| sopranaCadaverica a întrebat:

Ce reprezinta mai exact "vorbitul in limbi"? Am auzit un penticostal folosind expresia.
Am nevoie de raspunsuri serioase, descriptive.
Multumesc

49 răspunsuri:
| AC4S4 a răspuns:

Faptele Apostolilor 2

"Când a sosit ziua Cincizecimii, erau cu toții la un loc. Și deodată, din cer a venit un sunet ca vâjâitul unui vânt puternic și a umplut toată casa în care ședeau ei. Li s‑au arătat niște limbi ca de foc, care s‑au împărțit și s‑au așezat pe fiecare dintre ei. Toți au fost umpluți de Duhul Sfânt și au început să vorbească în alte limbi, după cum le dădea Duhul să vorbească."

In 1 Corinteni 12 : 10 gasim ca un dar al Duhului Sfant este vorbirea in felurite limbi.

| sopranaCadaverica explică (pentru AC4S4):

Bun, apostolii vorbeau in diverse limbi.
Si cum se raporteaza asta la penticostali? Ei cred ca au puterea asta? Prin ce anume si cu ce ii ajuta?

| unvecin a răspuns:

Sunt ocazii cu totul speciale când un creștin primește în mod miraculos talantul acesta de a vorbi în limbi pe care nu le cunoștea înainte. E o minune făcută de Dumnezeu. Așa cum uneori, Dumnezeu, printr-un profet face de cunoscut lucruri din viitor etc.

Dacă citești în Faptele apostolilor, cap. 2, o să vezi că erau adunate mulțimi de oameni acolo. Era nevoie de traducători, și Dumnezeu a simplificat lucrurile dând creștinilor acest dar să vorbească în limbile celor adunați, așa încât toți au înțeles mesajul. Minunea a avut și rolul de a întări adevărul pe care-l predicau apostolii.

În zilele noastre, de cele mai multe ori nu e nevoie de această minune. Avem oameni care știu vorbi în diferite limbi, avem profesori etc. Și mesajul nu mai are aceeași noutate / urgență cum a fost în acel moment când oamenii trebuiau să afle că Iisus cel mort și înviat a fost Mesia așteptat. De aceea, e foarte puțin probabil să întâlnești minunea asta.

În schimb, vei întâlni tot felul de pretenții din partea multor oameni care vor să impresioneze prin așa-zise minuni pe care să le lege de un mesaj care nu are bază scripturistică. Minunile n-ar trebui luate niciodată ca fiind criteriu de stabilire al adevărului, pentru că și Satan face mereu minuni mincinoase.

Acestea fiind spuse, când într-o biserică se ridică un om și bolborosește vorbe neînțelese, într-un mod ce aduce a păgânism, e clar că e fie o înșelătorie, fie omul respectiv chiar e posedat de duhuri necurate.

Vezi aici, de exemplu: https://youtu.be/uA4EPOfic5A?t=2383
în contextul în care mesajul papei e primit cu mare bucurie de mulțimea cu înclinații ecumenice și carismatice adunată acolo.

Contrafacerea asta o vei vedea însoțită de emoții, de entuziasm exagerat, o tresărire de moment... care îi face pe oameni să fie primitori ai unui mesaj nebiblic, fără să studieze, pe motiv că „dragostea contează" și „călăuzirea Duhului".

Doar că după Biblie, duhurile trebuie verificate și Duhul Sfânt călăuzește în adevăr nu în compromisuri de tot felul.

| Totenkampf a răspuns (pentru sopranaCadaverica):

Prin faptul că la "inițiere" se presupune că "Duhul Sfânt" se coboară asupra lor și le transmite această "binecuvântare", anunțându-și prezența prin vorbitul unor niște limbi necunoscute de individul în cauză, sau de indivizii din jur, practic niște limbi inexistente.

https://youtu.be/DfXtPLTjM8o - ai aici un videoclip cu o astfel de ceremonie.

| Mircea08 a răspuns:

Penticostalii sustin ca vorbesc in limbi (probabil in limbi straine). In vremea apostolilor, erau crestini care vorbeau in limba lor, iar cei care il ascultau, daca erau din mai multe tari, ii auzeau fiecare in limba lor materna. Ca si cum eu as vorbi romaneste unor rusi si unor unguri, iar ungurii ar auzi ca vorbesc maghiara si rusii ar auzi ca vorbesc rusa. Este evident ca vorbirea in limbi nu este de nici un folos atunci cand cei care te asculta sunt membrii bisericii care vorbesc aceeasi limba cu tine. Dumnezeu nu da daruri care sa nu-ti fie de folos, asa ca vorbirea in limbi este un dar pe care il primesc doar apostolii crestini adevarati care propovaduiesc Evanghelia in strainatate

| minrest a răspuns:

Dupa ce am avut de a face cu fenomenul asta mult timp, si am vorbit eu insumi in limbi multi ani, cred ca pot sa imi spun parerea. Este o simpla excrocherie. Penticostalii le spun noilor adepti ca trebuie sa vorbeasca in limbi, ca acesta este semnul botezului cu duhul sfant, iar ei se lasa sugestionati, ajungand ca, la un moment dat, sa practice aceasta vorbire in limbi, simpla bolboroseala fara sens. Apoi ei aud, in biserica penticostala, tot felul de proorocii mincinoase, cusute cu ata alba, care niciodata nu se implinesc, si au tendinta normala sa le respinga. DAR nu pot! Pentru ca asta ar insemna sa se indoiasca si de darul limbilor, pe care cred ca l-au primit, si 1. S-au atasat mult de ideea ca fac ceva supranatural, fie si o simpla bolboroseala, 2. Nu vor sa recunoasca ca au fost atat de naivi, incat sa creada o astfel de prostie. Asa ca in fiecare biserica penticostala vei vedea cum toti asculta cu reculegere cele mai mari aberatii, prezentate ca proorocii, si nimeni nu ar recunoaste vreodata ca toate proorociile de pana atunci s-au dovedit false.

| minrest a răspuns (pentru AC4S4):

Da, asta vedem in Acts 2 si in 1 Corinteni, dar asta nu inseamna ca bolborosirea fara sens, care se practica chiar in biserica ta, e o practica placuta sau admisa de Dumnezeu; dimpotriva, acceptarea acestei bolborosiri te face sa primesti si proorociile care se fac chiar la tine in biserica, si care stii bine ca niciodata nu s-au implinit.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Salut!
Penticostalii au o credinta gresita, ei cred ca daca scot orice sunete vorbesc cu Dumnezeu, in limba care s-ar vorbi Acolo.

| AC4S4 a răspuns (pentru sopranaCadaverica):

Nu, penticostalii cred ca acest dar este inca prezent. Nu e vreo putere a oamenilor.

| AC4S4 a răspuns (pentru minrest):

Sunt de-acord cu tine, bolboroseala fara sens nu este vorbire in limbi, iar nu toate proorociile sunt cu adevarat proorocii.

| minrest a răspuns (pentru AC4S4):

Da, numai ca vezi, un rol in functionarea unui grup are ce se intampla efectiv in cadrul grupului, nu ce s-ar putea intampla candva. Vorbirea in limbi a oricui e acceptata ca ceva pozitiv, intr-o biserica penticostala; doar faptul ca nu vorbesti e descurajat; inseamna ca aceasta bolboroseala are un rol important in functionarea gruparii. Ce sa mai spun de proorocie! Doar nu o sa-mi spui ca nu ii mai ascultati pe proorocii, ale caror proorocii nu se implinesc?

| Panamax a răspuns:

Am asiatat la o asemenea vorbire in limbi, de am ramas in limba.
Un pocait a intrat in transa si a inceput sa lalaie ca indienii din America cand alergau vanatul.
Adunarea de penticostali a intrat in delir.
Ideea este ca nimeni nu a inteles nimic, iar personajul principal nici atat.Eu am dedus ca avea ceva probleme la mansarda.

| minrest a răspuns (pentru AC4S4):

In timp ce tu astepti proorocii adevarate, cele false isi produc efectele de a va face sa credeti aberatii.

| sopranaCadaverica explică (pentru Panamax):

Unde se intampla asta, in biserica? Dar cum a intrat in transa… prin rugaciune?!

| sopranaCadaverica explică (pentru Mircea08):

De ce zici crestini cand penticostalul este neoprotestant?

| unvecin a răspuns:

Adaug un link: https://youtu.be/cQ4114XO-Xo

Observați: confuzie + o amplificare a emoțiilor + o pierdere a controlului + luare în deșert a Numelui Domnului prin repetare inutilă.

O religie care îți cere să-ți abandonezi rațiunea punând emoțiile pe primul plan, e cu totul rea. Așa se manipulează grămezi de oameni.

| SG1995 a răspuns:

E vorba de glosalia, spui cuvinte aiurea fără sens în timp ce ești într-o stare asemănătoare cu hipnoza.

| SG1995 a răspuns (pentru Panamax):

Exact hipnoză colectivă, doar că nu toți sunt sugestibili, de exemplu eu nu mă pot auto-hipnotiza și am încercat.

| CosminCD a răspuns:

Conform Bibliei, vorbitul în limbi a fost o putere de la Dumnezeu. Dacă citești primele capitole din cartea biblică Faptele Apostolilor, vei observa că lucrul acesta s-a întâmplat cu un scop anume: ca cei veniți din alte zone (care nu vorbeau limba greacă) să înțeleagă. Așa că Dumnezeu a făcut această minune pentru ca mărturiile lor să fie înțelese și de cei veniți din depărtare, neștiutori de limbă. După această experiență, Biblia nu vorbește despre faptul că ei ar mai fi vorbit vreodată limbile respective.

| minrest a răspuns (pentru SG1995):

Da, esti mai putinin sugestionabil, si ai tras concluzia corecta ca astea sunt prostii. Dar multi s-au dus la pastor, l-au intrebat de ce nu primesc botezul cu duhul sfant, iar acesta le-a raspuns ca nu au credinta suficienta. Destui s-au sinucis din cauza asta, altii au ramas traumatizati mai mult s-au mai putin, crezand ca nu sunt acceptati de Dumnezeu. O femeie grav bolnava, din Radauti, cu multi ani in urma, se tot ruga sa primeasca vorbirea in limbi, si cum nu ii ardea de compromisuri in pragul mortii, nu a putut sa bolboroseasca, caci nu simtea ca primeste nimic. A murit disperata, dar nu conteaza, important e ca tehnica de manipulare sa functioneze la penticostalii vii. Mi-amintesc si acum cum se ruga, saraca: ''Doamne, vreau sigiliul tau!'' Fusese invatata ca nu este mantuita, daca nu e botezata cu duhul sfant.

| RaulAlmășan a răspuns (pentru minrest):

Frate e corect ce spui dar nu tot.
Biserica Penticostala pune accent pe Duhul Sfânt fiindcă un pastor care nu e plin de Duh poate duce oamenii spre rătăcire.
Si multi Pastori spun ca in unele bisericii există proorociri care nu trebuie luate in seamă.
Nu e vina religiei în sine, faptul ca oamenii fac greșeli nu face biserica vinovată.
Cum si faptul ca oamenii au făcut greșeli la nivel global nu îl face pe Dumnezeu vinovat pentru greșelile si necazurile oamenilor.

| minrest a răspuns (pentru RaulAlmășan):

Si cum verifica asta, cum stabileste ca cineva este plin de duhul sfant? Iti spun eu: tocmai prin faptul ca accepta proorocii, ca pune accentul pe vorbirea in limbi; nu exista criterii obiective de a stabili manifestarea duhului sfant. Da, pastorii spun ca nu toate proorociile sunt de la Dumnezeu, referindu-se la proorociile care nu sunt aprobate de ei; dar tocmai proorociile aprobate si cerute de ei sunt cele mai manipulatoare si mai ipocrite; proorocii care nu se implinesc niciodata dar pe care nimeni nu are curajul sa le discute.

| RaulAlmășan a răspuns (pentru minrest):

Nu e asa, biserica se roagă ca Dumnezeu să le arate dacă acel pastor predică cu Duhul Sfânt.
Sunt biserici care schimba si fac greșeli.
E adevărat ca au fost oameni mincinoși, dar nu înseamnă că e vinovată religa pentru greșelile lor.
Proorocirile ne împlinite le discută, si sunt dezamăgiţi.
Am vorbit cu mai multi pastori.
Si nu sa.u ferit de subiect.
Ideea e ca in mai toate religiile exista oameni care fac ceva si strica fața Bisericii.

| minrest a răspuns (pentru RaulAlmășan):

Pastorul predica duminica, proorocii spun ca din partea lei Dumnezeu, exact ce are pastorul nevoie, iar tu vii si imi spui ca membrii il verifica in vreun fel? OK! Spune-mi atunci care biserica a schimbat un pastor, pentru ca nu predica cu duhul sfant! Iti spun eu, nici una. Cunosc biserica Emanuel, biserica Philadelphia din str. Sebastian, biserica Bethel din Crangasi; toate bisericile mari din Bucuresti; cunosc si alte biserici din Bucuresti si din tara, toate proorociile fara exceptie au fost exact ce avea pastorul nevoie, nu s-a implinit nici o proorocie niciodata, si nu a fost considerat vinovat nici un prooroc si nici un pastor. Sigur ca toti sunt nevoiti sa zica exact cum spui tu; odata ce nici o proorocie nu s-a implinit, trebuie sa spuna, la modul general, ca sunt si proorocii mincinoase. Dar fapt este ca tocmai proorociile mincinoase va fac sa va convingeti singuri ca aveti dreptate, pentru ca trebuie sa gasiti justificare pentru ele. E un mecanism de manipulare foarte eficient.

| RaulAlmășan a răspuns (pentru minrest):

Eu nu cunosc in tara un caz in care pastorul a fost schimbat.
Dar cunosc o Biserică din America, sunt si români acolo si ei sunt dezamăgiti de felul in care oamenii mint in numele Domnului.
Nu sunt penticostal, dar nu îmi place sa judec Biserica pentru greșelile oamenilor.
Dacă dogmele bisericii contrazic biblia atunci poti avea autoritatea să vorbești despre intreaga religie.

| minrest a răspuns:

Penticostalii invata ca un credincios este botezat cu duhul sfant, botez al carui semn este vorbirea in limbi, de asemenea invata ca in biserica trebuie sa se manifeste darul proorociei. Asa ca un nou venit este inconjurat numai de oameni care vorbesc in limbi, i se tot spune despre utilitatea acestei practici, asa ca presiunea este foarte mare ca sa simta ca primeste ceva supranatural si sa inceapa sa spuna vorbe negandite, care nu insemna nimic, la intamplare. Odata ce a acceptat practica vorbirii in limbi, accepta mai usor practica proorociei, adica accepta ca niste prostii si minciuni cusute cu ata alba, spuse de asa zisi prooroci, acceptati de pastori, sunt de fapt mesaje de la Dumnezeu. si nu lasa descurajati de faptul ca aceste prooroci nu se inplinesc niciodata. Vorbirea in limbi este un cumplit mestesug de tampenie, dar o eficace metoda de manipulare.

| minrest a răspuns (pentru RaulAlmășan):

Nu cunosti, pentru ca nu exista. Da, sunt dezamagiti, dar merg mai departe cu aceeasi prooroci. Asta e mecanismul prin care accepta o deviere din ce in ce mai mare de la adevar. Tu refuzi verificarea practica, vad; orice dezastre ar produce o practica, tu accepti doar verificarea teoretica, prin interpretarea Bibliei. Tocmai consecintele din viata reala iti arata de ce a fost justificata, prin interpretarea Bibliei, practica vorbirii in limbi. Nu esti penticostal, dar crezi in vorbirea in limbi? Pai cei ce cred in vorbirea in limbi sunt penticostalii!

| RaulAlmășan a răspuns (pentru minrest):

Dar nu am spus ca cred in vorbirea in limbi.
Nu e corect sa acuzi intreaga biserica pentru greșelile oamenilor, si faptul ca tu crezi ca biserica asculta proorocirile false nu e adevărat.
E adevărat ca sunt pastori care asa învață biserica dar nu toti.
Sunt putini care interzic proorocirile false, si ii scoate din biserică.
Chiar dacă nu sunt penticostal, nu consider ca acea religie este una rea.
In Biserica care o stii eu un frate care înșeală, si biserica stie.
E lăsat o singura data in biserica unde va fi mustrat prin cuvânt si nu e primit înapoi pana nu repara si isi cere iertare pentru ce a făcut.
Asta se aplică la mai multe păcate.
Asta mi.a plăcut la ei.
Daca pastorul e certat cu cineva nu are dreptul sa predice.
Nu poti judeca intreaga credinta pentru încăpățânarea unora dintre adeptii ei.

| minrest a răspuns (pentru RaulAlmășan):

De unde stii? Zici doar ca nu esti penticostal. Daca e certat cu cineva, daca inseala cu bani, da, asta mustra. Dar daca cineva minte din partea lui Dumnezeu, il pune in frunte, ca sa aiba proorocie. Tu ai fost de doua ori, nici nu esti penticostal; eu am fost 20 de ani.

| RaulAlmășan a răspuns (pentru minrest):

Frate eu vreau sa spun ca daca o persoană e penticostală, nu înseamnă că e cu răutate.
Si nu înseamnă cu nu îl iubește pe Dumnezeu.
Dacă oamenii rai intra in biserici si mint nu înseamnă ca toti sunt asa.
Stii cum e, atunci când unii oameni de ednie roma fac fapte dea dreptul tulburătoare.
Asta nu înseamnă ca fiecare persoană din acea ednie e la fel.