent si religia ortodoxa condamna traditiile astea, si nici ea nu mai e ortodoxa, tot le tine. Trist...

Răspuns utilizator avertizat
| VelaJohnny a răspuns (pentru Zazen):

Mai degraba la categoria obiceiuri. Sunt preoti care s-au obisnuit sa fie platiti si fara sa ceara vreo plata, mai ales la tara. Mentalitatea multora, mai ales a celor in varsta a fost sa ii invete pe cei ce au o pozitie mai inalta sa isi faca treaba doar daca isi primesc a doua plata, pe langa salariu, spre exemplu, cand merg la medic. Cand vine vorba de lucruri spirituale, Biblia spune urmatorul lucru „Fără plată aţi primit, fără plată să daţi" (Matei 10:8). Am auzit, conform unui reportaj al Antenei 3, ca preotii platesc o taxa la cei mai inalti, pentru a ramane in parohia respectiva, taxa pe care o platesc din banii de la enoriasi. In cazul asta, cu plata au primit responsabilitatea de preot, cu plata se achita de responsabilitatile care ii revin ca preot, sa inmormanteze, sa cunune etc...

Răspuns utilizator avertizat
| VelaJohnny a răspuns (pentru Zazen):

Implinirea spirituala consta in a urma calea stabilita de Creator, pe care a stabilit-o el pentru noi. Daca i ne-am inchina dupa normele stabilite de noi, n-ar avea nici o valoare acea inchinare. Si credinta se observa in faptele noastre. Credem in Divinitate, actionam conform convingerii noastre. Dupa ideea asta, fa-ti o idee, cam cati oameni cred cu adevarat in Dumnezeu? Si consider necesar sa cunosti cine e Creatorul pentru a avea incredere cu adevarat in el. Nu poti sa spui „Am incredere in X" dar nu il cunosc. Ideea asta ma duce cu gandul la sperantele si increderea pe care si-o pun oamenii in candidatii politici inainte de alegeri. N-au habar ce persoane sunt cu adevarat necunoscandu-le, ce interese urmaresc, ale oamenilor sau personale, dar sustin cu inflacarare ca partidul/persoana X e competenta pentru presedintie. Increderea e nefondata, si in cele mai multe cazuri dezamagitoare.

Răspuns utilizator avertizat
| VelaJohnny a răspuns (pentru Zazen):

Pe Biblie. Acum 3500 de ani a inceput scrierea ei, si nu exista nici o dovada ca si-a alterat mesajul odata cu trecerea timpului, fiind copiate manuscrisele, doar presupuneri. Esenta e aceeasi, compara cele mai vechi manuscrise descoperite, cu cele mai recent copiate, si vei vedea ca nu exista diferente care sa altereze mesajul. De asemenea, documenteaza-te despre grupurile de persoane care copiau cartile Bibliei. Iti dau un pont, dupa copiistul Legii, Ezra, multi au format un fel de breasla, care urmareau pastrarea unor parti importante din Scripturile ebraice. Regulile erau foarte stricte, si materialul copiat era la sange verificat. Daca se facea o greseala, o luau de la inceput cu scrierea din cate am inteles. Asta e doar un exemplu.

Răspuns utilizator avertizat
| VelaJohnny a răspuns (pentru Zazen):

„Ai idee in sute de ani de cate ori si in cate limbi a fost tradusa" - in doua limbi, Scripturile ebraice in ebraica si cu 3 secole inainte de era noastra, si in limba greaca. Cele grecesti, originalul unor scripturi a fost in ebraica, dar s-au tradus si in greaca. Si cele grecesti, si cele ebraice, in primele secole ale erei noastre s-au tradus in latina.

„cum poti crede ca nu a fost alterat mesajul?" - pentru ca m-am documentat inainte de a crede. Daca e cineva naiv intre noi doi, eu nu as avea cum sa fiu. Argumentele pe care le-am adus sunt solide, si argumentele tale, n-au nici o relevanta, si nici nu le darama pe ale mele.

„au ramas,, intacte'' - n-am spus ca au ramas intacte, citeste cu atentie. Am spus ca esenta nu s-a schimbat, mesajul e acelasi. Acum, ca s-a copiat diferit unele expresii si cuvinte, fiind inlocuite cu sinonime ale acestora, mare branza.

Cat despre numele si titlurile Creatorului, esti slab documentat. Yahwe e substantiv propriu, indica numele, si este o redare a Tetragramei YHWH, iar restul sunt titluri, substantive comune. Adonai inseamna „domn", El Shadai (despartit) inseamna „dumnezeul muntilor", El `Olam inseamna „dumnezeul cel vesnic", El `Elyon inseamna „dumnezeul cel mare", Elohim inseamna „dumnezeii" si este un plural de politete. Vrei sa iti arat in Biblie ca apar aceste titluri?

„de ce in VT este descris intr-un,, fel'' iar in NT se schimba?" - arata-mi cum se schimba descrierea.

„nu stiau ce forma are pamantul" - eu cred ca stiau destul de multe despre forma Pamantului, desi nu au iesit in spatiu.
Isaia 40:22 „El este Cel care locuieşte deasupra cercului pământului"
Iov 26:7 „El întinde nordul peste spaţiul gol, suspendă pământul pe nimic"

„nu stiu daca poti digera aceste informatii..." - nu, probabil m-as chinui sa te corectez, scriind doua randuri pentru fiecare rand pe care l-ai scris, daca tot in stilul asta ai scrie si restul informatiilor tale.

Documenteaza-te despre soferimi. „Breasla" asta a luat fiinta in a doua jumatate a secolului 6 inaintea erei noastre, cand iudeii s-au intors din exilul babilionean. Ei si-au asumat responsabilitatea de a copia textul Scripturilor ebraice pentru a se pastra. Mostenitorii soferimilor au fost masoretii (sec 7-10 e.n), si aveau aceeasi responsabilitate, pastrarea textului ebraic traditional. Scribii erau supravegheati, pentru a nu folosi drept model decat un text a carui autenticitate era corect stabilita, si nu le era permis sa scrie nimic din memorie. Se verifica fiecare litera inainte de a o reproduce. Norman K. Gottwald, este profesor si specialist in domeniu, si conform spuselor lui, din observatiile facute asupra rabinilor si a instructiunilor care li se dadeau, reiese ca grija pe care o acordau sarcinii lor era mare. Instructiunile prevedeau ca toate manuscrisele noi sa fie verificare, iar exemplarele gresite sa fie imediat inlaturate. Inainte de acesti copiisti, au fost altii precum scribul Ezra, care e mentionat in Biblie in cartea care ii poarta numele, si nu numai. Regii Israelului trebuiau sa isi copieze singuri Legea, si sa o citeasca zilnic.
In 1947 au fost descoperite fragmente de manuscrise foarte vechi, in niste grote din apropiere de Marea Moarta. Unele datau dinainte de era noastra, si contineau parti ale catorva carti ale Bibliei ebraice. Biblistii le-au comparat cu manuscrisele ebraice existente pana atunci, ramase de la soferimi si masoreti, iar in ansamblu sunt in armonie. Erorile de traducere au fost rare, si nu erau suficient de grave pentru a altera continutul.

Daca vrei mai multe informatii, nu doar despre fidelitatea copiilor, dar si despre valoarea istorica pe care o au Scripturile, spune-mi. Iti trimit surse de unde sa te documentezi.

Răspuns utilizator avertizat
| VelaJohnny a răspuns (pentru Zazen):

„Te limitezi tot la ceea ce ti-au indicat acei scribi acum mii de ani. Stiai ca traim in sec XXI!" - pai nu e vorba de copiile Bibliei, daca redau in ansamblu, cu fidelitate, originalul? Ti-am adus argumente. Vrei si despre scripturile grecesti informatii de genul?

Ce relevanta are fizica cuantica cu Biblia? Am un profesor de fizica foarte bun, care mi-a explicat destul de multe lucruri despre asta. Vrei sa dezbatem un pic despre atomi? Cum se invart electronii in jurul nucleului? Vrei sa iti spun care e asemanarea intre noi si o piatra?
Apropo, daca crezi ca Biblia e invechita, si nu are relevanta in prezent, cu siguranta vorbesti in necunostinta de cauza, intrucat nu ii cunosti valoarea, si astfel nu o poti aprecia. Pe ce se bazeaza convingerile tale atunci, daca nu pe Biblie? Pe vreo traditie sau pe vreo invatatura nebiblica? Cum poti afirma ca sunt valabile convingerile tale si tot ce spui despre Dumnezeu, daca nu ai o sursa? Inseamna doar urmatorul lucru, sunt pareri personale. Raspunsul tau despre fizica m-a dus cu gandul la un joc video, actiunea se desfasoara in viitorul apropiat, si niste oameni au format cultul „Biserica copiilor lui Atom" si obiectul de cult era o bomba atomica armata, care nu a explodat la impactul cu pamantul laughing.
Din partea mea, ramane valabil sa iti dau surse, daca vrei, la informatii care arata ca Biblia este de incredere.

Răspuns utilizator avertizat
| VelaJohnny a răspuns (pentru Zazen):

„ julindu-ti genunchii si coatele in jurul bisericilor" - fac parte din traditia ortodoxa actiunile astea, si cum am precizat, nu sunt de acord.
„Nu ai inteles ce am vrut sa spun in legatura cu fizica quantica" - am precizat, nu vad relevanta intre subiectul pe care il discutam, si fizica cuantica. Doar nu te astepti sa citesc ganduri, am si lucruri mai importante cu care sa-mi bat capul.
„daca ar disparea cu totul toate religiile ar disparea si Dumnezeu" - daca ar fi un personaj de basm, atunci ar disparea, insa numai daca ar fi asa.

„Omul este limitat, te anunt sa stii" - nu am negat asta vreodata.

„ceva inca neanteles pe deplin, doar interpretat" - daca asta e Dumnezeul tau, eu zic ca nu merita sa il venerezi. Doar e un mister, si stradania ta este in zadar. Observ din cuvintele tale, ca incerci sa arati ca esti intelectual si documentat, stapan pe situatie, si ca stii bine ce sustii, insa pe mine nu ma prea convingi. Cum ziceam, sunt doar convingeri personale, si eu m-am oferit sa iti aduc argumente, care in mod sigur ti-ar fi schimbat convingerile. Nu ai parut prea deschis la informatii noi, nu ai dorit sa afli mai mult, ci ti-ai pastrat in continuu punctul de vedere, judecand niste lucruri pe care nu le-ai analizat personal. Nu are rost sa fortez discutia asta. O zi buna!

Răspuns utilizator avertizat
| VelaJohnny a răspuns (pentru Zazen):

Nici macar nu ai incercat sa studiezi acele scrieri, insa spui ca nu sunt de folos. Nu prea ai libertate de exprimare. Intai incearca, si dupa spune ca nu are efect. Salut!

Răspuns utilizator avertizat
| VelaJohnny a răspuns (pentru Zazen):

Eu nu sunt de acord cu crimele comise in numele religiei. Acele Scripturi pe care le desconsideri nu sunt nici ele. Daca le-ai fi studiat pe cele recunoscute ca fiind de incredere, nu si pe cele apocrife, ai fi inteles foarte bine cum stau lucrurile. E alegerea ta, sa nu le studiezi, bazata pe prejudecati. Eu m-as fi oferit sa te ajut cu surse care arata ca sunt de incredere, dar, nici macar atat nu vrei. Cine are mai putini neuroni? Un om inchis, care nu accepta o alta opinie, si judeca lucrurile fara cunostinta de cauza, sau un om deschis la opinii noi, care vorbeste in cunostinta de cauza? Eu le-am studiat si continui sa le studiez. Alte surse prin care sa poti afla calea Creatorului nu exista. Alegerea fiecaruia, insa nu ma face prost doar pentru ca tu esti ignorant, plin de prejudecati si arogant.

Răspuns utilizator avertizat
| VelaJohnny a răspuns (pentru Zazen):

Una e crima, alta e executarea unor judecati. Politistii care ii executa pe detinutii condamnati la moarte sunt criminali, adica fac ceva impotriva legii? Daca ai fi studiat Biblia, si te-ai fi documentat despre ce spune arheologia cu privire la natiunile distruse de Israelul antic, probabil ti-ai fi pus si tu aceeasi intrebare pe care si-au pus-o multi arheologie, anume „De ce nu a distrus Dumnezeu mai devreme popoarele astea?". Legat de uciderea pruncilor, mai bine erau lasati sa moara de foame, sau mancati de animale, daca parintii lor au fost executati conform judecatii lui Iahve, datorita practicilor lor straight face? Persoanele care nu au luptat impotriva Israelului antic, ci au facut pace, si l-au respectat pe Iahve, au supravietuit, precum Rahav si familia ei din Ierihon, poporul Gabaon etc. O buna parte din popoarele cu care au luptat Israelulu si-au cautat-o cu lumanarea. Israelitii trimis mesageri la conducatorii cetatilor, sa le ceara permisiunea sa treaca prin teritoriul lor, fara sa se atinga de nimic ce nu le apartinea in drumul lor spre Tara Promisa, insa unii ii omorau pe mesageri, si li se impotriveau, luptand impotriva lor, a Israelului. Israelul lupta in defensiva de multe ori, si castiga luptele. Revin la prunci, Iahve oricum poate sa-i invie fara mare efort, pentru ca au fost inocenti, si asa cum spune Faptele 24:15 „va fi o înviere atât a celor drepţi, cât şi a celor nedrepţi".

Răspuns utilizator avertizat
| VelaJohnny a răspuns (pentru Zazen):

N-ai inteles nimic din ce am scris mai sus. Apropo, doar religia, singura, n-ar fi in stare de genocidurile comise pana acum, omiti ca si statul a spirijinit acele actiuni, spre exemplu inchizitia.

Răspuns utilizator avertizat
| TCosminn a răspuns:

Ce este o superstitie?

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
| TCosminn a răspuns (pentru Zazen):

Repet intrebarea: Ce este o superstitie?

Răspuns utilizator avertizat
| TCosminn a răspuns (pentru Zazen):

Ce concluzie! Cuvinte demne de un om pe masura. O singura intrebare ti-am adresat, n-ai fost in stare sa-mi raspunzi dar ai fost in stare sa tragi o concluzie bazata pe ce? Pe repetarea motivata a unei intrebari? Nu, multumesc!