| RightHereWaitingForYou a întrebat:

Hi TPU! :3 Imi puteti da si mie mai multe informatii despre religia catolica?

Răspuns Câştigător
| Raraa a răspuns:

CATOLICISMUL


BISERICA ROMANO-CATOLICA

ORIGINEA
Biserica Romano-Catolica a aparut in anul 1054, cand a avut loc Marea Schisma intre Biserica de la Rasarit si cea de la Apus. Scindarea a avut numeroase cauze teologice si neteologice, insa au primat cele teologice.
Dupa caderea Imperiului Roman de Apus, in Apusul Europei, Papa devine cel mai puternic om. Incepand cu anul 745-755, el devine sef de stat. Regele francilor, Pepin cel Scurt, care fusese chemat de papa in ajutorul sau, ii daruieste acestuia din urma teritoriul cucerit de la longobarzi in Italia centrala, sub denumirea "Patrimonium Sancti Petri".
Creandu-si un stat terestru, papa se emancipeaza de sub puterea politica a Bizantului, si mai mult, ii face concurenta in calitatea sa de sef al unui stat numit "Republica Romanorum".
Pentru justificarea si sustinerea crearii unui stat terestru, papii s-au bazat pe doua documente neautentice:
1. Donatio Constantini - prin care pretindeau ca imparatul Constantin cel Mare ar fi donat papei Silvestru I Italia si cetatile ei, drept recompensa pentru ca l-ar fi vindecat de lepra prin baia botezului. Falsitatea actului a fost dovedita in secolul al XV-lea de catre canonicul Laurentiu Valla din Florenta, deoarece se stie, potrivit istoricului Gisebiu de Cezareea, ca imparatul Constantin cel Mare s-a botezat pe patul de moarte, cu cateva zile inainte de moartea sa, survenita la 22 mai 337, langa Nicomidia.
2. Decretaliile pseudo-isidoriene - o colectie de canoane si decrete, in parte autentice, in parte falsificate si in parte imaginare, atribuite pe nedrept lui Isidor de Sevilla (636). Aceste decretalii au folosit papei si pentru sustinerea suprematiei papale.
La data de 16 iulie 1054 are loc scindarea dintre Apus si Rasarit: cardinalul Humbert a depus un act de excomunicare pe Sfanta Masa din Biserica Sfanta Sofia, acuzandu-i pe greci ca ar fi scos din Crez invatatura ca "Duhul Sfant purcede si din Fiul" (Filioque).
Dincolo de diferentele dogmatice, rituale si disciplinar canonice, dincolo de raceala sufleteasca, dincolo de politica si de slabiciunile omenesti, adevaratul motiv al dezbinarii de la 16 iulie 1054 il constituie conceptia ecleziologica gresita a catolicilor despre primatul papal, prin care episcopul de la Roma se situeaza deasupra tuturor episcopilor si credinciosilor, aceasta idee fiind sustinuta cu tarie in continuare de catre papa.
Biserica romano-catolica isi bazeaza doctrina pe cunostintele stiintifice ale momentului respectiv. Aceasta tendinta a devenit evidenta inca din secolul al XIII-lea cand Thomas de Aquino a unit credinta cu filozofia lui Aristotel. Teologii catolici sustin ca Iisus a dat doar samanta crestinismului, iar biserica a dezvoltat-o mai departe, adaptandu-o la conditiile concrete. Aceasta libertate a dus de multe ori la devieri tragice (inchizitie, indulgente, vanatoarea de vrajitoare etc).

BISERICA GRECO-CATOLICA

ORIGINEA

Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, este o biserica catolica de rit bizantin. Traditional, ea este considerata ca una din cele doua biserici romanesti.
Biserica Greco-Catolica a luat nastere in Transilvania la sfarsitul secolului al XVII-lea prin unirea cu Biserica Romano-Catolica a unei parti a romanilor ortodocsi. In conditiile declinului puterii otomane si expansiunii Imperiului Habsburgic, care la sfarsitul secolului al XVII-lea a anexat Transilvania, protestantismul, dominant in timpul principatului transilvan sub suzeranitate otomana, isi pierde din influenta, iar catolicismul, religia Imperiului Habsburgic, este in ascensiune. Diploma Leopoldina emisa de imparatul Leopold I, in 1691, recunoaste drepturile celor patru religii recepte (romano-catolica, luterana, calvina si unitariana), precum si privilegiile celor trei natiuni (unguri, sasi si secui). In 1692, imparatul confirma preotilor ortodocsi, care accepta unirea cu Roma, aceleasi drepturi de care se bucura clerul romano-catolic, iar prin Diploma din 1698 acorda romanilor posibilitatea de a trece la oricare dintre cele patru religii recepte.
Dupa unirea cu Roma a inceput o perioada neagra de prigonire a ortodocsilor, si de catre catolici, si de catre unii din episcopii uniti, sprijiniti de trupele imperiale: biserici furate de la ortodocsi si date unitilor - desi unitii erau numai cativa fata de marea masa a ortodocsilor - amenzi, arestari, batai, ucideri. In felul acesta a incetat practic viata monahala din Transilvania.
Datorita situatiei economice grele in care se aflau romanii, cei mai multi aflati in stare de iobagie, a lipsei drepturilor politice si religioase, Biserica Ortodoxa avand statut de religie tolerata, aceste promisiuni au dat rezultate. Conciliul de la Alba Iulia, convocat in anul 1697 de catre mitropolitul ortodox Atanasie Anghel, a acceptat cele patru principii obligatorii ale unirii cu Roma: recunoasterea suprematiei papale, existenta purgatoriului, impartasirea cu azima si Filioque. Prin primirea acestor conditii se garanta romanilor uniti (greco-catolici) pastrarea ritualului traditional, respectarea sarbatorilor ortodoxe, alegerea episcopilor de catre sinod (urmand sa fie dupa aceea recunoscuti de Papa si imparat), egalitatea in drepturi a clerului si a credinciosilor uniti cu clerul si credinciosii Bisericii Romano-Catolice. Aceste drepturi au fost confirmate in doua diplome ale imparatului (1699-1701) dar, din pacate, ele n-au fost respectate decat in mica masura.
Intre Biserica Unita (Greco-Catolica) si Biserica Ortodoxa au aparut neintelegeri. Mitropolitul Atanasie Anghel, care, dupa ce a realizat Unirea, a fost confirmat de Biserica Romano-Catolica doar ca episcop, a fost excomunicat de catre Mitropolitul Tarii Romanesti. Cu toate presiunile si constrangerile, multi romani transilvaneni au refuzat unirea, au fost chiar revolte impotriva acesteia.
Dupa unirea Transilvaniei cu Romania, Biserica Greco-Catolica a devenit unul din cultele insemnate din tara. Din acest motiv, avand in vedere si rolul jucat in istorie de aceasta biserica, Constitutia Romaniei din anul 1923 stipula ca "Biserica Ortodoxa Romana este biserica dominanta, iar cea Greco-Catolica are intaietate fata de celelalte culte", ambele fiind declarate biserici nationale.

Printre personalitatile de seama ale acestei biserici se numara episcopul Ioan Inochentie Micu-Klein, Gheorghe Sincai, Petru Maior, Samuel Micu, Timotei Cipariu, Simion Barnutiu, Alexandru Papiu Ilarian.

ORGANIZAREA
Pregatirea preotilor greco-catolici se face in cadrul facultatilor teologice din Universitatea Babes-Bolyai din Cluj si la Baia Mare si o sectie la Oradea. Biserica dispune si de 5 licee teologice si o scoala postliceala sanitara, incadrate in reteaua invatamântului de stat. Treptat s-a refacut si viata monahala a bisericii. In prezent functioneaza 25 de ordine si congregatii calugaresti, dintre care mai importante sunt: Ordinul Sf. Vasile cel Mare (Basilian), Societatea lui Isus, Ordinul Calugarilor Asumptionisti, Ordinul Franciscanilor Minori Conventuali, Congregatia Surorilor Oblate Asumptioniste, Congregatia Inimi Neprihanite.


DOGMA:
DUMNEZEU: ratiunea umana poate intelege si dovedi ca Dumnezeu este etern, infinit, bun, atotputernic, etc; El este o fiinta reala si oamenii sunt la fel, numai ca sunt imperfecti; in consecinta, Dumnezeu, in viziunea romano-catolica, nu mai este Dumnezeul lui Avram, Isac si Iacob, ci este Dumnezeul savantilor si al filozofilor; omul, cu intelectul sau si cu bunavointa Sfantului Spirit, va fi capabil la un moment dat sa vada pe Dumnezeu.
IISUS CRISTOS: a fost rastignit pentru a rascumpara pacatul stramosesc, savarsit de Adam si Eva; in consecinta, romano-catolicii considera ca pacatul initial a fost transmis oamenilor, iar Iisus a venit pentru a sterge o datorie de onoare fata de Dumnezeu.
FILIOQUE: Duhul Sfant purcede si din Fiul, nu numai din Tatal.
PURGATORIUL: intre Rai si Iad ar exista un loc curatitor numit "purgatoriu", in care merg sufletele celor ce nu si-au ispasit pe pamant anumite pacate, si apoi se duc in Rai.
SUPREMATIA PAPALA: papa este considerat capul suprem al bisericii crestine, mai mare peste toti oamenii si totodata succesorul direct al apostolului Petru, care ar fi fost numit in aceasta slujba de insusi Iisus; fiecare parohie este o parte a bisericii universale, iar totalitatea parohiilor formeaza biserica sau trupul lui Iisus Cristos pe pamant; in acest mod, autoritatea apostolica a episcopului romano-catolic este limitata.
INFAILIBILITATEA PAPALA: Conciliul Vatican I, in 1870, recunoaste ca papa nu poate gresi ca om in materie de credinta, cand predica, facandu-l egal cu Dumnezeu. Aceasta dogma noua a fost combatuta cu multa indarjire de unii teologi mari catolici precum: Friedrich, Dollinger, Hefele si altii, chiar in Sinodul de la Vatican si imediat dupa aceea, o parte din catolici s-au rupt de Roma, grupandu-se sub numele de "vechii catolici".
AZIMILE: catolicii savarsesc Sfanta Euharistie cu paine nedospita (azimi), ca si evreii.
IMACULATA CONCEPTIE: maica Domnului este nascuta de la Duhul Sfant, fara pacat stramosesc, datorita meritelor lui Iisus, dogma introdusa in anul 1854, de Papa Pius IX.
CELIBATUL PREOTILOR: preotii catolici nu se casatoresc.
INDULGENTELE PAPALE: romano-catolicii spun ca prin cumpararea unor bilete date de papa, se iarta pacatele; ei mai afirma ca sfintii lor au prea multe fapte bune, n-au ce face cu ele, le dau papei, iar el vinde aceste merite prisositoare spre iertarea pacatelor.
ICOANELE: Biserica Romano-Catolica foloseste statui, care sunt reprezentari tridimensionale si care creaza o senzatie de naturalism ce par a imita arta vechii Grecii sau a Romei.


Sper ca te-a ajutat cu ceva! happy

9 răspunsuri:
| neca a răspuns:

Ar trebui sa specifici ce vrei sa stii

| RightHereWaitingForYou explică (pentru Raraa):

Multumesc mult :*

| RightHereWaitingForYou explică:

Fiecare credem asta despre religia noastrawinking ca celelalte sunt doar niste copii... dar in fine

| RightHereWaitingForYou explică (pentru anonimg):

Iti multumesc... am descoperit niste lucruri foarte interesante happy

| RightHereWaitingForYou explică (pentru neca):

Nu vreau sa stiu ceva anume... doar pentru cultura mea generalawinking

| Raraa a răspuns (pentru RightHereWaitingForYou):

Cu multa placere! :*

| sullivan a răspuns (pentru RightHereWaitingForYou):

Fiecare este liber sa creada ce-i poate capul!
Adevarul ...chiar si cel istoric, nu se bazeaza pe "credinta" ci pe STIINTE!

| sullivan a răspuns (pentru Raraa):

Evident ca marea schiasma a avut loc in 1054, dar asta nu insemna de loc ca atunci s-a nascut biserica catolica, pentru ca ea exista inca de la inceputuri tot acolo unde este si astazi!
2 Fii ai lui Dumnezeu sunt toti liderii spirituali ai poporului evreu, si astfel Moise Solomon David si alti conductori ai poporului evreu sunt considerati de evrei ca fiind fii si unsii lui Dumnezeu.
Din pacate Isus nu a juns sa fie nici UNS si nici lidder spiritual. adica a ramas tot un dulgher care a murit ca un talhar!

Întrebări similare