| Inferno a întrebat:

Este corect sa ii invatam pe copii in scoli ca religia inseamna numai crestinism?
E confuz ca la materia numita RELIGIE sa se predea numai si numai crestinism. Elevul ramane cu ideea eronata ca religia=crestinism.

De ce numele acestei discipline nu este in concordanta cu obiectul ei de studiu?



Ar trebui solicitata introducerea articolului nehotarat "o" pentru a clarifica problema, in acest fel materia "religie" devenind materia "o religie"?

Răspuns Câştigător
Răspuns utilizator avertizat
30 răspunsuri:
| Gizăz a răspuns:

Nu e corect nimic. Creaţionismul, de orice fel, nu are ce căuta în şcoli publice.

| oprescudorin11 a răspuns (pentru Gizăz):

Subscriu! In mod normal elevii trebuie doar informati in scoli despre existenta atat a religiilor cat si a 'evolutionismului'. Apoi elevii ar trebui sa fie indrumati doar sa-i respecte pe toti ceilalti cu opinii diferite.
Oricum as fi impotriva incercarii a convinge cu forta in orice teorie sau religie.Si oricum, oamenii vor crede tot ceea ce vor!

| danut a răspuns:

Religia se face acasa si la biserica. La scoala copii ar fi bine sa faca cursuri deșpre morala, nu religie.

| Purec a răspuns:

De fapt, se preda religia din care faci aprte. Daca esti catolic, faci in alt aparte o ora speciala, nu mai stiu exact cum e, dar cel putin asa era cand eram la liceu. Iar daca ai o alta religie, la fel, nu te prezinti la ora, si ori faci in alta parte o ora pentru religia ta, ori nu faci deloc

| Spitz10 a răspuns (pentru Purec):

Si ti se pare corect sa inveti o religie in care ai fost bagat fara voia ta,in loc sa inveti din toate, principile lor, si sa alegi tu in care vrei sa crezi. Daca statu' te-ar fi bagat in ce liceu ar vrea, ai sari cu gura in sus, nu? thinking

| anonim_4396 a răspuns (pentru Purec):

Dar de ce sa nu faci chiar "religie"? Eu zic ca a invata "religie" e mai important decat "religia din care faci aprte".

Si cum anume stii din ce religie faci parte? Din cea in care ai fost stampilat? Avand in vedere ca tu habar n-ai de alte religii, cum poti zice ca religia in care ai fost stampilat cand erai mic fara sa stii despre ce e vorba e "religia din care faci parte"?

De ce sa nu inveti chiar "religie" si sa iti dai seama singur din ce religie faci parte? Sau poate ca nu faci parte din nici o religie.

Nu ti se pare mai corect asa? Majoritatea, cand vine vorba de "religie" sunteti mai varza decat varza deoarece nu ati facut asa ceva la scoala (si acasa mai mult ca sigur nu v-ati obosit sa cautati).

| Inferno explică (pentru Purec):

E o intreaga varza. Elevii dupa ce termina cu o materie atat de neinsemnata cum e religia, singurul lucru cu care raman este denumirea ei si obiectul de studiu.
La desend desenam, la muzica cantam.

Si vor creste cu impresia ca religia=crestinism. Pentru ca se numeste religie, iar ei au invatat crestinism.

| Purec a răspuns:

Da Gaia, religia din care faci parte e aia in care ai foat botezat. Asa este in fiecare religie de pe Pamant. Si nuo sa se schimbe chestia asta. Religia nu este o materie obligatorie, cel putin dupa 90', in comunism nu stiu cum era, dar tind sa cred ca nici nu exista happy. Religia deci, este ceva special, e idiot sa o compari cu materiile obligatorii happy. Noi romanii suntem ortodoxi si catolici. Si pentru ortodoxi si pentru catolici sunt ore de religie organizate de scoala. Sa nu imi spui de musulmani sau alte religii, ca noi romanii nu suntem musulmani. Istorie a religiilor?happy pentru ce? Stiu e usor sa vorbesti, fara sa te gandesti ceea ce inseamna asta. Trebuie sa pregatesti profesorii din nou, deci bani cheltuiti, pentru o materie, care in forma in care ti-ai dori tu si altii, este posibil sa nu acceptata de "consumatori" si sa nu se inscrie nimeni la ea happy populatia este ori religioasa ori nu. In cazul tarii noastre, suntem o tara in majoritatea noastra credinciosi si este normal sa se predea religia care ne intereseaza ca sa aiba succes. I-a asta ca pe un bussines, oferi clientului ceea ce isi doreste. Si vorbesc de majoritate, ca aia conteaza. Vad oameni pe aici care spun ca sunt atei dar vad biserica si religia ca si cum ar trebui sa aiba natura divina, ceea ce imi pare o ipocrizie.

| Inferno explică (pentru Purec):

"religia din care faci parte e aia in care ai foat botezat. "

FALS.
http://legeaz.net/......parintesti

Religia proprie este religia pe care copilul o alege incepand de la varsta de 14 ani.




"Noi romanii suntem ortodoxi si catolici."
Atunci de ce nu se numeste materia "ortodoxi si catolici"? Sau "ore de indoctrinare destinate ortodoxilor si catolicilor"?


" Istorie a religiilor? happy pentru ce? "
Da crestinism pentru ce?

Daca e atat de mult deranj ca sa introducem istoria religiilor atunci sa eliminam de tot subiectul religios din scoli si am rezolvat problema. Vezi? SImplu.
Nu mai dai bani deloc.

"I-a asta ca pe un bussines, oferi clientului ceea ce isi doreste."
Si cine e clientul? Parintele sau copilul?
Si ce isi doreste copilul?

| anonim_4396 a răspuns (pentru Purec):

"religia din care faci parte e aia in care ai foat botezat"... GRESIT. Religia din care faci parte e cea cu care te poti identifica, e religia pe care o poti alege tu singur.

"Noi romanii suntem ortodoxi si catolici"... GRESIT. Romanii sunt majoritar ortodocsi si catolici. Hai totusi sa nu discriminam si celelalte religii.

"Si pentru ortodoxi si pentru catolici sunt ore de religie organizate de scoala"... tocmai, problema e ca NU exista ora de religie. Tu chiar nu esti capabil sa intelegi asta? Vad ca si tu faci greseala asta. "Religie" NU inseamna "doar crestinism".

Daca esti ortodox si vrei sa inveti despre crestinism si despre ramura ta, atunci nu-i spune materiei "religie". Spune-i "religia crestina".

"noi romanii nu suntem musulmani"... ba da, sunt si musulmani.

"Istorie a religiilor? happy pentru ce?"... pentru cunostinte generale. La materia numita RELIGIE, trebuie sa inveti despre TOATE religiile, despre istoria lor. Trebuie sa inveti RELIGIE din pdv neutru deoarece se numeste RELIGIE. Vezi raspunsul premiat de inferno cu matematica.

Din pacate insa, nu prea exista profesori de religie in adevartul sens al cuvantului in Rromania.

"sa pregatesti profesorii din nou"... corect, deoarece profesorii de acum sunt clar depasiti de materia religie. Sa inteleg ca tu preferi sa inveti de la un profesor incompetent care nu stie religie?

"ori religioasa ori nu"... irelevanta afirmatia asta.

"in majoritatea noastra credinciosi"... bravo, acum ai facut afirmatia corecta.

"este normal sa se predea religia care ne intereseaza ca sa aiba succes"... e ok si afirmatia asta cu precizarea ca daca vrei sa faci religia X, materia sa NU se numeasca "religie" ci sa poarte numele corect gen "religia X". Nu ti se pare corect asa?

"oferi clientului ceea ce isi doreste"... scoala NU trebuie sa fie un business. Ai facut o comparatie extrem de nepotrivita.

Am intalnit extrem de multe persoane care prin "religie" inteleg in mod eronat "doar crestinism" deoarece asta au invatat la scoala. Tu se pare ca esti o astfel de persoana. Nu-i nimic, inteleg de ce faci aceasta eroare. Scoala si profesorii incompetenti sunt de vina. Dar vad ca tie ti se pare ok ca un profesor incompetent sa vina sa-ti spuna "religia asta e cool, restul ie naspa" fara sa stie nici cele mai mici detalii legate de alte religii.

Apropo de "religia din care faci parte e aia in care ai foat botezat"... hai sa jucam "observa discriminarea".

Daca m-am nascut hindus sau musulman, ce fac in acest caz la scoala? Se aduce un profesor special pentru mine care sa ma invete asa ceva sau nu?

| Purec a răspuns (pentru anonim_4396):

Romanii nu sunt nici hindusi, nici musulmani. Ma refer la romanii 100%, pentru ceilalti, se pot prezenta sau nu la ora de religie. Dac aai mama japoneza si tata african, nu te prezinti la roa si gata. Nu este o materie obligatorie


Tu ai fost botezat, mai mult ca sigur nu? Deci esti crestin ortodox, indiferent ca vrei tu sa crezi sau nu in Dumnezeu. Daca vrei sa alegi o alta forma de religie, esti liber sa o faci, te poti converti la ce vrei tu happy

Religie PENTRU crestini, inseamna crestinism. Daca in Romania sunt majoritari crestinii asta se face. E vorba de cerere si foerta. Daca invatai despre toate religiile lumii, ai fi spus ca nu te intereseaza. Sau daca nu tu, ar fi fost 90% altii care sa spuna asta. Iar daca invatat despre Budism si materia nu era obligatorie, pe langa ca nu avea profesori necesari sa predea asta, nici macar nu era atractiva, si nu ar fi vrut nimeni sa invete despre asta


Romanii sunt crestini, in marea lor majoritate. Scoala te pregateste pentru a reusii in viata. Daca vrei sa devi preot, o sa devi un preot crestin, pentru ca asta se cere aici! Scoala este un bussines, fieca ca trebuie sau nu sa fie. Daca o scoala scoate numai tampiti atunci este retrogradata. De asta sunt licee mai bune si licee mai putin bune. Oferi ceea ce se certe sau nu existi. E valabil peste tot.

Daca esti hindus sau musulman? Nu te duci la ora de religie! Asta desi din punctul meu de vedere te-as trimite in tara de provenienta.

| Purec a răspuns (pentru Inferno):

Citim printre randuri? asa am invatat la scoala? Copilul este botezat in cadrul religiei crestine undeva la varsta de 3 luni happy ce ai citit tu acolo este:

Copilul care a împlinit vârsta de 14 ani are dreptul să îşi aleagă liber confesiunea religioasă.


Dupa 14 ani poate sa aleaga singur. Adica sa se converteasca. Dar odata botezat, esti crestin happy asta este si rolul botezului nu?happy

ora se numeste fix exact asa cum vrea Ministerul Educatiei happy Daca vrei, poti oricand sa faci o petitie pentru asta. Din pacate pentru tine la nicio materie nu se face absolut totul happy Daca faci facultate in domeniu o sa inveti si despre alte religii sau ce mai vrei tu happy Tu vorbesti de scoala generala si liceu. Spre exemplu la matematica:

in generala nu faci integrale: la dracu, hai sa numim pana in clasa a 8-a materia calcule elementare si geometrie? Nu? Am folosit rationamentul tau
in liceu faci integrale, dar nu faci matematica aplicata in economie happy Iar belea mare, hai sa numim materia de integrale si derivate happy

Poti sa incerci cu o petitie, dar garantez ca ideea asta a ta este cu adevarat ridicola si inutila

Reliia nu este obligatorie. Daca cienva nu te obliga sa faci tu personal ceva, e ca si cum a fost eliminata happy Dar uite op sa vezi ca totusi, religia o sa se faca in scoli exact ca si pana acuma, si parintii vor obta sa faca aceea cerere prin care vor cere religia? De ce? Exista cerere. Daca exista cerere, exista si oferta happy Daca se cerea pe "piata" altceva, atunci exista acel altceva happy e simplu nu?

Clientii sunt parintii si copii? Ce isi doreste unul si ce isi doreste celalalt? Pana la o varsta, parintele i-a decizii pentru copil, apoi copilul singur. Depinde insa de la caz la caz, dar, in principiu, majoritatea aleg fix crestinismul happy

baga un sondaj pe internet, si o sa vezi happy

| anonim_4396 a răspuns (pentru Purec):

"Romanii nu sunt nici hindusi, nici musulmani"... GRESIT.

" Ma refer la romanii 100%". tocmai ai comis o eroare logica. Te las pe tine sa cauti despre ce e vorba.

"mai mult ca sigur nu"... nu.

"Deci esti crestin ortodox". GRESIT. Doar pentru ca esti stampilat intr-o religie nu inseamna ca faci parte din acea religie si ca te identifici cu ea.

"te poti converti la ce vrei tu"... bun, si daca vreau ca la ora de RELIGIE sa invat despre hindusim sau islam, ce facem in acest caz? Se aduce un profesor special pentru mine?

Daca in Romania sunt majoritari crestinii asta se face"... bun, dar atunci de ce sa nu se numeasca acea materie "CRESTiNISM"? De ce sa poarte in mod abuziv numele de "religie" daca tu la scoala nu inveti religie?

"Nu te duci la ora de religie"... de ce nu? Ca hindus sau musulman nu am dreptul sa particip la ora de religie de care apartin? Tu asa ai zis ca inveti chestii ce tin de religia din care faci parte.


Ok, deci am jucat jocul "observa discriminarea". Felicitari, esti campion. Afirmatiile tale sunt bazate pe favoritism si ignoranta.

Observ ca subiecul discutiei (religia) te depaseste cu mult. E clar ca discutia cu tine e inutila tu fiind mai varza decat varza la capitolul "religie". Imi pare rau pentru tine.

| Inferno explică (pentru Purec):

Pai daca ramane tot crestin, ca asa a fost botezat, atunci cum naiba isi mai poate schimba religia?
Adica "Poti sa iti schimbi religia de la 14 ani in sus,da tot crestin ramai,ca asa ai fost botezat." WTF?




"ora se numeste fix exact asa cum vrea Ministerul Educatiei "

Stiam asta deja, intrebarea era "de ce?"
Esti de acord ca denumirea ei creaza confuzie in randurile elevilor?
E normal?

Argumentele astea cu "magister dixit" sunt erori de logica, "apelul la autoritate". Nu scrie nicaieri ca nu se poate si mai bine.


"Din pacate pentru tine la nicio materie nu se face absolut totul"

DIn pacate la nicio materie nu se face absolut totul, din motive lezne de inteles. Iar asta nu e doar pentru mine,ci un adevar evident,valabil pentru toti.
"n generala nu faci integrale: la dracu, hai..."

Nu poti compara matematica cu religia. Matematica este consistenta cu ea insasi, este omogena, religiile se contrazic reciproc.
Practic matematica e una singura,religiile sunt mai multe.
Intregralele, geometria,toate fac parte di ncorpul matematic si sunt matematica, deoarece nu se contrazic intre ele ci se completeaza.
Crestinismul, budismul si restul religiilor, cu toate ca intra in categoria religiilor, reprezinta concepte distinctie,ce nu se completeaza,din contra majoritatea se contrazic.

Nu poti deci sa acuzi u nprofesor de matematica de subiectivism,pe motiv ca ar preda numai geometrie.
Poti acuza un profesor de religie de subiectivism pe motiv ca preda o religie mai mult decat altele.




Oricum comparatia ta e falsa si din alte motive, integralele,geometria si restul LE FACI toate la liceu,ca le faci in ani diferiti,nimeni nu a spus nimic legat de asta. Le faci la disciplina matematica pe parcursul mai multor ani. SImplu.
In schimb religia,IN TOTI ANII,faci numai crestinism.

E o mare diferenta.




"Reliia nu este obligatorie. Daca cienva nu te obliga sa faci tu personal ceva, e ca si cum a fost eliminata"

Sa inteleg ca putem introduce la materiile neobligatorii, materiile optionale,materia denumita "astronomie",dar ce are ca obiect de studiu "sexul aplicat"?

Faptul ca e optionala nu scuza discordanta dintre denumire si obiectul ei de studiu.


"Dar uite op sa vezi ca totusi, religia o sa se faca in scoli exact ca si pana acuma, si parintii vor obta sa faca aceea cerere prin care vor cere religia? De ce? Exista cerere. Daca exista cerere, exista si oferta happy Daca se cerea pe "piata" altceva, atunci exista acel altceva happy e simplu nu?"

Si cu drepturile copilului cum ramane? Copilul e doar un bun al parintilor in toata aceasta ecuatie?
Si transportul cu copii e ok? Ca daca existe cerere, normal ca este.

Intrebarea este ce doreste copilul.





"Pana la o varsta, parintele i-a decizii pentru copil, apoi copilul singur."
Vezi mai de ce esti ignorant? TI-am postat linkul data trecuta, nu ai citti, sau ai citit dar nu ai inteles nimic.

Citez, conform art 491, codul civil:
"Părinţii îndrumă copilul, potrivit propriilor convingeri, în alegerea unei religii, în condiţiile legii, ţinând seama de opinia, vârsta şi de gradul de maturitate ale acestuia, FARA A-L PUTEA OBLIGA să adere la o anumită religie sau la un anumit cult religios."

Sublinierile imi apartin.
O zi buna.


| Purec a răspuns (pentru anonim_4396):

Crestinismul este o religie. Deci denumirea de religie, este cat se poate de normala. SI ti-am mai spus, ca in functie de confesiunea din care faci parte exista ore pentru mai multe confesiuni. Ce mama naibi ai tu cu faptul ca sunt majoritari crestinii? Daca esti de alta religie, ori nu faci ora, ori ministerul este dator sa iti gaseasca o solutie sa inveti ceea ce doresti tu happy Stiu sigur ca pentru cei catolici se organizeaza sigur ore de religie speciale. Daca esti musulman sau altceva, tind sa cred ca si acolo se poate face ceva.



bun, si daca vreau ca la ora de RELIGIE sa invat despre hindusim sau islam, ce facem in acest caz? Se aduce un profesor special pentru mine?


in cazul asta, o sa faci o ora de religie in alta parte unde exista un profesor specializat

Materia se numeste fix exact ceea ce e, crestinismul este religie, deci subiect inchis


"Persoanele ca tine nu au ce sa caute in libertate. Esti un pericol si o piedica pentru progresul uman."


Este dreptul meu sa am pareri si opinii! Sunt rasist, xenofob si homofob. Asta nu inseamna ca sunt un pericol pentru cineva. Oricum nu stau sa iti explic, nu stii decat sa jignesti. Nu omor pe nimeni, dar nu ii suport!

| anonim_4396 a răspuns (pentru Purec):

"Crestinismul este o religie"... corect.

"Deci denumirea de religie, este cat se poate de normala"... GRESIT.

Denumirea "cat se poate de normala" a acelei materii ar fi fost "crestinism" SAU "O religie".

E o diferenta uriasa intre materia (inexistenta in scoli) numita "religie" si materia care poarta in mod abuziv numele de "religie" in care inveti doar despre una.

"o sa faci o ora de religie in alta parte unde exista un profesor specializat "... de ce in alta parte? Eu vreau la scoala.

Eu vreau ca la scoala sa se invete RELIGIE.

E clar ca tu habar n-ai ce trebuie sa inveti la religie deoarece nu ai facut asa ceva in viata ta. Dupa cum am zis, esti clar depasit de subiect.

"Materia se numeste fix exact ceea ce e"... GRESIT. Incep sa cred ca esti incapabil sa intelegi niste chestii de baza. Ti-am explicat de mai multe ori. Facepalm. Sau cine stie, ignori ce ti se zice intentionat din cauza favoritismului.

"Sunt rasist, xenofob si homofob"... vad. Dar stai linistit, persoane primitive in gandire ca tine sunt destule.

"Asta nu inseamna ca sunt un pericol pentru cineva"... ba da, esti.

"nu stii decat sa jignesti"... bai eu zic ca jignirea e mai buna decat sa fac afirmatii gen "din punctul meu de vedere te-as trimite in tara de provenienta". Dar stai, am uitat ca tu esti victima.

| milan9 a răspuns:

Numele acestei discipline chiar si ESTE in concordanta cu obiectul ei de studiu.
In cadrul acestui obiect nu se studiaza doar crestinism ci fiecare religie reprezentativa in parte.

| Inferno explică (pentru milan9):

Atunci ar trebui sa fie dati afara 90% dintre profesori pe motiv ca nu respecta programa scolara.

| Holiday a răspuns (pentru milan9):

"In cadrul acestui obiect nu se studiaza doar crestinism ci fiecare religie reprezentativa in parte."

Pe bune? Si cum iti explici atunci ca sunt obligati de exemplu sa invete rugaciuni doar crestine si sunt plimbati doar pe la biserici crestine de profesori?

Nu mai vorbim de faptul ca nu se studiaza crestinismul, ci pur si simplu se indoctrineaza copiii cu crestinism.

| milan9 a răspuns:

Orice persoana are nevoie de o repere morale. Se face abstracţie, uneori cu rea-voinţă de rolul complementar al fiecărui factor venit în serviciul educaţiei morale şi al formării.
Se "lucrează" mult la diminuarea importanţei celor mai importanţi factori de educaţie (familia şi şcoala), probabil după modelul american (în care familia nu-şi mai poate educa principial proprii copii fără teama de a fi decăzuţi din drepturile părinteşti- deocamdată cazul Statelor Unite);

Mesajul spiritualităţii în şcoală este cu atât mai necesară cu cât condiţiile societăţii o cer chiar şi în mod tacit. Relevante în acest sens sunt tarele morale care se cer remediate: influenţele non-educative ale mass-mediei, avalanşa de provocări ale imoralităţii, viciilor în general, ale pierderii diferitelor valori spirituale şi general umane, ale pierderii interesului pentru asumarea responsabilităţilor multiple ale vieţii, etc...

Prezenţa spiritualităţii în şcoală este una absolut necesară în condiţiile avalanşei de provocări ale imoralităţii, viciilor în general, ale pierderii valorilor umane şi orientării benefice în viaţă, ale pierderii interesului pentru asumare de responsabilităţi în viaţă, etc...

| Inferno explică (pentru milan9):

Reperele morale sunt asigurate de ora de educatie civica si filosofie.E

| Doub a răspuns:

Hmm. Ciudat. Chiar ai dreptate.

| Mayar a răspuns:

Aceasta intrebare e pusa de cineva care nu cunoaste istorie. documenteaza-te!

| Alcyon a răspuns:

Parintii trebuie sa depuna cerere daca vor sa-si inscrie copii la religie.

http://www.hotnews.ro/......atorii.htm

Pun pariu ca 90% n-or sa-si dea osteneala sa faca asta, deci... practic e ca si cum aceasta materie ar fi desfiintata. Din punctul meu de vedere, era mai bine daca materia religie, era inlocuita cu istoria religiilor. Dar asta e...

| Inferno explică (pentru Alcyon):

Da de unde, in opinia mea, trecerea materiei in randul materiilor optionale nu va reduce numarul elevilor indoctrinati, ca stim toti cum: Copiii sunt invatati de la scoala de catre cadrele didactice sa se inscrie, ca ar fi util, ca e bine asa, etc, etc.
Si e suficient sa se inscrie zece, ca dupa ceilalti nu mai au curajul sa spuna "nu".

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Profesoara mea de religie mi-a spus că înainte se învăța despre mai multe religii dar s-a schimbat la decizia unui om politic.

| Teardrop a răspuns:

Religia a avut un loc crucial în istoria omenirii și a fost un factor de dezvoltare socială extrem de important. Asta ar trebui să se învețe la religie.
Ce a semnificat religia pentru strămoșii noștri, cum au folosit-o, ce foloase au tras pe seama ei, ce semnifică religia pentru noi și cum trebuie să o folosim în mod util (nu ca mijloc de manipulare în masă).

Dacă ai un prof ca și al meu, care vine și dă de perete cu toate celelalte religii, zicând că sunt "greşite", că s-o demonstrat ştiinţific că nu pot fi reale, îţi vine să îţi smulgi tot părul din cap...păi mă băiete', ori mergem pe ştiinţă, ori pe credinţă oarbă. Hotărăşte-te.

Cred că religia ar trebui predată de profesori de istorie, în primul rând, care sunt imparţiali, şi care nu ţin neapărat cu una.

Nu putem să renunţăm la religie. Încă din antichitate, religa a făcut ca alţii să se ridice împotriva ei, să descopere şi să studieze cerul. Aşa a apărut astronomia. Nu-i de mirare că popoarele cu cele mai nebuneşti religii au avut şi cea mai avansată tehnologie şi cea mai dezvoltată arhitectură (vezi Grecia sau Egiptul Antic). Religia este o necesitate. Oamenii au nevoie de ceva cu care să lupte.

Şi apoi, mai e şi partea sprituală. Omul simplu mai are necazuri, şi are nevoie de ceva în care să creadă, şi unde să îşi verse suferinţa. Vedeam pe bunicul meu, văd şi pe bunica mea. Ei nu sunt fanatici. Le place religia, le place să meargă la biserică şi le place să citească rugăciuni. Le umple timpul. Nu pot să accepte credinţa în altceva decât Dumnezeu (mă refer că n-acceptă islamismul, budismul, animismul, satanismul şi altele, sau religiile politeiste), dar nu sunt fanatici. Mă rog, am deviat de la subiect.
Religia a oferit o rază de lumină în subumbrul ev mediu.

Chiar dacă sunteţi mulţi care aveţi impresia că renunţarea la religie e următorul pas spre dezvoltare, eu zic că e greşit.

Plebea va rămâne pe vecie plebea. N-o să se ridice niciun Aristotel din rândul lor, nici dacă cred, nici dacă nu cred în religie.

| aabaaab3278 a răspuns:

Ai dreptate, trebuie studiata istoria religiilor, nu o religie in sine.

| MVRARIVM a răspuns:

Da Inferno, pare corect. Daca ar afla copiii ca exista mai multi "Doamne Doamne" ar incepe sa se bata prin clasa pe motivul conceptiilor religioase diverse. Scanteia ce ar aprinde disputa intre ei ar putea fi ceva de genu': "Doamne Doamne al meu e mai tare ca al tau!". Asta demonstreaza din start ca religiile diverse nu sunt de bun augur. Inca nu suntem capabili sa avem o "constitutie mondiala" a religiei. Trebuie sa evoluam mai mult sa acceptam asa ceva. Apoi e si chestie de interes. Orice religie isi doreste cat mai multi adepti. In scoli religia predominanta castiga intaietate, in cazul nostru crestinismul. Numele disciplinei scolare "O religie" ar avea cel putin doua interpretari (pozitive sau negative, depinde de mintea fiecaruia): 1. o religie - sens imperativ, adica o singura religie si nicidecum alta; 2. o religie - adica una printre cele existente. Mai multe detalii nu dau pentru ca mi s-a terminat iarba, iar efectul de la ultima e pe terminate. Salut!