|

Eu păzesc (sărbătoresc) duminica în cinstea învierii. Ce este greşit în aceasta? Nu a înviat Isus din morţi în ziua duminicii?Puteţi citi Biblia de la Genesa la Apocalipsa şi nu veţi găsi nici măcar un singur rând care să autorizeze sfinţirea Duminicii. Scriptură porunceşte ca o obligaţie religioasă păzirea zilei de Sâmbătă, o zi pe care noi niciodată nu o sfinţim.

Nu există nici măcar un pasaj biblic care să acrediteze ideea că Isus Hristos a sugerat urmaşilor săi să comemoreze ziua învierii Sale.

Nu ar fi corect însă să ne odihnim în ziua în care s-a odihnit şi Mântuitorul? – nici vineri, nici duminică – ci în ziua dintre cele două: Sabatul zilei a şaptea, adică sâmbăta.

40 Raportează Evaluează
40 răspunsuri:
| a răspuns:

Evreii trebuiau sa tina sabatul.Dar cand Isus a venit pe pamant el nu s-a retinut sa munceasca in ziua de sabat.Marcu2:23-28,3:1-6.Dar Isus este sfarsitul legii mozaice, prin moartea sa.Romani10:4

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru danay72):

"Constantin cel Mare a generalizat, ca zi de repaus în imperiu, în anul 321, Duminica, sărbătoarea săptămânală a creştinilor, în care se permitea lucrul la câmp, ţăranii fiind încă mai mult păgâni. În această zi soldaţii asistau la slujbe." (Istoria Bisericească Universală, vol I, pag. 151)În decret nu se face nicio referire la ziua de sâmbătă.
Decretul a fost emis pe data de 7 martie 321 d. Hr.

Iată decretul:
"Toţi judecătorii, orăşenii şi muncitorii trebuie să se odihnească în venerabila zi a soarelui. Locuitorii satelor, însă, pot să se ocupe liber de cultivarea câmpului pentru că deseori se întâmplă ca nici o altă zi nu este mai potrivită pentru semanarea grâului în brazde, sau pentru plantarea viilor în sanţuri. În felul acesta câştigul dat de Providenţa cerească nu trebuie să se piarda din cauza aceasta."
(daca vrei poti sa te uiti in cartea: "Istoria Bisericească Universală, vol I, pag. 151")

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru mrjohanys):

Ai spus foarte bine, Constantin cel Mare a zis acest lucru, nu Biblia.Adevaratii crestini se bazeaza doar pe Biblie, pentru ca ea este Cuvantul inspirat a lui Dumnezeu. 2Timotei3:16,17,1Corinteni4:6

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru danay72):

Pai Isus lucra in atelierul de tamplarie sambata? Scriptura spune ca in fiecare sambata mergea la sinagoga. pasajele pe care le citezi aduc in discutie traditiile evreiesti care nu-ti permiteau nici sa rupi ceva ca sa mananci (oricat de infometat erai si in lipsa de alternative), iar in al doilea pasaj traditia (nu scriptura) iudaica incrimina si vindecarea unui om in ziua de sambata. Isus doar a demolat traditia evreilor (nu si Scriptura). daca Isus ar fi sfarsitul legii morale (asa cum se pare ca o incluzi in legea mosaica) se alege praful de toate cele 10 porunci.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Hope77):

Dar de cele 10 porunci nu se alege praful pentru ca Isus a spus cele 2 porunci in care se regaseste toata legea si profetii.Matei22:37-39.E clar ca daca-l iubesti pe aproapele de exemplu, nu-l furi.Isaia1:13,14

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru danay72):

Cele 2 porunci pe care le pomenesti nu erau ceva nou, ele erau cunoscute evreilor din Vechiul Testament. Hristos doar le-a citat din Deuteronom 6:5 si Levitic 19:18. cele 10 porunci pot fi rezumate prin cele 2 mari porunci, dar cand desfiintezi/amendezi/modifici una sau mai multe dintre porunci, toata pretentia ca iubesti pe Dumnezeu sau pe aproapele ramane doar o pretentie. asa cum spui in cele 2 porunci se regaseste toata legea si profetii, deci si in viata noastra trebuie sa se regaseasca tot ce e scris in lege si profeti, inclusiv cele 10 porunci din care Hristos a citat selectiv si a aprofundat (nu schimbat) intelesul lor.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Hope77):

Romani10:4 spune ca Isus e sfarsitul legii lui Moise si ca crestinii nu mai trebuiau sa tina sarbatorile care se tineau inainte, nici Sarbatoarea Turtelor Nedospite, nici Sarbatoarea Saptaminii si nici Sarbatoarea Recoltelor.Coloseni2:13,14,16,17.Prin jertfa lui Isus,, documentul scris de mana a fost sters''. Efeseni2:15.Cele 10 porunci, inclusiv legea Sabatului nu mai erau in vigoare odata cu jertfa lui Isus, acestea au fost abolite.Romani6:6,7; Galateni3:23-25.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru danay72):

Prima parte din ce spui e valida: toate erau elemente care prefigurau pe Mesia si lucrarea Sa. toate acele sarbatori au fost date evreilor. sfintirea Sambetei ca zi de odihna a avut insa loc la creatiune, cand nu putem vorbi de existenta poporului evreu. la Calvar sarbatorile respective si-au incheiat misiunea. a include insa Decalogul in acea abolire si a afirma ca cele 10 porunci nu mai erau in vigoare te pune intr-o situatie foarte delicata logica si teologica. pentru ca vrei sa arunci la gunoi porunca a patra, esti gata sa arunci la gunoi si pe celelalte noua. periculos. Iacov 2:10, 11,20 spune exact pe dos decat afirmi tu, mentionand cateva porunci din decalog pe nume (nu pe toate). ori apostolul Iacov nu stia ce vorbeste/scrie, ori noi incurcam borcanele.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Hope77):

Dar ma repet, eu sunt de acord cu cele 10 porunci pentru ca ele se includ in ce a zis Isus legat de iubirea de aproapele,Iar Iacov a spus bine ca trebuiau implinite,pentru ca daca-l iubesti pe aproapele tau nu comiti adulter si nici nu-l ucizi. Apoi, desi relatarea din Geneza spune ca Dumnezeu s-a odihnit de lucrarile lui, abia dupa iesirea evreilor din Egipt, cand le-a spus ca le ofera ca hrana mana, a inceput sa le ceara sa tina sabatul.Deci, era sub legea mozaica. Exod 16:26, 30; Exod19:1; 20:8-10

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru danay72):

Citez din ce scrii: "Cele 10 porunci, inclusiv legea Sabatului nu mai erau in vigoare odata cu jertfa lui Isus, acestea au fost abolite". apoi, pentru ca logica te obliga revii si spui "eu sunt de acord cu cele 10 porunci pentru ca ele se includ in ce a zis Isus legat de iubirea de aproapele...". cele 2 afirmatii pe care le-ai facut se bat cap in cap. cand le vei reconcilia vei putea merge mai departe. plasarea poruncii a patra dupa iesirea evreilor din Egipt e o chestie la fel de periculoasa: deci inainte de iesirea din Egipt erau doar 9 porunci iar in Geneza faptul ca Dumnezeu spune ca a sfintit ziua a saptea nu are pentru tine nici o relevanta. suplimentar, fa o traducere din greaca pentru Evrei 4:9 si sa vezi ce iasa. sunt traduceri mai vechi ale Bibliei care traduc corect textul (de exemplu Biblia de la 1688)

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Hope77):

Sunt convinsa ca ai inteles la ce m-am referit si nu se bat cap in cap, iar daca din toate versetele nu ai inteles, atunci eu mai clar ca Biblia nu pot sa-ti explic. Eu sunt convinsa legat de sabat ca nu trebuie tinut si daca ai indoieli cu privire la acest subiect, Biblia ofera si mai multe argumente. Oricum mie mi-a facut placere sa discutam.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru danay72):

Inteleg ce ai vrut sa demonstrezi insa scurtcircuitul de logica prin care incercai sa desfiintezi decalogul (mai precis porunca a patra) nu e in favoarea argumentatiei. orice "arbitru" poate decide daca cele 2 afirmatii se bateau sau nu cap in cap.
nu uita ca in perioada reformatiunii, catolicii exact in acest punct i-au daramant pe protestanti in dezbateri: protestantii sustineau principiul SOLA SCRIPTURA, iar catolicii le-au spus ca serbarea duminicii de catre protestanti, e o dovada ca nu se tin de Scriptura. pana in ziua de azi Biserica Romano-Catolica are onestitatea de a afirma ca dupa Scripturi trebuie serbata Sambata, dar Biserica, cu de la sine putere a schimbat ziua de odihna de la sambata la duminica.
si mie mi-a facut placere sa discutam. multumesc pentru rabdare :-)

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Sambata stiu si eu ca este.Am citit in Biblie ca mormantul gol a lui Iisus a fost descoprit duminica, prima zi din saptamana, subliniez :prima zi din saptamana. Daca duminica e prima zi rezulta ca sambata e ultima zibig grinumnezeu s-a odihnit in a 7-a zi, ultima adica Sambatabig grin


Uite ca am luat biblia si asa scrie:
" In ziua dintai a saptamanii, Maria Magdalena a venit dis-de-simineata la mormant, pe cand era inca intuneric, si a vazut piatra luata de la mormant."
Mat.28.1.Marc.16.1.Luc.24.1.

P.S.:Sunt crestin-ortodox.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

E bine ce pazesti ( isus in ebraica inseamna magar) Hristos ne- a scapat de robia pacatului; Moise a scos poporul iudeu din Egipt si au tinut sambata caci in acea zi au inceput iesirea; tu n-ai iesit din Egipt.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru besleaganicolaecosmin):

Iesirea din Egipt
Pastele evreiesc (Pesah) s-a celebrat pentru prima oara chiar in seara ce a precedat iesirea din Egiptul in care evreii au fost robi timp de 430 de ani. Pentru aceasta sarbatoare, evreii sacrifica un miel, perfect sanatos, intre orele 15.00 si 17.00. Este fript in intregime si se consuma cu paine nedospita si cu verdeturi amare. Sangele mielului simbolizeaza eliberarea de pacate, iar verdeturile amare - viata petrecuta de israeliti in timpul robiei egiptene. Pentru aceasta sarbatoare, evreii au mijlocul incins cu o centura, incaltaminte in picioare si un toiag in mana (Exod 12, 11).

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru mrjohanys):

N-aveau ceas

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru besleaganicolaecosmin):

Esti foarte bine informat, MA UIMESTI

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru mrjohanys):

Ziua a saptea a saptamanii (sambata/sabatul) a fost sfintit (pus de o parte pentru un scop sfant), de la creatiune (Facerea 2:3). nu are legatura cu iesirea evreilor din Egipt.in porunca a patra a decalogului serbarea sambetei este mentionata in legatura cu actul creatiunii, can nu exista un popor evreu, si nu este legata de iesirea evreilor din Egipt. Pastele insa a fost instituit o data cu iesirea lor din robia egipteana. cele doua insa nu ar trebui confundate

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru Hope77):

Daca citeai de la DANIEL 7:13-26 (Daniel prooroceste despre apocalipsa nu despre ziua de odihna)
13. M-am uitat în timpul vedeniilor mele de noapte, şi iată că pe norii cerurilor a venit unul ca un fiu al omului; a înaintat spre Cel îmbătrînit de zile şi a fost adus înaintea Lui.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
Răspuns utilizator avertizat
| a răspuns (pentru mrjohanys):

De la versetul 1 la 14 este prezentata toata istoria lumii, marile imperii sunt simbolizate prin niste animale cu infatisare mai ciudata. in partea finala este prezentata intr-adevar scena judecatii (vs. 9 si 10), iar versetele 13-14 proclamarea lui Hristos ca domn al tuturor. versetul 15 spune ca Daniel nu pricepea simbolurile si de la 16 incolo lui Daniel i se talcuieste ce a vazut: vs 17 cele patru fiare sunt 4 imparati, apoi detalii despre fiara a patra si o putere care se va naste din fiara a patra si va persecuta pe sfinti (vs.23-25). puterea care a persecutat pe sfinti in istorie este si cea care a schimbat "vremile si legea" (vs 25). versetele 26-27 arata ca puterea aceasta persecutoare a sfintilor va fi in cele din urma invinsa de Aparatorul sfintilor si demascata. capitolul e foarte interesant si trebuie studiat cu atentie

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru Hope77):

Ai spus Daniel (vs.23-25). puterea care a persecutat pe sfinti in istorie este si cea care a schimbat "vremile si legea"
poti sa-mi spui 1, 2, 3-10 sfinti care au schimbat "vremile si legea"? vreau nume de SFINTI nu de oameni muritori

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru wdexwjmwd):

Imi place replica asta cu "micut indoctrinat ce esti", nu te supara daca o mai folosesc si eulaughing.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru mrjohanys):

Ai citat corect ce am scris dar cred ca e o confuzie in intelegere: nu sfintii/oamenii credinciosi au schimbat "vremile si legea" ci puterea care i-a persecutat pe sfinti. asta spune profetia, nu e de la mine, iar istoria confirma ca asa s-a intamplat

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Poti sa sarbatoresti si sa pazesti ce vrei, cand vrei, cum vrei pentru ca oricum nu intereseaza pe nimeni asta. Daca nu esti de acord cu ei, toti iti vor da in cap pana la urma intr-un fel sau altul.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Sabatul a fost inlocuita cu ziua duminicii deoarece Mantuitorul nu a inviat Sambata ci Duminica.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru Silviuloan):

Este adevărat că învierea este un act măreţ, dar cel mai important şi impresionant act rămâne moartea Sa. Pornind de la această idee, putem să ajungem la concluzia că ar trebui să comemorăm moartea Sa prin sărbătorirea zilei în care a murit – VINEREA. Este corect raţionamentul? Sigur că da.

Şi mai corect este însă să ne odihnim în ziua în care s-a odihnit şi Mântuitorul – nici vineri, nici duminică – ci în ziua dintre cele două: Sabatul zilei a şaptea, adică sâmbăta.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Silviuloan):

Inlocuit de catre cine? de catre oameni prin nesfanta traditie. Scriptura nu autorizeaza o asemenea schimbare niciunde. are vreun om autoritatea de la Dumnezeu sa schimbe porunca a patra, oricat de "sfanta" i-ar fi motivatia? daca modifici una din cele zece porunci, cine te poate opri sa le schimbi si pe celelalte (de ex "Sa nu minti prea des" in loc de "Sa nu minti")

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Hope77):

Imediat te lamuresc cum sta treaba.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Hope77):

Crestinii nu sarbatoresc ultima zi a saptamanii ci prima zi precum ne zice si Sf Scriptura Mt 28, 1. Deci crestinii de la Invierea Domnului nu mai tin sabatul cum fac si evreii azi. Tot in ziua de duminica sa pogorat Sf Duh peste Apostoli avem temei si la Fapte 20, 1.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Silviuloan):

Iertare Silviu dar nu rezolvi nimic "traind" doar o amagire. Dumnezeu nu este un om schimbator, EL este DUMNEZEU, iar o LEGE data de EL este VESNICA si NESCHIMBATOARE. Ai gasit tu undeva ca Dumnezeu ar fi schimbat Porunca a IV-a? Oricine poate tine ORICE zi doreste DAR una singura are SIGILIUL CREATIEI lui Dumnezeu pe ea.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Silviuloan):

Argumentul adus este foarte subtire teologic. faptul ca unele evenimente din istoria crestina au avut loc duminica nu autorizeaza o schimbare in cele 10 porunci. nu exista nici un verset in Noul Testament care sa autorizeze schimbarea. daca Mantuitorul dorea sa intelgem cumva ca o porunca din Decalog va suferi schimbari dupa moartea Sa, ar fi facut-o explicit prin apostoli. schimbarea unei porunci este un precedent periculos care conduce pe multi sa relativizeze si pe celelalte. apostolul Iacov spune ca daca gresim intr-o porunca ne facem vinovati de toate (Iacov 2:10-11), si chiar pomeneste cateva dintre poruncile din Decalog - sa nu ucizi, sa nu preacurvesti etc

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Este doar o scuza ca de aia o serbezi.O serbezi ca esti nascuta intr un cult crestin cu aceasta rinduiala.Desi stii ca Sabatul este ziua de odihna nu ai puterea sa te complici ca nu iubesti pe Dumnezeu intr-un asa mod incit sa merite osteneala.
Ce bine esa visezi cu ochii deschisi.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru ManStrong):

Eu apartin de Biserica Romano-Catolică si nu fac parte de nici un cult

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru mrjohanys):

Deci esti imperialista!
Sau nu stii ca Biserica Romano-catolica este imperiul roman imbracat in odajdii.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Ăhăă... Ce ciudată-i categoria asta...

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru iHateStrike):

Nu pasi pe taramul asta, e minat. laughing

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru BeyondTheDarkSun):

laughing.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Schimbarea zilei de odihna si inchinare de la sambata la duminica (crestinismul apostaziat) sau vineri (musulmani) a fost prezisa de catre profetul Daniel 7:25. schimbarea s-a produs treptat datorita antisemitismului care era in crestere, multi crestini au fost pacaliti sa lepede scriptura pentru a-si scapa pielea si pentru a se disocia de evrei (care serbau tot sambata). in plus duminica (ziua soarelui - dies solis) era serbata de toti paganii in cinstea soarelui si imparatul Constantin a legiferat-o pentru imperiu ca sa increstineze lumea in masa (politica). in felul asta prima zi a saptamanii a devenit sarbatoare in locul zilei a saptea a saptamanii poruncita in decalog

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Nu ai gresit cu nimic in detalierea Pastelui. doar subliniam ca intre serbarea Pastelui si serbarea zilei de odihna exista o diferenta.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează