| Falconcap a întrebat:

Daca pacatul duce la degradarea si moartea sufletului, de ce atunci versiunea moderna a Iadului este cea in care vei suferi chinuri eterne? Nu ar avea mai mult sens ca sufletul sa dispara si el de asemenea? Ce ii este cu neputinta lui Dumnezeu? Daca nu ai ales sa te salvezi si ai pacate(pentru ca niciun om nu traieste fara sa pacatuiasca), de ce trebuie sa "mori"constant. Nu in Biblie doar se spune ca pacatul aduce moartea? E cumva doar o forma de manipulare?

13 răspunsuri:
| danay72 a răspuns:

Intr-adevăr conform Bibliei, sufletul este omul și moare, nu este chinuit veșnic. Ezechiel 18:4, Geneza 2:7. Oamenii care studiază atent Biblia înțeleg adevărul și nu pot fi manipulați. Cât despre iad, acesta, din nou, se referă la moarte, nu chin veșnic. Apocalipsa 21:8 ultima parte a versetului arata clar ca înseamnă moartea a doua.

| milan9 a răspuns:

Dumnezeu NU şi-a propus in bunatatea lui să distrugă, să nimicească vreun suflet...
Un suflet nu poate fi ucis, dar in schimb un suflet se poate compromite singur prin neimplinire, prin esec...
Pierderea mantuirii si colaborarea cu demonii este cel mai mare esec al libertatii omului.

În primul rând, Dumnezeu este Iubire şi a creat totul pentru VEŞNICIE. Sufletele sunt vesnice. Noi avem privilegiul dar şi responsabilitatea de a ne "configura" şi alege starea acelei veşnicii. Nimeni altcineva în locul nostru... sad

| milan9 a răspuns:

Sfântul Isaac Sirul afirma de asemenea ca "este greșit sa gândim ca păcătoşii din iad sunt lipsiți se dragostea lui Dumnezeu." Dumnezeu da dragostea tuturor insa puterea dragostei actioneaza in doua feluri: acealasi "foc", iubirea lui Dumnezeu, ce arde in inimile credinciosilor, se preschimba in experienta celor care o resping, in focul iadului.

Iadul in aceasta perspectiva este inteles ca prezenta a lui Dumnezeu experiata de o persoana care, prin libera alegere, respinge dragostea Sa. Este torturat de dragostea lui Dumnezeu, tortura de a fi in prezenta eterna a lui Dumnezeu fara a fi in comuniune cu El.

E vorba mai mult de neputinta sufletelor de a-si indrepta dorinta spre comuniunea cu Dumnezeu ca bun spiritual, ramanand intr-un continuu regret ca nu se mai pot bucura de placerile materiale sau ale orgoliului cu care s-au obisnuit in mod exclusiv. In acest sens, Sfantul Ioan Damaschinul afirma: "Spunem ca chinul acela nu e nimic altceva decat focul poftei nesatisfacute", altfel spus cand spune ca focul iadului consta in poftele care nu-si gasesc materia pentru a se satisface.

| TrăieşteClipa a răspuns:

Eu doar ma minunez cum naiba am ajuns sa importam un zeu din Palestina.
Asa de tare au reusit sa ne prosteasca evreii incat sa-i credem ca zeul lor este cel mai tare din parcare.

| Nilsson a răspuns:

Nu cred in existenta iadului vesnic, pot sa aduc cate versete in sprijinul ideii:
``Si Moartea si Locuinta mortilor au fost aruncate in iazul de foc. Iazul de foc este moartea a doua.`` Apoc. 20:14
``El va sterge orice lacrima din ochii lor. Si moartea nu va mai fi. Nu va mai fi nici tanguire, nici tipat, nici durere, pentru ca lucrurile dintai au trecut." Apoc. 21:4 Existenta unui iad vesnic ar contrazice aceste versete.
Chiar si Lucifer va fi nimicit: ``Toti cei ce te cunosc intre popoare raman uimiti din pricina ta; esti nimicit si nu vei mai fi niciodata!" Ezec.28:19

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu "pacatul" duce la degradarea si moartea sufletului. Asa zisele "pacate" sunt actiuni facute constient de om, n-au nicio legatura cu sufletul. Termenul de "pacat" a fost inventat de crestinism pentru a-i impune omului ca exista o divinitate care are control total asupra lui. In mod logic, oricat de puternica ar fi, o divinitate nu poate supraveghea toti oamenii de pe planeta, ce sa mai zic de Yehova care nici macar nu exista.
Iadul, la fel, o dimensiune inventata de crestinism sa sperie credulii.
Sufletul este imaterial, are nevoie de energie pentru a nu se risipi, nu de fapte bune, pupat moaste si spovedanie.

| Falconcap explică (pentru anonim_4396):

Sufletul e imaterial si are nevoie de energie. Faptele bune nu intregesc asadar sufletul, in timp ce faptele rele il epuizeaza?

Cat despre comentariul lui Milan9, unde vorbeste despre acel Sfant. Explicatia are sens atata timp cat ignoram faptul ca e cam trasa de par, si in contradictie cu ce spune Biblia. Nu reiese ceva asa de inaltator sau care sa il puna pe Dumnezeu intr-o lumina asa de inocenta. Lacul ala de foc si pucioasa nu prea pare sa aiba asemenea implicatii.

Si inteleg intr-un fel cum un suflet poate sa fie vesnic.Mi se pare o intentie nobila cea de a consolida pe fundamenul iubirii vesnicia, dar tot nu mi se pare corect ca oamenii sa fie aruncati asa in focul iadului doar pentru ca s-au indoit de existenta cuiva, de care aparent au nevoie ca sa se mantuiasca. Nu poti spune ca nu e convenabil pentru cei din clasa sacerdotala, sau de cei care pot sa modifice Biblia dupa bunul plac. Ai putea spune ca dupa secole de experienta au destula indemanare sa o faca

| anonim_4396 a răspuns (pentru Falconcap):

PĂCÁT, păcate, s. n. 1. Călcare a unei legi sau a unei porunci bisericești, abatere de la o normă (religioasă); fărădelege;

Pentru orice actiune pe care omul trebuie s-o desfasoare este nevoie de energie. Creierul este pus in functiune de bio-electricitate care este tot un fel de energie, iar creierul pune in miscare, prin intermediul bio-electricitatii functiile de baza a organismului, cum ar fi miscarea si vederea si toate celelalte. Sufletul pentru a supravietui are nevoie de un corp fizic, pentru ca fara acesta se risipeste fiindca nu are cum sa extraga energie, deci nu este nemuritor. Despre suflet mai poti gasi detalii in "Initierea in Hermetism" de Franz Bardon.

Un corp material atrage in el energie prin respiratie pentru ca energia exista absolut peste tot. Unii oameni pot vedea acea energie, cum ar fi propria lor aura de exemplu, care este formata tot din energie. Din punctul asta de vedere pe suflet nu-l ajuta cu absolut nimic "faptele rele" sau "faptele bune". Astea-s inventii crestine sa tina omul in ignoranta si frica. L-au facut sa se teama ca daca face "fapte rele" va ajunge in iad. Doar prin frica isi mai tine crestinismul adeptii.
Religiile antice ii invatau pe oameni cum sa-si imputerniceasca sufletele prin metode ce presupuneau manevrarea si programarea a unor cantitati tot mai mari de energie, tehnici numite si meditatii. Apogeul lor era atunci cand sufletul era atat de puternic incat devenea nemuritor, nu se mai putea risipi.

Daca ar fi cum zici tu, ca faptele rele degradeaza sufletul, atunci asta trebuia sa se reflecte intr-un fel sau altul si asupra corpului fizic, pentru ca ele sunt strans legate. Dar dupa cum vezi poti face cate fapte rele vrei ca tot sanatos ramai. Nu cred ca Stephen Hawking a ajuns cum a ajuns de la prea multe fapte rele.

| Falconcap explică (pentru anonim_4396):

Durerile cronice, depresia si sevrajul au implicatii materiale.Bolile pe care le dezvolti dupa un tinp datorita stresului acumulat de asemenea sunt fizice.Cancerul ar o sansa mai mare sa apara atunci stresul este la mijloc. O constiinta impacata nu duce parte de atata stres ca si una vinovata. Daca vrei o mana sau un picior in plus de la stres atunci asta e alta poveste. Trupul si sufletul sunt mai interrelationate decat crezi.Atunci cand faci fapte rele din cate stiu, in creier se elibereaza substante nocive.ACUM ca unii pot fi manipulati sa se simta culpabili pentru lucruri pentru care nu ar trebui sa fie, e alta poveste.De altfel nici macar nu sunt religios, ci agnostic

| anonim_4396 a răspuns (pentru Falconcap):

Daca este asa, atunci asta tine de fiecare om in parte. Nu cred ca exista o lege universal valabila care spune ce este bine sa faca omul si ce este rau.
Daca cineva de exemplu fura ceva si se simte minunat dupa pentru ce a facut mai elibereaza creierul acele substante (asta daca intr-adevar chiar le elibereaza)? Probabil ca nu pentru ca respectivul nu are constiinta patata de faptul ca a facut ceva rau si astfel sa-i para rau dupa. Asta inseamna ca "faptele rele" reprezinta de fapt actiuni pe care omul a regretat sa le faca, nu neaparat ca ar fi ceva rau pentru el sau altii.
Yehova voia sa-i faca pe oameni sa creada ca ei dintotdeauna au fost niste pacatosi si astfel sa-i faca sa se simta mereu vinovati sau "cu constiinta patata" de orice actiune pe care ei o fac si nu este in acord cu religia. Si uite ca-n ziua de azi inca mai exista crestinopati care zic "ma mir cum te mai tine dumnezeu pe Pamant".

Un suflet mai evoluat decat altele nu doar ca este eliberat de toate dogmele religioase lipsite de sens, dar poate face prin corpul fizic lucruri pe care altii nici nu si le pot imagina (pirochinezie de exemplu). Cand un suflet ajunge in acel stadiu, respectivul purtator stie foarte bine cum sa nu-si incarce constiinta cu stres si sentimente negative astfel incat sa nu-si faca rau singur.
Sufletul are nevoie de energie pozitiva pentru a ramane "sanatos". Cum energiile au diferite culori, am citit ca cea a Soarelui este cea mai puternica, asta fiind probabil unul dintre motivele pentru care Soarele era venerat in antichitate. Odata ce se incarca cu energii negative, consecintele vor fi cu siguranta resimtite si de corpul fizic.
Asta nu inseamna neaparat ca acele energii negative provin de la pacatele cu care religia ne spala pe creier, ci de la regretul savarsirii unei actiuni nefavorabile pentru noi, lucru care nu poate insemna neaparat un "pacat".

| Falconcap explică (pentru anonim_4396):

De acord in mare parte cu ce zici.Eu am folosit cuvantul "pacat" fara sa ii atribui conotatiile religioase tipic crestine. Sa furi este un act ticalos si justificat doar pentru supravietuire ori cand exista nedreptate la mijloc(robin hood de exemplu). Daca dai in cap si furi de la un om cinstit si onest care se afla in aceeasi situatie materiala ca si tine si nu simti regret, inseamna ca nu esti deloc un suflet elevat, ci din contra. Un suflet evoluat cunoaste empatia si intr-adevar nu este constrans de dogmele religioase. Are o constiinta evoluata si asadar o data cu ea vine si acea lege universala:sa nu faci altuia ce tie nu iti place.Cei care isi fac averea prin minciuna si hotie sunt supusi principiului retributiei karmice. Exista putine valori care sa fie universale, dar nu inseamna ca nu o fac.Atunci cand tu decizi ce e corect sau nou, deciziile pe care le iei depind de nivelul tau spiritual. De aia marea majoritate este in intuneric. Psihopatii de exemplu sufera constant si isi construiesc o lume a lor, bazata pe minciuni, de la ce fac pana si la limbajul pe care il au.Nu au o inima usoara pentru ca minciuna cauzeaza o stare mizerabila perpetua. Eliberarea substantelor respective nu este imediata, si un suflet inferior sau slab refuza sa fie empatic, iar apoi cand karma il arde, nu stie de ce. In rest sunt de acord

| dolceromania a răspuns:

Gresiti toti! Dumnezeu spune sa nu va temeti de cel ce poate omora doar trupul, temeti-va de Cel ce omoara si trupu si sufletul.

| AnonimSuprem1 a răspuns:

E scris in biblie ca toti sunt sfinti pentru Dumnezeu: "Iisus le-a raspuns: Nu e scris in Legea voastra ca "Eu am zis: dumnezei sunteti?" (Ioa.10:34) - link: http://www.ebible.ro/biblia/romana/ortodoxa/ioan/10/34/#34
Dumnezeu I-a numit sfinti pe evrei fiindca erau cel mai sarac popor de pe pamant si I-a facut sa treaca Marea Rosie, dar daca El ii numeste pe ei sfinti pentru ca erau saraci inseamna ca toti oamenii sunt sfinti inaintea lui Dumnezeu, deoarece nu conditia materiala conteaza inaintea lui Dumnezeu, ci credinta, dar poti sa fi om credincios si daca esti sarac si daca esti bogat.