| Goebbels a întrebat:

De ce unii credincioși continuă să acorde o importanță semnificativă unei cărți precum Biblia, chiar în fața argumentelor clare care indică caracterul său de basm? Cum gestionați criticiile fundamentate care subliniază aspectele mitologice și contradictorii ale acestei cărți și cum vă susțineți convingerea într-un text perceput de mulți ca fiind mai degrabă o poveste decât o relatare istorică sau științifică?

29 răspunsuri:
| doctorandus a răspuns:

Biblia, chiar daca nu e adevarata, este o mare opera literara, care i-a sedus pe multi oameni foarte invatati si foarte inteligenti.

| mODIN a răspuns:

Simplu, Biblia nu e citita de nimeni (ok, poate asta e o exagerare) ca o relatare stiintifica. Nu ala e rolul ei. Rolul ei e de a-ti oferi indrumare. Daca o interpretezi ca si poveste, ai interpretat-o corect. Iar povestile au o putere mult mai mare decat faptele.

| Goebbels explică (pentru mODIN):

Să nu ne pripim să numim asta o interpretare "corectă". Adevărul e că Biblia a fost adesea prezentată ca o sursă veridică și divină, nu doar ca o colecție de povești. Acum, să spunem că e doar o poveste și să ne liniștim, nu face nimic pentru a contrazice faptul că a fost adesea promovată ca adevăr absolut.

Iar să susții că Biblia nu e citită ca o relatare științifică este o declarație evidentă, dar nu elimina critica la adresa aspectelor mitologice și contradictorii. Rolul său de a oferi îndrumare nu justifică ignorarea problemelor evidente de coerență și veridicitate.

Să consideri că "povestile au o putere mult mai mare decât faptele" este o perspectivă discutabilă. Faptul că o poveste poate avea un impact emoțional nu o face mai adevărată sau mai utilă ca sursă de îndrumare. Adevărul și coerența sunt valori fundamentale, și să le sacrifici în numele unei povesti nu face decât să submineze abilitatea noastră de a distinge realitatea de ficțiune.

| T0Teu a răspuns (pentru mODIN):

Pai nu ar trebui interpretata ca o poveste, ci ca pe ceva 100% real. Da, conține și pilde sau parti metaforice, dar relatările din ea sunt adevărate.

| Goebbels explică (pentru T0Teu):

Visezi cu ochii deschiși dacă crezi că religia nu e o poveste. Hai să fim serioși, nu poți să ignori partea metaforică și să pretinzi că totul e 100% real. Afirmățiile tale lipsesc total de raționament.

Ignoranța ta față de contradicții e impresionantă. Religia e plină de texte care se bat cap în cap, și tu te gândești că totul e în regulă. Ai zero dovezi și totul se bazează pe "cred". Te afunzi într-o fantezie periculoasă.

Nu spune nimic despre cum se îmbină acele părți metaforice și pilde cu "relatările adevărate". Păi, dragul meu, dacă nu poți să explici coerent cum faci asta, atunci ești pe un drum fără ieșire.

Până nu vii cu argumente solide și o interpretare logică, mai bine păstrează-ți poveștile în sertarul credinței tale.

| T0Teu a răspuns (pentru Goebbels):

"Visezi cu ochii deschiși dacă crezi că religia nu e o poveste. Hai să fim serioși, nu poți să ignori partea metaforică și să pretinzi că totul e 100% real. Afirmățiile tale lipsesc total de raționament." Tocmai asta am zis. Ca exista și parti metaforice. Nu le ignor deloc, încerc mereu sa le înțeleg și sa le rețin. Dacă nu știi mai bine nu vorbeștiwinking

"Ignoranța ta față de contradicții e impresionantă" Impresionant poate ca e cum tu vii fără argumente dar pretinzi că Biblia conține contradictii laughing

"Religia e plină de texte care se bat cap în cap"
Și ce treabă are religia cu Biblia? Parca vorbeam strict de Biblie. Nu Biblia e inspirata din religie, ci religia din Biblie, deci religia e irelevanta pentru acest subiect.
"Ai zero dovezi și totul se bazează pe "cred"." De unde știi tu câte dovezi am eu? Am foarte multe dovezi ca Biblia e adevărată, nu cred pentru ca asa mi se spune, ci cercetez și eu...

"Nu spune nimic despre cum se îmbină acele părți metaforice și pilde cu "relatările adevărate". Păi, dragul meu, dacă nu poți să explici coerent cum faci asta, atunci ești pe un drum fără ieșire."
Ce tot încerci sa spui?

"Până nu vii cu argumente solide și o interpretare logică, mai bine păstrează-ți poveștile în sertarul credinței tale."
Deci încercările tale de a demonstra practic NIMIC mi se par de a dreptul penibile. Tu nu ai adus nici măcar un argument pana acum și îmi spui mie ca dacă nu vin cu argumente solide și o interpretare logică mai bine sa tac. Tu ce dovezi ai adus? Cât despre mine, ce dovezi vrei sa îți dau? Biblia e o carte complexa și foarte lunga, doar nu cred ca vrei sa îți interpretez fiecare verset rolling on the floor rolling on the floor rolling on the floor
Efectiv tu nu pui niciun subiect de discuție dar vrei sa se aducă dovezi. Ce fel de dovezi, ma rog? laughing laughing laughing

| Goebbels explică (pentru T0Teu):

Ți-am mai spus o dată, dar pare că ești așa de fixat pe ideea ta că nu poți să percepi realitatea: religia, în special creștinismul, se bazează pe Biblie. Deci, să vii acum și să spui că vorbeam doar de Biblie și nu de religie e ca și cum ai încerca să separi ouăle din aluatul cozonacului.

Partea metaforică:

Dacă tot ești așa de priceput la metafore, hai să vezi cum se îmbină versetele care susțin literalismul biblic cu cele care ar trebui să fie luate doar metaforic. Cum îmbini creatia în șase zile cu Big Bang-ul? Ah, nu poți? Interesant.
Contradicții în Biblie:

Dacă ai "foarte multe dovezi" că Biblia e adevărată, hai să le aduci în discuție. În ceea ce privește contradicțiile, încearcă să explici cum împaci două versiuni diferite ale genealogiei lui Iisus din Matei și Luca. Sau de ce diferă relatarile despre evenimentele din jurul Învierii.
Cercetarea ta:

Dacă ai "cercetat" și tot ce ai găsit e confirmarea propriei tale credințe, atunci ești într-o bula. Cercetarea presupune să iei în considerare și informațiile care pot contrazice părerile tale.
Deci, înainte să acuzi pe altcineva că nu aduce argumente, fii sigur că tu însuți ești dispus să îți examinezi credințele. Altfel, e doar o întâlnire între o mentalitate închisă și raționament.

| mODIN a răspuns (pentru Goebbels):

"Rolul său de a oferi îndrumare nu justifică ignorarea problemelor evidente de coerență și veridicitate." - ai putea elabora, te rog? Concluzia asta nu mi se pare neaparat evidenta

| mODIN a răspuns (pentru T0Teu):

Aici trebuie sa te contrazic. Eu simt interpretarea ca alegorie e obligatorie daca vrei sa inveti ceva din ea, si interpretarea ca 100% adevarat e ceva optional, cel mult secundar.

Userul care a pus intrebarea are perfecta dreptate: sunt contradictii atat interne cat si externe in Biblie. Multe evenimente contrazic chiar bunul simt.

Uite, hai sa luam fragmentul cu Iona. Daca citesti partea aia ca alegorie, mesajul e ca poti descoperi speranta chiar si in cele mai adanci culmi ale disperarii prin credinta. Daca citesti partea aia ca fapt, mesajul e ca Dumnezeu a pus un peste sa manance un om fara sa-l digere laughing

| mODIN a răspuns (pentru Goebbels):

In ce fel se contrazic scrierile lui Matei si Luca, de curiozitate?

| Goebbels explică (pentru mODIN):

În primul rând, să clarificăm că afirmația că scrierile lui Matei și Luca nu se contrazic deloc este greșită. Există, de fapt, câteva puncte de divergență între evangheliile lor.

Un exemplu notoriu este genealogia lui Isus prezentată în Matei 1:6-16 și Luca 3:23-38. Aceste liste genealogice diferite prezintă o serie de discrepanțe, inclusiv numărul de generații între David și Isus, și numele unor persoane implicate.

O altă discrepanță notabilă este relatarea despre nașterea și copilăria lui Isus. Matei 2:13-23 îl prezintă pe Iosif, Maria și pruncul Isus fugind în Egipt pentru a scăpa de uciderea pruncilor, în timp ce Luca 2:22-40 descrie evenimente diferite, cum ar fi prezentarea lui Isus în Templu.

Aceste discrepanțe indică faptul că evangheliștii au avut perspective diferite asupra evenimentelor sau că au avut acces la tradiții și surse variate. Interpretarea lor literală și armonizarea acestor diferențe au generat numeroase dezbateri teologice, iar faptul că aceste discrepanțe există reprezintă o provocare pentru cei care susțin că toate scrierile biblice sunt perfect armonizate.

| mODIN a răspuns (pentru Goebbels):

Ca sa suni mai credibil cand iei texte de pe chatgpt si le pui aici, ai putea incerca sa le si verifici putin inainte, sa vezi daca abereaza sau nu laughing

| Goebbels explică (pentru mODIN):

Ba tu esti prost? de ce incerci sa negi atat ce zic? biblia e o carte mitica si atat, nu exista niciun dumnezeu

| mODIN a răspuns (pentru Goebbels):

Pentru ca spui doar aberatii luate de pe chatgpt.

| doctorandus a răspuns (pentru mODIN):

Vezi raspunsul pentru TOTeu.

| anonimg a răspuns:

Eu întâi am cunoscut pe Dumnezeu, și după aceea Biblia.
Înțelepciunea lui Dumnezeu este nebunie în ochii lumii acesteia.
Știi că este scris că și Satana a citat din Scripturi Domnului Isus. Cine citește din Scripturi și nu cunoaște pe Dumnezeu, nu este mai inteligent ca diavolul.
Este și normal ca Biblia sa fie nu plină, cu extrem de plină și de neînțeleasă dacă este privită prin firea pământească, fire ce este în dușmănie cu Dumnezeu, cu Spiritul Său.
Dar atunci când ne rugăm lui Dumnezeu pentru ca El să ne descopere adevărul Său când deschidem Biblia, atunci ne lăsăm învățați de El. Atunci vom fi transformați după chipul Său; atunci vom deveni copii ai lui Dumnezeu; atunci vom cunoaște și vom conștientiza că suntem iubiți de Dumnezeu.

| LaviniuA a răspuns:

Afara de cei care sunt seriosi in studiu si stiu sa interpreteze dupa nume si cifre...
Cred ca se acorda importanta pentru ca pur si simplu e text sacru si altfel popa le zice ca o sa ii chinuie dracusorii in lumea de dincolo happy

| MeisterSchnitzel a răspuns:

Faptul că ai numele de profil al unui nazist nu face o impresie prea bună, amice.
Pe lângă asta, este evident din frazele lungi și încercarea (patetică, de altfel) de a suna formal și academic că vrei să pari inteligent, chiar dacă ești paralel cu subiectul discuției.

| Goebbels explică (pentru MeisterSchnitzel):

"este evident din frazele lungi și încercarea (patetică, de altfel) de a suna formal și academic că vrei să pari inteligent, chiar dacă ești paralel cu subiectul discuției" - este un clasic ad hominem. Ai ales să ataci persoana în loc să abordezi conținutul discuției.

E greu să vezi cum lungimea sau tonul unui text are vreo relevanță în privința validității argumentelor prezentate. Mai mult, afirmarea că sunt "paralel cu subiectul discuției" este doar o opinie personală, nu o evaluare obiectivă a conținutului discuției.

În plus, nu avem nicio cunoaștere reală unul despre celălalt, așa că este inadecvat să faci afirmații despre cine sunt sau despre motivațiile mele.

| pacatosulBogdan a răspuns:

Unii cred in Forta si se declara cavaleri Jedi si sunt pasionati de universul Star Wars sau Star Trek. E dreptul lor sa creada in povesti si nu le refuza nimeni dreptul la libertatea de constiinta, asa cum refuzi tu dreptul crestinilor de a exista si de a citi Biblia.
Care este problema ta, propagandistule neinteligent? Nu poti sa dormi de grija ca sunt unii crestini si citesc Biblia? Hai, sictir!

| EestiSodalane a răspuns:

Am auzit toate argumentele posibile impotriva Bibliei si niciunul nu mi s-a parut convingator. Unde si cine a "dovedit" ca Biblia e basm?

Răspuns utilizator avertizat
| T0Teu a răspuns:

"De ce unii credincioși continuă să acorde o importanță semnificativă unei cărți precum Biblia"- Pentru ca e cartea după care ar trebui sa se ghideze orice om, e mesajul lui Dumnezeu pentru omenire, e cartea care a schimbat cele mai multe vieți, e singura carte venita direct de la Dumnezeu pe care El ne a poruncit s o împlinim. etc.

"chiar în fața argumentelor clare care indică caracterul său de basm"
De basm? E clar ca n ai înțeles Biblia, dar nici nu cred ca te ai sinchisit sa o citești. Cred ca majoritatea ateilor nici măcar n au citit o dar spun clar și răspicat ca e falsa, plina de "contradictii" sau ce mai spuneți voi. De ce nu o citiți singuri ca să ajungeți la astfel de concluzii (sau nu)? Eu am citit o, și nu o data, și nu e asa cum spuneți voi. Dar oricum Biblia nu poate fi înțeleasă de oricine, deci nu ma mir.
1 Corinteni 2:14: "Dar omul firesc nu primește lucrurile Duhului lui Dumnezeu, căci pentru el sunt o nebunie, și nici nu le poate înțelege, pentru că trebuie judecate duhovnicește."

Cat despre aspectele "mitologice și contradictorii"... ei bine, eu nu le găsesc dar tu care n ai citit Biblia le găsești. interesant, ce sa spun...

"un text perceput de mulți ca fiind mai degrabă o poveste decât o relatare istorică sau științifică" - Deci dacă mulți percep Biblia ca pe o poveste inseamna ca asa și este? Ei bine, nu contează părerea oamenilor. Ei pot crede și ca e plina de minciuni, atât timp cât eu o cunosc și știu ca nu e asa, nu m ar putea "convinge".

| Goebbels explică (pentru T0Teu):

Nu știu de unde îți iei tu inspirația pentru aceste idei, dar să le analizăm:

Importanța Bibliei:

E o carte după care ar trebui să se ghideze orice om? E interesant cum susții asta fără să oferi vreo justificare logică sau științifică. Cum poți afirma că e mesajul lui Dumnezeu fără nicio dovadă concretă? E doar o presupunere, și asta e problema.
"Biblia nu poate fi înțeleasă de oricine":

Îmi pare rău, dar această afirmație e doar o scuză pentru faptul că multe părți ale Bibliei sunt interpretabile și contradictorii. Dacă ar fi așa clară și înțeleasă, nu am avea mii de denominații creștine care interpretează versetele diferit.
Critica la adresa celor care nu au citit Biblia:

Nu e necesar să citești Biblia pentru a recunoaște problemele evidente. În plus, există oameni care au studiat Biblia în detaliu și tot au ajuns la concluzia că are contradicții și mitologii.
Părerea oamenilor despre Biblie:

E ironic să spui că "nu contează părerea oamenilor" când tocmai tu îți exprimi opinia despre importanța Bibliei. Părerea oamenilor contează, mai ales când vine vorba de o carte care pretinde că are un impact divin.
Deci, până nu vii cu dovezi solide pentru afirmațiile tale, Biblia rămâne în sfera subiectivă, cu interpretări variate și plină de probleme. Poate că în loc să acuzi alții de ignoranță, ar trebui să examinezi mai atent propria ta credință.

| BogdanIvasciuc a răspuns:

Pai și care sunt acele argumente care indică caracterul de basm? Biblia a fost scrisă de anumiți profeți și apostoli care au comunicat cu Dumnezeu.

| adonix a răspuns:

Afirmația este făcută de cineva care nu a citit-o, și ced ca nici nu s-a uitat prin ea.
Dacă cineva o citește poate observa măcar sfaturile valabile în epoca bronzului dar și acum, care pot fii aplicate pentru a avea o viață mai bună.