| ЖAngelOfLoveЖ a întrebat:

Ce se face la Maslu? Astazi va fi primul meu Maslu. Va rog frumos, cine ar putea sa ma ajute? Nu stiu ce trebuie facut, iar eu nu vreau sa merg cu senzaztia: "Eh, nu face nimic, ma duc doar la biserica." Va rog mult, as prefera doar crestinii sa raspunda, ateii, va rog, ignorati intrebarea asta.

Răspuns Câştigător
| Dan10079 a răspuns:

Sa incepem cu inceputul. Taina Sfantului Maslu este o foarte buna pentru cei bolnavi sufleteste sau trupeste pentru ca ii vindeca, la fel si patimile, pacatele se pot vindeca cu aceasta taina, doar daca ai credinta necesara (adica sa crezi ca Dumnezeu poate face ce doresti tu, si in acelasi timp si sa meriti).In legatura cu cum se savarseste: pai nu se face in altar, ci in mijlocul bisericii pe o masa unde se afla pe mijloc Sfanta Evanghelie, si in fata ei e un vas sau asa unde este uleiul care urmeaza sa fie sfintit prin puterea Duhul Sfant, in jurul lui fiind 7 lumanari si desigur niste carticele unde este randuiala acestei slujbe din care vor citi preotii (se face de obicei cu mai multi preoti minim 2, 3 pana la 7). La noi de exemplu face un singur preot...dar eu simt ca si cum ar fi puterea mai multora happy, depinde si de puterea preotului. In decursul acestei slujbe se citesc cele 7 Sfinte Evanghelii si inainte de fiecare Evanghelie, Apostolul, cand se va incepe citirea primului Apostol va trebui sa stai in genunchi, oricum nu iti fa probleme cu statul in genunchi si asta, te iei si tu dupa lume laughing, iar la sfarsit se va da obisnuita iertare (adica: preotul/preotii zic: Binecuvantati, parinti sfintiti si ma iertati pe mine pacatosul (sau la plural daca sunt mai multi) - iar stranile si oamenii zic: Dumnezeu sa te/va ierte si sa te/va miluiasca parinte/ti sfintite/ti, apoi preotul unge cu uleiul sfintit lumea (se unge pe maini si pe frunte).

Sper ca te-am ajutat si sper sa intelegi ce am scrislaughing

43 răspunsuri:
| Dan10079 a răspuns (pentru fllu07):

Nu ai inteles ce vreiam sa zic se citesc 7 pericope Evanghelice din cele 4 Sfinte Evanghelii.

| fllu07 a răspuns (pentru Dan10079):

Ce denumiri si termeni aveti frate... te doare mintea. normal ca oamenii nu inteleg.

| HDeNiSaR a răspuns (pentru EmaS):

Taci EmaS! numai Milan e preot! ce tot spui tu acolo? rolling on the floor

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Nu este preot şi nici n-ar vrea să fie! Responsabilităţile pentru sufletele tuturor enoriaşilor sunt prea mari pentru milan... happy

| EmaS a răspuns (pentru milan9):

Fiecare om este raspunzator in dreptul sau.

| HDeNiSaR a răspuns (pentru milan9):

Cum mai Millan nu esti preot?-mă dezamăgeşti! crying

| danay72 a răspuns (pentru HDeNiSaR):

Intr-adevar se bazeaza pe traditie, nu Biblie.Imi pare rau, pentru ca si Isus ii condamna pe farisei pentru ca respectau traditile.

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Scriptura vorbește de comportamentele creștinilor și le numește în sens pozitiv tot "obiceiuri" sau "tradiții", dar asta în sens benefic. Pentru că cele care vin de la Dumnezeu sunt perfect corecte și ireproșabile.
Acestea au fost cele păstrate de Biserică!

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Superstiţii sau tradiţii păgâne, în Biserica lui Hristos nu există! Se poate lua fiecare element în parte pentru a se putea constata asta.

Nimic relevant nu s-a mai adăugat Bisericii după primul secol creştin! Creştinismul tocmai reuşise să scape de "povara" tradiţiilor iudaice, cum oare avea să îmbrăţişeze alte tradiţii, de data aceasta păgâne chiar? Nicidecum nu s-a întâmplat asta. Întreaga istorie poate demonstra acest lucru: istoria, arheologia, artefactele, istoria culturii!

PENTRU A SE PUTEA RĂSPÂNDI CREŞTINISMUL, unele aspecte care ţineau de cultura păgână, precum vechi sărbători păgâne din anumite momente ale anului (ex. data solstiţiului) NU au fost împrumutate, ci doar au fost ACOPERITE de evenimente cu semnificaţie creştină!

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Deci atenţie! NU "s-au împrumutat" nici semnificaţii, nici alte elemente, ci doar s-au acoperit cele deja existente (era SINGURA CALE PENTRU A FI ELIMINATE)!

Era singurul mod de a dispărea anumite forme de păgânism din conştiinţa acelor popoare care au îmbrăţişat creştinismul. Altfel, ar fi supravieţuit şi coabitat până astăzi.

| HDeNiSaR a răspuns (pentru danay72):

Da Dana!

îmi plac textele acestea:
Marcu 7:6–13

"6 El le-a zis: „Bine a profeţit Isaia despre voi, ipocriţilor, după cum este scris: «Poporul acesta mă onorează cu buzele, dar inima lor este departe de mine. 7 În zadar mi se închină ei, fiindcă îi învaţă pe oameni doctrine care sunt porunci omeneşti». 8 Voi respectaţi cu stricteţe tradiţia oamenilor, lăsând la o parte porunca lui Dumnezeu".
9 Apoi le-a mai zis: „Voi daţi la o parte cu abilitate porunca lui Dumnezeu ca să vă păstraţi tradiţia. 10 De pildă, Moise a zis: «Onorează-i pe tatăl tău şi pe mama ta» şi: «Cine îşi insultă tatăl sau mama să plătească cu moartea». 11 Dar voi ziceţi: «Dacă un om îi spune tatălui sau mamei lui: „Orice lucru pe care-l am şi cu care ţi-aş putea fi de folos este corban (adică un dar dedicat lui Dumnezeu)"», 12 nu-l mai lăsaţi să facă nimic pentru tatăl sau pentru mama lui 13 şi anulaţi cuvântul lui Dumnezeu prin tradiţia voastră, pe care le-aţi transmis-o altora. Şi faceţi multe lucruri asemănătoare". "


| milan9 a răspuns:

Sfantul maslu este una din cele sapte mari taine.
Asta te-ar putea lamuri.
http://biserica.org/ro/viataduhovniceasca/ghidpastoral/maslu.htm
Slujba se poate face oricand este nevoie, dar se obisnuieste sa se faca in zile de post, pentru ca fiecare credincios sa fie mai pregatit sufleteste.

| milan9 a răspuns:

"Este cineva bolnav între voi? Să cheme preoţii Bisericii şi să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn, în numele Domnului." – Iacov 5, 14

Exact asta se întâmplă şi în timpul Tainei Maslului.